Wednesday, June 19, 2024

Doen UTP-kabels wat voor het geluid?

Viewing 11 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168416
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   We hadden gisteren – ja, op zondag zitten we ook weleens te ‘nerden’ – een interessant gesprek over kabels. Doen UTP-kabels wat en zo ja: hoe kan dat?

   Om de proef op de som te nemen hebben we wat kabels geprobeerd op een NAD M12 met BluOS-module.

   Na wat wisselen, hoorden we wel wat verschillen. Dachten we. Want wat blijkt: de BluOS-module buffert zo’n 30 seconden. Tsja: wat moet je daar nu mee? Als die mensen menen verschillen te horen… dan is er toch wat hoorbaar?

   Maar als we on the fly gaan wisselen (je speelt toch met een buffer…), horen we het niet.

   Zou de pauze tijdens het wisselen je hersenen en gehoor ‘resetten’? Is het dan beter hoorbaar?

   Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

  • #168899
   HaicoHaico
   Participant

   Volgens mij zijn onze hersenen onze eigen grootste vijand in HiFi upgrade land.
   Ik heb ooit eens mijn standaard USB kabel voor mijn DAC vervangen voor een prachtig afgewerkte China Ebay USB kabel met fysiek gescheiden en dubbel geshielde kabels. Ik meende daadwerkelijk een diepere bas waar te nemen. Wellicht dat mijn hersenen/ik/bewustzijn/gevoel denkt dat als iets er zó goed uit ziet ook wel mooier moet klinken…..
   We creëren een al verwachtingspatroon zonder ook maar 1 noot te hebben gehoord.

   Troels Gravesen heeft ook eens een leuk stukje geschreven hoe snel ons gehoor/hersenen wennen tussen de switch van standaard caps in het luidspreker filter naar high end caps. Iets van een minuut en je weet al niet meer beter, tenzij je blijft A-B’en.

   Ook al gaat het in mijn reactie niet over UTP kabels, denk ik wel dat hetzelfde “mechanisme” ons soms voor de gek houdt.

  • #168900
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dit is zeker waar we het over hebben. Toch blijf ik altijd alert bij het testen van spullen, want we weten lang niet alles. Ook niet hoe apparaten nu precies werken. Zeker streaming is nieuw. En hoewel ik vrij goed weet hoe een netwerk in elkaar zit en zijn werk doet, is het toch weer anders bij streaming.

   Om even op je USB-kabel in te gaan. Ik ken dacs die compleet ongevoelig zijn voor kabels (usb dan). En ik ken dacs waar een kabel een mega-verschil maakt. Ik denk dat het met name in de voeding zit. USB-gevoede dacs hebben wel degelijk wat aan een goede kabel. Dacs die zichzelf voeden (dus een mooie interne voeding hebben), zijn er al veel minder gevoelig voor.

   Hoe dat zit met UTP, weet ik nog niet zeker. Maar ik denk dat spelers die bufferen er veel minder gevoelig voor zijn dan spelers die niet bufferen. Een goede buffer ‘ontkoppelt’ de datastroom. Hoe het zit met ‘ruis’ over de kabel, weet ik nog niet. De NAD M12 is er niet zo gevoelig voor. Ik ga een wat meer spelers proberen…

  • #168932
   laanlaan
   Participant

   Ik heb voor de grap de dropveter cat5 vervangen voor een audioquest cat7 tussen de modem en de sonos. Aanzienlijk verschil in het laag. Geen twijfel mogelijk. Even afgezien van de vraag of ik daar heel blij mee ben.. Veel meer verschil dan bijvoorbeeld een hele mooie usb kabel tussen de nas en de dac (met eigen voeding). M.i. blijft het interessant om te experimenteren en kan je resultaten niet altijd afschuiven op vooroordelen.

  • #168933
   bert69bert69
   Participant

   Misschien is het voor dit topic handig om eerst even op een rijtje te zetten wat de betekenis is van de diverse cat aanduidingen alvorens te denken of te roepen dat een hoger getal achter “cat” beter is.

   Een CAT5e kabel ? Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken.
   De doorvoersnelheid is 100mhz.

   Een CAT6 kabel ? Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken.
   De doorvoersnelheid is 250mhz. Hierdoor kan het meer data tegelijkertijd verwerken dan een Cat5e kabel.

   Een CAT6a kabel ? Haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken.
   De doorvoersnelheid is 500mhz.

   Een CAT7 kabel ? Haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken.
   De doorvoersnelheid is vanaf 1000mhz.

   Zover het technische aspect, waarbij je de conclusie zult/kunt trekken dat cat 5e en 6 meer dan voldoende is voor je thuisnetwerk (zeker op audio gebied), wie heeft er immers thuis een modem/router of netwerkspeler/streamer staan die meer aan kan dan een Gigabit.

   Even als simpel voorbeeld: cat7 is eigenlijk hetzelfde als rijden op een snelweg met 80 km/u (omdat je niet harder kunt) waar je 300 mag rijden op meerdere banen.

  • #168934
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Bert,

   Dank voor de aanvulling. Geeft de lezer wel weer wat meer inzicht. Eén dingetje: CAT6 is sowieso compatible tot 10 Gbit. CAT6a is alleen wat meer immuun tegen crosstalk in vergelijking tot ‘normale’ CAT6. Onder meer door de andere plug. Mede door de betere specs kan CAT6a tot 100 meter gebruikt worden op 10Gbit snelheid en CAT6 maar tot zo’n 50 meter.

  • #168935
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Laan,

   Ik blijf het tot fascinerend vinden dat er bij systemen als Sonos verschillen hoorbaar zijn. Onder meer door de grote buffer die Sonos gebruikt. (Om wifi drops te compenseren en sneller te kunnen starten). Maar ja… er zijn meer mensen die verschillen horen.

   Wat ik me afvraag is waar dat verschil vandaan komt… afscherming? Plug?

  • #168936
   laanlaan
   Participant

   De sonos is inderdaad geen high end hoogstandje maar wel een fijn ding qua gebruiksgemak. En trek je hem los van de router speelt hij vrolijk nog een poosje verder. Verder kunnen we hierboven lezen dat cat7 geen voordeel kan opleveren t.o.v. cat5 op het gebied van data overdracht in dit kader. In mijn geval is de lengte van de utp kabel ook nog minimaal met 75 cm. De modem/router staat naast de sonos in een kastje. Betere afscherming en pluggen zal inderdaad de beste verklaring zijn denk ik. Ter aanvulling, de cat7 is een audioquest cinnamon.

  • #168988
   laanlaan
   Participant

   Dat lijkt mij niet erg zinvol. Los van of het nu cat 5 of cat 7 is zou je kunnen denken aan een mooiere kabel met betere pluggen. Maar ook dan is het misschien wat vergezocht als er aan de andere kant van de muur aansluiting 20 mrt. Standaard kabel zit. Mijn niet wetenschappelijk onderbouwde ervaring is dat er wel verschil in klank ontstaat tussen een standaard utp, een betere en een goede. Maar dan over een afstand van een meter tussen modem en streamer. Je kan het het beste gewoon eens uitproberen. Als er al verschillen kunnen zijn, is het de vraag of je set die laten horen en of je kritisch genoeg bent er enige waarde aan te hechten. Ik zou mijn geld eerder aan andere zaken uitgeven. Aandacht voor je bekabeling in de stroomvoorziening loont m.i. meer.

  • #168994
   WilcoWilco
   Participant

   Tja, alles wat je nieuw en/of duurder koopt is *altijd* mooier en beter en zelfs meer dan je verwacht had, enzovoort. Toch? (jawel, eerlijk zijn nu) 🙂

   Wat het is met die kabel-rommel achter je apparatuur is dat er mensen zijn die b.v. zo’n netwerkkabel langs en tussen en over de stekkerdozen hebben liggen (erger nog… half opgerold) die vol zitten met van die ac/dc-adapters en daarvan veel storingsruis oppikken.
   Je kan dan wel een Cat7 kabel neerleggen wat iets beter isoleerd maar toch… eerst maar eens netjes maken die warboel, dan nog eens luisteren.
   Je weet maar nooit hoe het allemaal opknapt, zowel visueel als elektrisch.

   voorbeeldje…
   een colega van mij had paar jaar terug zo’n Philips kleuren-verspringende lamp (zo’n half ei) aangesloten op de stekkerdoos naast de TV waarop ook de UPC-mediabox zat. De dagen daarna zat hij aan de telefoon met klantenservice van UPC want had slecht beeld/ontvangst. Toevallig trekt hij de stekkers van alles eruit en weer terug behalve van die lamp en ja hoor ale beeld is weer goed… totdat de lamp weer aangesloten werd. Zo zie je maar weer. 😉

   En wat ik nou niet snap is dat er enkelen zeggen dat zo’n dure nieuwe kabel vooral goed werkt/verbetering heeft met audio-streamers die algauw zo’n 2000Euro kosten, je zou denken dat daar nu juist intern de boel prima geregeld is toch.

   goedkoop = duurkoop *of* juist anders om, tis maar net hoe je ‘t bekijkt.

   Ik heb overigens tussen de modem en gigabit-switch en de Mac-mini gewoon dezelfde Cat6 utp-kabel met zelf aangebrachte stekkers. (alles mooi op maat gemaakt)

  • #168998
   laanlaan
   Participant

   Verschil zal vooral in betere contacten en ongevoeligheid van “storingsruis” zitten. En komt een kabeltje geen andere kabeltjes tegen achter je kast dan zal het verschil met een “betere” kabel wel afnemen. Mijn ervaring is, vooral niet teveel in discussie gaan. Op geen enkel forum zoveel gevechten als over de zin of onzin van kabels. Geeft een dure kabel je een beter gevoel, lekker nemen. Klinkt het beter? Helemaal mooi. Het is jouw geld en plezier. De zin van een dure utp kabel vind ik zelf ietsje bedenkelijk. Ik heb er een van 0,7m en ?249. Heb de indruk dat het beter klinkt dan met de standaard kabel. Verbeelding? Zou best kunnen. Zelf ervaar ik het grootste verschil door betere kabels in het stroomgedeelte. Meer dan in het signaal gedeelte dat vaak eerder de aandacht krijgt. Nooit gedacht dat dit zo’n verschil oplevert. Maar geloof mij vooral niet. Gewoon zelf proberen 🙂

  • #169000
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Precies! Geniet van je hobby en de muziek… daar gaat het om!

  • #168987
   fasteddiefasteddie
   Participant

   Hallo allemaal,

   Wat ik me afvraag is wanneer je over een lengte van ca. 20 meter een cat .5 kabel hebt liggen, er een verbetering kan plaatsvinden indien je het laatste deel van de kabel vervangt door een cat 7 kabel?

   In mijn geval aan te sluiten op de muuruitgang van de cat 5 cable.

   Wat is jullie mening?

   Groet
   Fasteddie

  • #168997
   WilcoWilco
   Participant

   herstel: gewoon Cat5e utp-kabel.
   En heb geen NAS en/of AV-steamer.
   Maar de YT/uitzendinggemist/internetradio e.d. filmpjes & muziek komen prima binnen.
   😉

   Overigens is er in de USA tussen de websites van ArsTechnica en Audiostream een flink spelletje welles/nietes ontstaan over dit blijkbaar hele gevoelige onderwerp.
   (er spelen wellicht naast technische verwikkelingen ook wat commerciele belangen mee)

Viewing 11 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×