Home Geen categorie Neil Young wil concurrent voor mp3

Neil Young wil concurrent voor mp3

0
Neil Young wil concurrent voor mp3

NIEUWS – Pono, zo moet het nieuwe high-res bestand van Neil Young gaan heten. Tenminste, voor zover wij geïnformeerd zijn. De welbekende artiest wil een concurrent – of wellicht zelfs vervanging – voor mp3. 

neil-youngWie kent het formaat niet? Mp3: Mpeg Layer 3. Een formaat dat wereldwijd ondersteund is en zelfs op spelertjes van 10 euro afgespeeld kan worden. Naar ons idee ligt het succes van een formaat in de brede ondersteuning ervan. Apple weet dit maar al te goed… Zij hebben inmiddels hun ‘source code’ voor Apple-formaten ook vrijgegeven. Mede daardoor kunnen open source programmeurs ermee aan de slag en wordt het formaat ook op goedkopere apparaten wellicht ondersteund.

Het doel van Young is dat Pono beter klinkt – rijker – dan mp3 zonder veel groter te zijn. Young heeft zich al regelmatig uitgelaten over de slechte kwaliteit van mp3. Ook Apple heeft regelmatig de wind van voren gekregen. Pono moet dit probleem oplossen door een veel betere kwaliteit te bieden, zodat ook gecomprimeerde audio recht doet aan de muziek. De artiest heeft ook plannen voor een online muziekwinkel waarbij de nummers en albums uiteraard in het nieuwe formaat worden aangeboden.

Wij zijn wat sceptisch eerlijk gezegd. Er zijn ook grootste plannen geweest vanuit de industrie om een HD-variant van mp3 aan te bieden. mp3HD. We hebben er nu al twee jaar niets meer van gehoord. Iedereen kent mp3 en voor veel mensen biedt het voldoende kwaliteit. In ieder geval voor mobiele apparaten. Een nieuwe standaard introduceren vereist veel budget, ondersteuning vanuit fabrikanten en ‘goodwill’ van de consument… Maar goed: we wensen Neil Young veel succes!