Home Geen categorie Sony stopt met MiniDisc

Sony stopt met MiniDisc

1
Sony stopt met MiniDisc

NIEUWS – Sony stopt met de MiniDisc. De wat? Jongere lezers zullen MiniDisc wellicht niet kennen, maar dat is ook niet erg. Het is nooit een groot succes geweest. 

Sony MiniDiscSony heeft besloten geen MiniDisc-componenten meer te maken. Over een paar jaar stoppen ze ook met de productie van die kleine schijfjes. In wezen magnetische discs in een klein, plastic hoesje en een vreemde, ‘Only Sony’ atrac-codec. Die overigens wel goed klinkt. Later kwamen versies met aangepaste codecs om meer informatie op te kunnen slaan. Er is ook nog een HiMD-versie geweest die nog meer op één schijfje kon wegschrijven.

MiniDisc is nooit écht aangeslagen. Het medium is in 1991 geïntroduceerd, maar was destijds schokkend duur. Het is wel een handig medium geweest, wat destijds indruk op me maakte vanwege de kleine vorm. MiniDisc was veel kleiner dan cd en kon ook nog opneme!

MiniDisc moest het cassettebandje vervangen. En was ook een direct concurrent van DCC – Digital Compact Cassette – van Philips. Philips wilde daarmee een digitaal medium naar de auto brengen. DCC en MiniDisc zijn eigenlijk alleen in de media populair geweest: goede kwaliteit en draagbaar, dus geschikt voor portable recorders. Ook gebruikten opnametechnici het medium graag, omdat het ditigaal was.

Waarom is MiniDisc nooit doorgebroken in de consumentenmarkt? Allereerst de prijs: de spelers en cassettes zijn gewoon behoorlijk prijzig. Ten tweede de opkomst van mp3-spelers met flashgeheugen en computermedia, waar ook spelers met kleine harde schijven bij horen. Die komen rond 1998 op en zijn véél goedkoper.

1 REACTIE