Saturday, July 20, 2024

Reply To: Audio afspeel-software: wat gebruik jij?

#168993
xxarie01xxarie01
Participant

Hallo Jaap,
Ik gebruik Monkeys Audio. Dat is voor mijn doel -stereo bestanden van de PC afspelen via mijn versterker- een prima programma. Het speelt vrijwel alle audio formaten door elkaar af. Ook is het gemakkelijk voor het beheren van grotere audio verzamelingen, ik heb zelf meer dan 30.000 nummers, van MP3 tot 24 bit 192 Khz. Laatste grote voordeel voor mij is het gemak waarmee je de ID-tags kan aanpassen.
Mijn pc staat alweer een jaar of vijf te spelen. Ik gebruik de volgende hardware:

Behuizing: Fractal Design R2
Processor: AMD Phenom II X4 910E 2.60 Ghz.
Ptocessorkoeling: Scythe Mugen ((weet ik niet zeker)
Mobo: Gigabyte GA-070A-D3
Videokaart: NVIDIA Geforce GT 520
Geluidskaart: ASUS XONAR D2
Voeding: stille Corsair 550 W
Samsung SSD 840 Pro 240 GB als schijf voor besturingssysteem en programma’s, verder nog vier schijven voor data: films, series en natuurlijk muziekbestanden. Dat zijn er veel, maar ik ben ooit een keer alle data kwijtgeraakt en heb een dubbele back-up.
Er ziten twee (voorin) en één (achterin) stille fans in de behuizing.
Daarop aangesloten staan mijn versterker, een Rotel RA1570 met 2 B&W CM9 boxen.

De behuizing is “stil” opgebouwd met allerlei demping. De processor is voor mijn gebruik snel genoeg en produceert door een laag verbruik weinig warmte. De passief gekoelde videokaart kan mijn gebruik (veel openstaande schermen) niet aan. Dat is te merken door een af en toe haperend beeld, er blijft dan even een spoor van het vorige beeld hangen. Ondanks alle maatregelen om de PC stil te krijgen is er een duidelijke ruis hoorbaar.
De ASUS D2 voldoet prima. In de instellingen kun je kiezen voor hifi. Het signaal wordt dan direct doorgegeven. De Rotel staat aangesloten via de coax uitgang van de geluidskaart. Dit levert voor mij een buitengewoon goed geluidsbeeld op.

Ik heb met interesse de set-up van mtimmermans gelezen. Ik denk dat met name het Sniper moederbord een heel goede keus is, door de USB DAC-UP. Ook ik zou nu gaan voor een i5 processor. De fanless voeding is een interessante optie. Ik zou zeker voor een goede externe DAC gaan, zoals bij voorbeeld de Meridian Explorer DAC. Dat doe ik misschien toch wel, wanneer ik mijn set-up eens ga aanpakken.

Ik merk dat ik veel meer info heb gegeven dan welk audio afspeel programma ik gebruik. Dat komt wellicht doordat ik aangenaam verrast ben om wat goede info te vinden over het bouwen van een een echt goede audio pc.

Groet, Arie

×