Thursday, June 13, 2024

De nieuwe, BRUTE Audio-pc

Viewing 5 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168462
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   We zijn bezig met een workshop van de ultieme HTPC / Audio-pc. In de video is te zien wat we hebben aangeschaft.

   We gaan in feite in drie fases te werk:

   – Bouwen
   – Software testen
   – Filters van Elfidelity gebruiken en beoordelen

   Nu is dat veel / meer werk, maar het lijkt me wel interessant om te horen wat software doet en wat vervolgens speciale filtes nog kunnen verbeteren.

   We horen graag van jullie wat jullie ervaringen zijn met htpc’s, tweaks en software.

  • #169109
   WilcoWilco
   Participant

   Ik heb ooit wel eens gekeken naar zo’n ASrock of Shuttle barebone-PC.
   Goede mogelijkheden zonder teveel knutselwerk.
   Op zich leuk te doen, maarja ik kreeg last van koude rillingen om Windows te moeten gaan gebruiken.
   Al had Ubuntu Linux ook nogwel mogelijk geweest met de juiste afspeel-software.

   Uiteindelijk toch maar gewoon een vertrouwde Mac Mini geworden. 😉

   Succes met bouwen, ziet er goed uit.

  • #169162
   Roy MartiRoy Marti
   Participant

   Hoi Jaap,

   Ik heb een HP7900 USDT computer volledig geschikt gemaakt voor computer audio en ben als volgt te werk gegaan. Deze zijn al te koop voor rond
   de € 80,-

   De HP 7900 USDT voorzien van 4GB intern geheugen en een 120GB SSD met daarop Windows 10 (volledig geoptimaliseerd voor audio, dus alle onnodige apps, programma’s etc. uitgeschakeld) en J.River 20 media center software alleen het audio gedeelte.

   Ik heb er een externe 2.5″ 2TB harddisk aan gekoppeld. Hierop staan ongeveer 2300 CD,s in AIFF formaat. Een behoorlijk aantal in 24bit/96kHz en 192kHz.

   Het is overigens altijd beter om de USB voor de harddisk niet in serie te zetten met de USB welke men voor de DAC gebruikt. Ik gebruik de USB poorten aan de achterkant voor mijn Cambridge 851D met daartussen een AQ Jitterbug en een extra AQ Jitterbug in de vrije USB poort eronder. Ook op de Cambridge 851D heb ik op de vrije USB poort een AQ Jitterbug geplaatst.

   Op de HP en mijn Samsung Tablet heb ik Win10 controller geinstalleerd. Let op voor op de tablet moet je de Pro versie downloaden (kost een paar euro), zodat men de HP kan aan en uitzetten met de tablet. Ook heb ik JRemote voor Android gedownload (kost ongeveer € 10). UIteraard ook de Cambridge USB driver voor Windows 10 geinstalleerd.

   In Windows 10 moet men in het menu “opstarten” een snelkoppeling maken met Win10 Controller. In JRiver kan men in opties JRiver laten opstarten wanneer Win 10 opstart. In JRiver gebruik ik de ASIO driver van Cambridge, super.

   Voor alle zekerheid heb ik met een displaylabel de HP verbonden aan mij Samsung Led TV. Gebruik dit echter nooit, alleen als ik iets aan de instellingen in Windows moet veranderen.

   Het werkt perfect, de HP is stil, heb ik weggewerkt in mijn audiomeubel en ik kan hem gewoon bedienen met mijn Tablet. Eerst drukt men op “wake on lan” in de Win10 controller App en na een paar tellen kan men, gebruikmakend van de JRemote App, muziek afspelen uit de muziek bibliotheek die op de harddisk staat.

   Het is een zeer flexibel systeem en het geeft een perfect klankbeeld.

  • #169165
   Roy MartiRoy Marti
   Participant

   Hoi Jaap,

   Bedankt voor de tip, ga het vandaag downloaden. Ik heb gelezen dat er een “free” version is om uit te proberen. Ben benieuwd wat het gaat brengen want ik heb al veel aangepast in Windows 10.

   Om vast te stellen of alles binnen Windows 10 goed werkt heb ik een tweetal testprogramma’s op mijn SSD schijf gezet. Dpclat en LatencyMon zorgen ervoor dat de PC optimaal als o.a. streamer kan worden gebruikt. Beide programma’s geven goed aan wat er eventueel niet goed is.

   Het is leuk om je bezig te houden met computeraudio want je leert iedere keer. Persoonlijk denk ik dat er toekomst in computeraudio zit. Het is de meest flexibele opzet want de ” kant en klare” streamers hoe duur dan ook, hebben toch hun beperkingen.

   Ik wil geen reclame maken, maar een goed voorbeeld van doorontwikkelde computeraudio zijn de producten van Pink Faun. Gebaseerd op Windows gebruikmakend van J.River.

   Hoe staat het met jullie project?

  • #169169
   Roy MartiRoy Marti
   Participant

   Hoi Jaap,

   Heb Fidelizer geinstalleerd en inderdaad het heeft zeker effect. Het leuke is dat als je vervolgens dpclat laat draaien je het verschil kunt zien wanneer je Fidelizer wel of niet in gebruik hebt.

   Overigens als je J.River als compleet pakket installeert kun je ook video gebruiken.

   Ik volg jouw voorbeeld en ga vandaag KODI installeren en de Yatse App uitproberen. Ik kan de beide pakketten dan goed vergelijken qua gebruikersgemak maar ook qua audioprestaties.

   Jammer alleen dat KODI geen ASIO setting heeft.
   Wordt vervolgd.
   Roy

  • #169171
   Roy MartiRoy Marti
   Participant

   Hoi Jaap,

   Alvorens ik mijn ervaringen met KODI kenbaar maak, wil ik nog wel even opmerken dat het in de meeste gevallen vaak om persoonlijke voorkeuren gaat.

   Ik vergelijk “audio” maar met “wijn”, de een prijst het glas wijn de hemel in met superlatieven die bijna niet te volgen zijn en de ander vind het niet te ……..

   Een zeer belangrijk doch niet weg te cijferen aspect is ook de leeftijd van de luisteraar. Hoe ouder, hoe minder (helaas) details/ verschillen in het klankbeeld men met het gehoor waarneemt.

   Ik heb KODI geinstalleerd en wat mij direct opvalt is dat het zeer visueel is ingesteld en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat men zich sterk richt op het afspelen/ opnemen van films, series etc.

   Het audiogedeelte biedt, in vergelijking met J.River niet veel opties als het gaat om de instelmogelijkheden. J.River gaat daar heel erg ver in. Ook de wijze waarop KODI met de metadata van de muziekfiles omgaat verschilt nogal met die van J.River.

   Ik heb ongeveer 2300 CD’s in AIFF formaat op een externe harddisk staan en die heb ik KODI laten inlezen en laten toevoegen aan de bibliotheek.
   Ter verduidelijking, ik heb voor het digitaliseren van de CD’s het programma XLR en dBPower gebruikt, beide in accurate rip.

   KODI past echter de metadata aan en dat had tot gevolg dat er nogal wat verschillen zijn ontstaan. Maar goed, dat even terzijde.

   Als het op het afspelen van audio aankomt via een externe DAC dan moet ik binnen KODI gebruik maken van WASAPI. Mijn voorkeur gaat echter uit naar ASIO.

   Niet omdat ik persoonlijk significante verschillen kan horen in het klankbeeld, maar ASIO geeft wel een veel lagere latency en jitter.

   Niet iedere DAC heeft er een driver voor, maar in mijn geval heeft mijn Cambridge 851D wel een specifieke ASIO driver en ook Cambridge adviseert deze boven WASAPI.

   Ik verwijs dus maar weer naar mijn opmerking in de eerste alinea: het is en blijft een persoonlijke voorkeur en in mijn situatie gaat mijn voorkeur uit naar J.River

  • #169164
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Klinkt goed, Roy! Mooie opzet die volgens de tekst prima moet werken. Ooit gedacht aan Fidelizer? Mooi programma wat Win10 perfect optimaliseerd.

  • #169166
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ik ken de pc’s van Pink Faun een beetje. Zeker niet verkeerd.

   Onze pc is klaar. Je vindt alles onder Workshops. Ik draai nu ook thuis met Fidelizer, want het werkt echt goed. Fijne software! Ik gebruik Kodi als player, omdat ik ook graag video gebruik en de App (Yatse) enorm fijn in gebruik vindt. J River is ook erg mooi, maar de app op Android is echt minder goed.

  • #169170
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Roy,

   Leuk dat jet het hebt geprobeerd. Ik ben erg enthousiast over Fidelizer. Het is gemakkelijk in gebruik en klinkt gewoon beter.

   KODI heeft wel een WASAPI modus, wat net zo goed, zo niet beter klinkt dan ASIO.

   Ben benieuwd wat je van KODI vindt!

  • #169502
   Gabor VanemanGabor Vaneman
   Participant

   Hoi Roy,

   Ik gebruik ook J River icm met een zelfbouw HTPC (op basis van een oude best buy guide van Tweakers) en wil je bedanken voor de programma’s die je noemt. Ik heb in de windows power saving settings CPU throttling aangepast.
   Verder weet ik zo 1-2-3 geen tweaks die ik kan toepassen om windows te optimaliseren voor het afspelen van audio/video.

   Weet je toevallig of de aanschaf van Fidelizer echt de 30 dollar waard is? Het lijkt me handig als die – wanneer windows opstart – eerst draait om vervolgens J river te laten starten.
   Ook ben ik benieuwd naar hoe je de pc met je tablet/smartphone ontwaakt om zo snel te kunnen schakelen en te genieten van al je muziek.

   Groet,

   Gabor

  • #169508
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Fidelizer werkt écht. Er is een trail die je kan proberen. Ik zou het doen!

   Fidelizer kan tevens elk mediaplrogramma automatisch opstarten.

  • #169511
   Gabor VanemanGabor Vaneman
   Participant

   Bedankt Jaap!

Viewing 5 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×