Wednesday, June 19, 2024

Jouw (ideale?) netwerk voor streaming

Viewing 4 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168520
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Het draadje waar je alles rondom je netwerk kwijt kan. Zit je met een probleem? Heb je iets gaafs gedaan? laat het hier weten!

   Jgeffen schreef onder het artikel van de Melco-streamer/nas:

    

   Alpha Audio is inderdaad kritisch en gelukkig maar!

   Er is inderdaad wel klankverschil, dat hoor ik zelfs met mijn wat oudere oren. Waarschijnlijk zullen deze Melco’s heel goed klinken, maar het is duidelijk een artikel met een wat dubieuze prijs-kwaliteit verhouding, qua geluid dan wel te verstaan. En als je geld zat hebt en een dergelijk apparaat in je rack wilt hebben: ‘why not’, zou ik zeggen. Als je dat niet wilt, koop dan een normale NAS en investeer vooreerst in bv. betere speakers, zou ik zeggen.

   Mijn NAS staat trouwens op zolder achter de kerstspullen verstopt.. Een plek waar de inbreker niet zo gauw zal zoeken. Ze kijken tegenwoordig nl. ook in de meterkast voor dit soort spullen. Daarnaast heb ik een wat oudere backup NAS. Beide trouwens van Synology en deze heb ik wel in de meterkast staan als afleiding. En daarnaast gebruik ik CrashPlan voor het maken van versleutelde lokale en cloud Backups.

   Ik heb deze keten versterkt met:

   1) Jitterbugs in NAS, Router (Apple) en Mac (1+1+2st.)
   2) Netgear voorzien van goedkope lineaire switch.
   3) DAC voorzien van USB Regen en DAC zelf ook voorzien van lineaire stroom (s-booster stroom+filter)
   4) Supra Cat8 en Supra USB 2.0 bekabeling.
   5) Router niet als switch bekabeld (een kabel van router naar switch)

   Vraag me af hoe anderen dat in elkaar gezet hebben om tot een optimaal resultaat te komen.

  • #169320
   Gast AuteurGast Auteur
   Participant

   Een correctie en een aanvulling:

   – het betreft een Netgear switch met lineaire voedingsadapter (stroom)

   – Ik adviseer een NAS met een behoorlijk geheugen en fatsoenlijke processor. En gebruik deze NAS als zg. File-server, en dus niet als programma-server. Dit betekent dat je geen, of zo min mogelijk, NAS-applicaties gebruikt. Vooral Synology grossiert hierin, maar deze applicaties zijn vaak matig en overbodig, zoals hun Back-up programma’s, is mijn ervaring.

  • #169330
   Gast AuteurGast Auteur
   Participant

   Beste Jaap,

   Het gaat mij niet zozeer om de applicaties zelf, al vind ik ze vaak matig, maar meer om de geheugen en processor belasting die ze (kunnen) vormen. Alle kracht moet in mijn optiek zoveel mogelijk uit gaan naar file transfer, dat wil zeggen het overpompen van muziekbestanden naar de MAC en vandaar naar de DAC. Derhalve heb ik mijn MAC voorzien van een SSD en 16gB werkgeheugen. Mijn iTunes/Audirvana bestanden resideren op mijn NAS, en in iTunes/Audirvana zijn verwijzingen gemaakt naar mijn NAS. Door deze opzet ontstaat een evenwichtig geheel met de meest optimale benutting van de verschillende componenten.

  • #169372
   gewoondemaxgewoondemax
   Participant

   Mijn echtgenote heeft een hekel aan draden! Ik een hekel aan ‘minder goed gedefinieerd’ geluid. Met dit boodschappenlijstje ben ik in 2010-11 begonnen. Ik ben geen audiofiel, maar hou van lekker en evenwichtig goed geluid. Mijn ‘voorliefde’ gaat naar neutraal geluid, althans voor mijn oren, zo heeft ieder zijn/haar voorliefde. In het begin heb ik HEEL veel compromissen moeten sluiten en ben toen gegaan voor Sonos voor ‘gezellig’ achtergrond muziek, maar beslist niet om lekker te kunnen luisteren. Totdat Quobuz werd geintegreerd en ik eindelijk het ‘sompige’ geluid van Spotify vaarwel kon zeggen. Waardoor nu anno 2017 een volledig Sonos bolwerk in ons appartement staat en de 5.1 voor videogenot. Mis alleen de PlayBase nog… waarom ik voor deze keten heb gekozen? Omdat dit naar mijn beleving de CD kwaliteit kan weergeven en goed geïntegreerd is met Apple producten. Waar bestaat mijn streaming nu uit? Het hart vormt een DAS van Drobo 32tb gekoppeld aan een Mac Mini i7 met thunderbolt aansluiting naar de raid en gigabit het netwerk op. De router is de A-C time capsule en op twee plaatsen in onze ruimte bedraad A-C repeaters eveneens van Apple. Sonos heeft zijn eigen netwerk, en de WiFi wordt in een aantal kanalen opgedeeld voor streaming audio, en domotica met internet. Hoe ik beeld op een apart kanaal kan laten lopen bv op de 5GHz. Ben ik nog niet achter. Voor mijn lekker luisterruimte zat ik te twijfelen tussen de Xeo6 speakers maar ben afgehaakt omdat het geluid niet naar mijn zin was. Dus heb ik mij toegelegd op streamers, en ben toen uitgekomen op de Cambridge Audio 851N en als eindversterker de bijbehorende XD 851 W. De 851N is bekabeld aangesloten op het netwerk, ik ben nog aan het uitvogelen of ik verschil tussen het draadloze, separate WiFi dongle, of bedrade hoor. Maar dat kost tijd. De luidsprekers vormen straks mijn eindpost, dus doe ik het nog even met mijn Elipson 1303 luidsprekers, ja u leest het goed. Deze zijn van 1985 :-). Voor streaming denk ik een redelijk stabiel netwerk te hebben, althans wat ik kan meten. Maar nog belangrijker is het luisteren en dat klinkt heel niet verkeerd! Mits je maar de goede bronbestanden hebt. Voor audio heb ik de 16/44,1 AIFF of FLAC, (Sonos) of 24/96 DSD, FLAC, AIFF voor (Cambridge Audio). En voor video X264, dolby AC5.1 de diensten die ik gebruik Quobuz, HD-tracks, Hi-Res Japan. Mijn volgende aanwinst is de Sennheiser Momentum 2.0 over ear met APTX van Aventree

  • #169560
   LeonWLeonW
   Participant

   Wij zijn er eindelijk aan toe te gaan streamen – in elk geval om het eens te proberen. Heb geen idee wat me te verwachten staat en/of het allemaal de moeite waard is.

   Heb al een mooi systeem, en wil daar op voortbouwen. Ik zoek daarom een streamer enkel en alleen voor het binnenhalen van de digitale data, om ze daarna door te sturen naar de DAC van m’n CD-speler. Deze zal dan de gegevens via een buffer, op precies de juiste frequentie aan de DAC aanbieden pm vandaar via voor- en eindtrap naar de speakers.

   Ik zoek dus een streamer *zonder* versterker – dus ook geen pre-amplifier. Enkel om de data van het internet te plukknen.

   Dit van het net plukken lijkt me een technisch heutraal, digitaal proces, waarbij er weinig mis kan gaan (??). Zeker als die data daarna opnieuw, keurig getimed naar analoog worden omgezet via de al aanwezige installatie
   (Markl Levinson)

   Heb tot nu toe alleen de Yamaha WXC-50 gevonden waarvan de pre-amplifier kan worden uitgeschakeled.

   Mijn vragen/aarzelingen:
   – Is zo’n WXC-50 een goede oplossing voor het van het net plukken van de data?
   – Wat zou er fout kunnen gaan?
   – Zijn er alternatieven?

   gr-Leon

  • #169327
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Jgeffen,

   Ik heb talloze NAS-systemen staan. Synology, Qnap en Netgear… zelfs een Zyxel, een Unraid-systeem en nog iets anders (weet het merk even niet meer). Enige systeem dat ik nog niet heb getest is Asustor.

   Heel veel programma’s hoeft niet erg te zijn, zolang ze maar goed getest zijn en regelmatig worden gepatcht.

  • #169331
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Jgeffen,

   Overpompen van files kost absoluut geen rekenkracht of geheugen. Dat gaat met twee vingers in de neus met een instap ARM. Die kunnen al gigabit vol krijgen zonder boven de 10% belasting te gaan. Dat komt omdat veelal de chipset van de NICS deze taken overnemen. En de hdd-controlers nemen ook de load van de CPU weg voor het lezen en schrijven.

   Wat dus overblijft is het OS zelf. En de applicaties.

  • #169373
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dit ziet eruit als een degelijk doordacht systeem! Heel netjes. Mocht je nog vragen of tips nodig hebben… laat het weten!

   BTW: Playbase is vergelijkbaar met Playbar…

Viewing 4 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×