Monday, June 17, 2024

Upgrade van de HTPC

Viewing 15 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168409
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Mtimmermans schreef het volgende:

   Hallo!

   Ik wil graag mijn HTPC upgraden naar een meer ?audiofiel? systeem uitgaande van mijn huidige behuizing: OrigenAE S16V ATX.

   Op dit moment heb ik er de volgende onderdelen in:
   ? Asus P7P55D-E, S1156, P55, 4xDDR3, ATX
   ? Intel Core i3-550, 3.20GHz, 4MB, GPU, S1
   ? Asus GeForce GT 430, 1GB
   ? Kingston ValueRam 4GB(2x2GB) DDR3 1333MH
   ? CoolerMaster Silent Pro M500, 500Watt, A
   ? blu-ray speler Lite iHOS104-06 4x SA

   De htpc is aangesloten op mijn Denon AVR x4100 surround versterker via hdmi en voor het afspelen van media gebruik ik Kodi 14.2 (OS is Windows 7).

   Welk moederbord is er momenteel aan te raden voor hifi audio, maar ook voor films/series met HD Audio in Surround 5.1?
   Zijn er ook al grafische kaarten met een hdmi 2.0 aansluiting en zijn deze ook geschikt voor de beste audio mogelijkheden (DTS-MA etc., maar ook DSD via hdmi)? Of is het beter gebruik te maken van een USB-DAC?

   Wie heeft er wat tips en adviezen? Alvast bedankt.

   Gerelateerd

  • #168853
   HaicoHaico
   Participant

   Ik hoop dat de heer Timmermans nog even op het forum terugkoppeld hoe zijn nieuwe HTPC build opschiet 😉
   Jammer dat de “oude” reacties op deze vraag verloren zijn gegaan door de server crash.

  • #168854
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ja, echt doodzonde! We balen er stevig van!

   We gaan binnenkort een hele video-serie doen rondom streaming en de mogelijkheden. Daar komt de HTPC ook in terug!

  • #168856
   mtimmermansmtimmermans
   Participant

   Dat is inderdaad balen! In ieder geval van mijn kant hieronder een update!

   Ik had al geschreven dat ik het volgende zou bestellen:

   1 x GIGABYTE G1.Sniper B6 (rev. 1.0), socket 1150 moederbord
   1 x Intel® Core? i5-4460, 3,2 GHz (3,4 GHz Turbo Boost) 1150 processor
   1 x Kingston HyperX 8 GB DDR3-1600 Kit, geheugen
   1 x Noctua NH-D9L, Actieve CPU koeler
   1 x Seasonic P-460 Fanless, 460 Watt voeding

   Afgelopen dinsdag kwamen de spullen binnen en ik ben ‘s avonds meteen aan de slag gegaan. Was weer een leuk karweitje, maar niet erg moeilijk. Dankzij onder andere de tips van de video’s op alpha-audio is het goed gelukt. Bovendien was het niet mijn eerste htpc die ik zelf in elkaar heb gezet.

   De cpu koeler van noctua is echt een fantastisch ding (bedankt voor de tip AudioGD). De htpc is echt heel stil geworden, je hoort helemaal niets meer. Ook dankzij de fanless voeding van Seasonic. Al met al ben ik er erg tevreden mee. Alleen de bluray speler maakt nog lawaai als je een schijf begint af te spelen, maar dat is niet te voorkomen denk ik.

   Ik ben echter lang bezig geweest om het OS te installeren (twee avonden tot 2 uur ‘s nachts) en dat bleek na veel ‘trial and error’ te liggen aan de SSD die toch niet compatible bleek te zijn met het moederbord (normale sata hd werkte uiteindelijk wel). Gisterenavond maar een nieuwe SSD gekocht en dat bleek de oplossing te zijn.

   Kodi (een verse installatie) staat er weer op en ik moet zeggen dat de muziek kwaliteit via de hdmi uitgang van het moederbord al erg goed is. Video op het eerste gezicht ook, maar heb ik nog niet uitgebreid kunnen testen.

   De volgende stap is dan de DAC. Ik twijfel hier nog enorm over, omdat de kwaliteit van het geluid nu al erg goed is, maar ook in verband met de aansturing naar de versterker door Kodi. Ik zou dan met een zogenaamde dual output moeten gaan werken of met twee verschillende audioprofielen. Ik heb foobar al geprobeerd, maar dat is niet echt mijn ding. Ik wil toch graag alles bedienen vanaf de bank en kodi is toch wel erg sterk in de presentatie van de albums (covers, info en now playing scherm etc.).

   Kortom, er is nog het een en ander uit te zoeken voordat ik ga kijken voor een DAC, het moederbord is er in ieder geval op voorbereid.

   Groeten,

   Michel

  • #168873
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Michel,

   Even een tip voor de blu-ray drive: koop plakbitumen bij een autozaak. Heb ik ook gedaan. Dat werkt geweldig: alle resonantie weg, waardoor de pc een stuk stiller is.

   Een externe dac gaat wel beter klinken. Zeker via DAC UP. (Wel even in bios activeren).

   OS kan inderdaad lastig zijn als iets niet compatible is. Welke SSD had je dan? Ben wel benieuwd!

   Groet!

  • #168874
   HaicoHaico
   Participant

   Hoi Michel,

   Top dat de build goed is verlopen. Jammer van de oude SSD maar van de andere kant zul je er met de nieuwe wel op vooruit zijn gegaan 😉
   Voor wat een externe DAC betreft. Ik ben er heilig van overtuigd dat het geluid er op vooruit zal gaan maar van de andere kant, als je tevreden hebt met hetgeen je nu hebt is het natuurlijk ook prima.
   Zolang het in jouw oren maar goed klinkt 😉

   Door het externe DAC pas (nog) niet te bewandelen bespaar je natuurlijk wel aardig wat euro’s. Eer dat ik had waar ik écht naar op zoek was duurde wel even en deed ook mijn bankrekening geen goed.
   Dac’je kopen, maandje of twee luisteren, reviews lezen en de oude weer op marktplaats om budget vrij te maken voor een nieuwe DAC.

   De BD speler in je HTPC is een slimline model?
   Die zijn door hun iele bouw al helemaal luidruchtig. Er is geen massa om de trillingen te dempen.
   Er is wel een tooltje wat je “read speed” kan beperken tot 1/2/4 keer.
   Ik geloof Nero Drive Speed. Wellicht dat je deze kan proberen.

   Leuk om in elk geval nog wat te horen.

  • #168875
   mtimmermansmtimmermans
   Participant

   Hoi Jaap, AudioGD,

   De tips voor de bluray zal ik zeker eens proberen in de toekomst, maar aangezien ik weinig blurays afspeel is dat niet prioriteit nummer 1. Ik ben al erg blij dat voor de rest de htpc super stil is geworden.

   Overigens door de nieuwe componenten en het OS (ik gebruik nu windows 8) start de htpc ook super snel op. Ook niet onbelangrijk.

   De ssd-schijf is van het merk OCZ (60G) met sata II aansluiting en ik vermoed dat dit in combinatie met de sata III poorten op het moederbord de problemen hebben veroorzaakt. Van wat ik echter begrepen heb op internet zou het backwards compatible zijn. De ssd-schijf werkt overigens wel in de andere pc die ik had samengesteld uit de overgebleven onderdelen, dus met de schijf zelf was niets aan de hand. Nu zit er in ieder geval een samsung SSD in van 120G, hetgeen eigenlijk veel te veel is, maar 60G ssd’s hadden ze op het moment niet en ik wilde uiteraard wel verder (en de prijs was niet eens veel duurder).

   Voor wat betreft de DAC denk ik wel dat ik op termijn die route ga bewandelen, maar nu eerst maar de spaarrekening weer wat aanvullen 😉
   Te zijner tijd zal ik wellicht wel weer een draadje hierover starten, want advies van anderen is altijd welkom.

   Groeten, Michel

  • #168876
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Michel,

   Ah… ok… Ik snap het. Samsung maakt prima SSD’s. Zal wel een 850EVO zijn dan? Of heb je een PRO gekozen?

   Pas overigens op met oudere OCZ-schijven. Die gaan gewoon stuk. Met name Vertex-serie is berucht. Behalve de Vertex 4.

   Fijn dat de pc lekker stil is. Dat is echt belangrijk. Ik wens je er heel veel plezier mee! Ga lekker tweaken en laat je bevindingen hier weten :-). Daar help je andere lezers weer verder mee!

  • #168877
   mtimmermansmtimmermans
   Participant

   Is inderdaad een Samsung 850EVO (geen pro!). Goed om te weten dat de OCZ schijven van mindere kwaliteit zijn, voor het geval de reserve pc problemen geeft.

   Ik ben vandaag wat aan het experimenteren geweest met betrekking tot de audio uitgangen in Kodi. Het is me nu gelukt om voor de verschillende bronnen (dus muziek of video) automatisch een ander audio apparaat te koppelen. Dit betekent dat als ik een usb DAC aan ga sluiten, dit automatisch geregeld wordt door Kodi.

   Voor de geïnteresseerden: ik gebruik hiervoor de script audioswitch binnen Kodi; dat is eenmalig configureren en de rest gaat automatisch.

   Door het aanpassen van mijn ingangsbron in de versterker hoef ik ook niet van ingangsbron te wijzigen. Komt er audio via de hdmi ingang, dan zal de versterker deze kiezen (vnl. van belang voor HD Audio bij films/series) en komt er audio via (bijvoorbeeld) de optische ingang, wordt hiervan het geluid weergegeven.

   Nu is er praktisch in ieder geval geen bezwaar meer voor de usb DAC, alleen nog een economisch bezwaar 😉

  • #168878
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Economische bezwaren zijn ook op te lossen :-). In ieder geval veel plezier met de htpc en dank voor de tip van het script! Leuk te weten!

  • #168880
   HaicoHaico
   Participant

   @ Michel
   Mooi dat het switchen van de audio output van de audio alnaargelang stereo of surround middels een script in Kodi kan. Ik vraag me af en toe af waar we zouden zouden zijn zonder het internet….
   Jriver kan trouwens ook content naar verschillende outputs sturen d.m.v. “ZONES”. Leuk om b.v. verschillende DACS te beluisteren.

   Let er wel op dat je de firmware updates van Samsung in de gaten houdt.
   Er is nl. nog steeds een bug waardoor na verloop van tijd de SSD langzamer wordt.
   de Samsung magician software is trouwens ook wel fijn om te installeren i.v.m. firmware updates en SSD onderhoud. Er zit tevens een optie in tot je intern geheugen te gebruiken als read/write cache voor de SSD. Je haalt dan belachelijk hoge snelheden qua HDD performance. Ideaal voor games i.o.d.
   Voor HTPC gebruik is het echter een twijfelachtige toevoeging.

   Gebruik je trouwens nu de Intel IGP of toch de oude Nvidea kaart?

  • #168882
   mtimmermansmtimmermans
   Participant

   @AudioGD

   Bedankt voor de tip voor de firmware/software van Samsung, deze zat er inderdaad bij, maar had ik niet geïnstalleerd. Ga ik alsnog doen!

   Ik gebruik nu de intel IGP en dat gaat tot nu toe erg goed! Ik heb tot op heden nog geen problemen gehad, maar ik heb dan ook nog niet uitgebreid kunnen testen.

   Gr. Michel

  • #168887
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Michel,


   @AudioGD
   : klopt… ik heb drie SSD’s van Samsung: 830, 840 en 850 (Pro’s). De firmware doet zeker wat in relatie tot snelheid. Mijn 830 begint wel trager te worden nu. Mag ook wel: ik gebruik ze intensief. De 840 Pro doet het nog prima, net als de 850 Pro. Daar draait wel de laatste firmware op.

   Ik vind zelf nVidia fijner voor htpc’s. Beter beeld, meer mogelijkheden en wat vlotter. Ik heb het gevoel dat het ook wat met de klank doet, omdat er stress van de CPU wordt weggehaald. Kan ook psychisch zijn. :-).

  • #168920
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   We hebben nu een idee om de beste htpc mogelijk te bouwen. Tenminste: wat wij kunnen verzinnen. Zeg het maar: wat moet erin 🙂

  • #169055
   SanderSander
   Participant

   We kennen allemaal de dure SotM PCi kaart en andere accessoires en de Pink Faun i²s Bridge, maar ik ga over een tijdje denk ik deze maar eens testen: http://www.ebay.com/itm/Elfidelity-USB-Power-Source-PC-HiFi-Internal-USB-Power-Filter-Audio-upgrade-DIY-/251894459437

   Stuk betaalbaarder. 😉

  • #169075
   MariusMarius
   Participant

   Heel interessant! Ik zou hem dan extern willen gebruiken icm met een Intel NUC. Kan ik deze dan met een USB kabeltje aansluiten op een port van de NUC en dan een aparte voeding?

  • #169057
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Gave tip… hij is besteld. Moet dus snel binnen zijn…

Viewing 15 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×