Wednesday, June 19, 2024

Lengte netsnoeren

Viewing 4 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168640
   Wim Van WinsenWim Van Winsen
   Participant

   Iedereen heeft netsnoeren aan zijn audioset. Er is veel te lezen over de kwaliteit, zin en onzin van dure kabels en het effect op het geluid. Koop je kant en klare kabels dan heeft de leverancier vaak een standaard lengte in zijn assortiment t.w. 1,8 of 2 meter. Maak je de kabels zelf (ik dus) dan heb je te maken met het optimaliseren van de lengte. De meterprijs van een goede kabel is pittig en waarom bossen kabel achter het rek (meubel) als dit niet nodig is. Hier ontstaat de vraag; is er een minimale lengte van een netkabel, Ben zelf electronicus dus snap iets van impedantie, RC netwerken e.d. en staande golven bij hoge frequenties die als netvervuiling aanwezig kunnen zijn. Allemaal diep in de techniek en allemaal waar maar of dit toepasbaar is op de geluidskwaliteit als effect vraag ik mij af. Vraag; ik heb nog nergens een goede publicatie kunnen vinden over dit onderwerp. Weet iemand iets. ?
   Groeten,
   WvW

  • #169953
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Naar mijn weten is er geen minimumlengte. Ik heb daar engineers nooit over gehoord, in tegenstelling tot digitale kabels.

  • #169954
   Wim Van WinsenWim Van Winsen
   Participant

   Hallo Jaap,
   Bedankt voor de reactie. Ben zelf ook nog weer gaan zoeken en via via toch nog wat gevonden op de site van fidelity-magazin.de
   Hier is een artikel te vinden met de naam “HMS Elektronik – Kabel, Netzfilter & Zubehör – Alles Voodoo oder was? – Teil 1” Vanuit hier ook nog door te klikken naar deel 2 en 3.
   In deel 1 maakt de auteur m.b.t. de kabellengte terloops ook de opmerking “zo kort mogelijk”
   De samenvatting is korte kabels met lage inductie en een ruime diameter (3mm2) Verder goede artikelen met veel info.
   Groeten,
   Wim van Winsen

  • #169955
   johnjohn
   Participant

   Ik heb zelf het idee dat de diverse gespecialiseerde fabrikanten verschillende filosofieën hieromtrent hanteren.bijv. furutech gaat uit van een minimumlengte van 1.8 mtr.volgens mij audioquest ook,wat niet wil zeggen dat je van deze merken geen kortere netkabels kunt krijgen.ik lees nogal veel over audiotopics en kom daarbij nogal wat tegenstrijdigheden of meningsverschillen tegen.ik denk dat we moeten concluderen dat er nogal wat grijze gebieden zijn of anders gezegd,dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

  • #170057
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   In theorie zou een langere kabel meer filteren omdat het in feite een RLC circuit (langere kabel = hogere impedantie en lagere Fc) vormt.

   Kortere kabel hebben een lagere impedantie en zullen daardoor minder spanningsval veroorzaken bij een hoge stroom piek (ik denk dat dit is wat Jaap bedoelt met meer dynamiek). Deze impedantie moet je dan wel zien vanaf de bron en niet vanaf het stopcontact. Met veel pijn en moeite kan je de bekabeling in je huis aanpassen, maar ik betwijfel sterk of dat significante impact heeft.

   Stel dat ik een 1 Ohm weerstand kabel heb (~100 meter aan aluminium kabel, ~150 meter koper kabel) en ik trek spontaan een piek van 1A. Dan valt er 1V over die kabel, als je bedenkt dat je lichtnet uberhaupt al 10% afwisselt in amplitude, dan maakt die 0.4% van de kabel ook niet meer uit.

   Je zou kunnen zeggen dat het beter de storing onderdrukt, omdat een langere kabel meer capaciteit/inductie heeft. Ja, dat dat klopt als een bus. Waarom zou je alleen een dure kabel gebruiken voor het effect van een condensator/spoel? Dan is het toch veel makkelijker om een condensator/spoel te plaatsen in de voeding?

   Een goede voeding heeft nou eenmaal een goed (en gedempt) CLC filter om hoogfrequente troep uit de audio band te filteren. Na de voeding heeft die impedantie van de kabel overigens wel een rol, maar dat is aan de ontwerper om het te implementeren.

  • #169956
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Waar het in feite op neer komt is filtering VS weerstand. Langere kabels kunnen meer filteren, maar kortere kabels hebben minder weerstand (dus in potentie meer dynamiek).

   Ik heb nooit gemerkt dat een langere kabel suffer zou klinken t.o.v een kortere kabel. Bij digitale interlinks hoor ik wel subtiele verschillen in lengte.

Viewing 4 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×