Wednesday, June 19, 2024

powerline

Viewing 6 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168826
   elian kruikelian kruik
   Participant

   Beste muziekliefhebbers,

   Mijn streamer, een raspberry pi met hifiberry dac2 hd, heb ik met een ethernet kabel met het internet verbonden m.b.v. een tp link powerline.  Dat werkt best goed. Toch heb ik daar een vraag over. Mijn internetsignaal wordt gedeeld met elektriciteit over een koperleiding. Mijn vraag is: is of kan er sprake van ruis of enige storing zijn door het feit dat het internetsignaal samen gaat met een elektriciteit stroom? Graag informatie en misschien tips.

  • #171451
   Martijn (redacteur)Martijn (redacteur)
   Participant

   Hallo Elianus. Internet verbinding over een powerline en audio is niet zo’n heel erg gelukkige combinatie. Is het mogelijk om de WiFi van de Pi te gebruiken?

   Als het echt niet anders kan, is het dan mogelijk om een eenvoudige switch tussen de powerline en de pi te plaatsen? Dat filtert dan al weer wat weg.

  • #171452
   elian kruikelian kruik
   Participant

   Het is heel goed mogelijk om de pi met wifi te verbinden. Waarom is een powerline en audio niet zo’n gelukkige combinatie? Een switch plaatsen is een goede tip. Dat ben ik meer tegen gekomen in dit forum. Bedankt voor de reactie.

  • #171453
   Martijn (redacteur)Martijn (redacteur)
   Participant

   Ethernet over electriciteit is één grote bron van elektrische verstoringen en andere ruis. Verder is de kwaliteit van de apparatuur vaak niet heel erg goed. Ze dumpen in ieder geval veel verstoring op de ethernet kabel en dat hoor je (en vaak niet zo weinig ook). In geval van een Pi geeft de wifi verbinding vaak een betere geluidskwaliteit, maar dat kan je zelf makkelijk testen.

  • #171457
   elian kruikelian kruik
   Participant

   Ik heb geluisterd via wifi en ethernet. Ik hoor geen verschil. Ik heb geprobeerd om elekrische storingen en ruis te horen. Ik hoor het niet. Maar het is mij niet duidelijk wat ik moet horen aan ruis en storing. Dat dumpen van veel verstoring op de ethernet kabel hoe klinkt dat? Probeer mij even op weg te helpen. Ik meen ook iets gelezen te hebben over een ethernet filter. Is dat Wat?

  • #171458
   Martijn (redacteur)Martijn (redacteur)
   Participant

   Dag Elianus. Je moet niet in de valkuil trappen dat je op zoek gaat naar zaken die je niet waarneemt. Dat is jezelf gek maken. Kennelijk is voor jou het geluid goed genoeg. Dat is ook een constatering.

   Hoe je het waarneemt is dat het geluid letterlijk onrustig is:

   • Slechte focus in het stereobeeld (dus hoe rotsvast staat de zangeres op haar plek te zingen)
   • Schel hoog, fel klinkend midden (voor de meeste DAC’s)
   • Rommelige bas, het zwemt een beetje onder het geluid door
   • Kleiner stereobeeld in diepte, hoogte
   • Minder details hoorbaar

   Maar dit alles in vergelijk tot een situatie waarin die verstoringen er niet of minder zijn! en altijd binnen de grenzen van wat een streamer/DAC maximaal kan laten horen!

   In extreme gevallen is het als digitale pops- en clicks hoorbaar, als je DAC niet voldoende afgeschermd is of de electronica er omheen het niet wegfiltert. Dat is vooral met oudere DACs het geval (denk aan oudere CD spelers).

   Wat je nog kan doen is een lange ethernet kabel pakken en je Pi rechtsreeks aan de router koppelen. Als je dan nog geen verschil hoort dan kan dat aan van alles liggen, maar dat is dan niet relevant, want je hoort geen verschil.

   De enige vraag is of je nu tevreden bent met wat je hoort en of het feit dat je geen verschil tussen WiFi en Ethernet hoort je rust brengt. Als het antwoord ‘ja’ is, laat het dan rusten zou mijn advies zijn. Als het antwoord ‘nee’ is, dan zou ik eerder gaan denken aan een upgrade van de streamer, zolang dat natuurlijk allemaal weer in verhouding is tot de versterker en speakers die je gebruikt.

  • #171461
   elian kruikelian kruik
   Participant

   Ik laat het rusten; een zeer goed advies. Bedankt..

Viewing 6 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×