Home Geen categorie FAQ Streaming Audio

FAQ Streaming Audio

0

 

Regelmatig ontvangen we bij Alpha Audio vragen van onze lezers met betrekking – tot het relatief nieuwe – streaming audio. Om houvast te bieden bij de aanschaf en installatie van producten heeft Alpha Audio onderstaande FAQ (Frequently Asked Questions) samengesteld. Wellicht staat het antwoord op uw vraag hier al bij.

Bijgewerkt op 20 mei 2012


Verbinding

Vraag:
Mijn externe harde schijf heb ik via een USB-kabel aangesloten op mijn audio streamer. Dat zou voldoende moeten zijn om bestanden rechtstreeks vanaf de externe harde schijf af te kunnen spelen. Toch herkent de audio streamer de harde schijf niet. Wat doe ik fout?

Antwoord:
Dit heeft zeer waarschijnlijk met het bestandssysteem van de externe harde schijf (of stick) te maken. Controleer in de documentatie van de audio streamer welke bestandssystemen er via de USB-ingang ondersteund worden. Het komt geregeld voor de audio streamer alleen bestanden vanaf externe schijven of sticks kan lezen met een FAT16- of FAT32-bestandssysteem.

Vraag:
Wat is de maximale afstand die ik met een USB-kabel kan overbruggen tussen bijvoorbeeld mijn desktop computer en USB-DAC of audio streamer?

Antwoord:
Als maximale lengte voor een gewone USB-kabel wordt geadviseerd om niet verder te gaan dan 5 meter. Langere kabels zijn er eigenlijk ook niet te koop. Wel is het mogelijk om door middel van speciale USB-verlengkabels – met ingebouwde versterker – grotere afstanden te overbruggen. Alpha Audio heeft dit al probleemloos getest tot 15 meter (5 meter conventioneel + 10 meter versterkt), maar in theorie moet zelfs 50 meter haalbaar zijn met 5 aan elkaar gekoppelde versterkte USB-kabels.

Vraag:
Waarom wordt er bij streaming over een netwerk meestal een bedraad netwerk aangeraden in plaats van draadloos (WiFi)?

Antwoord:
Voor optimale en voorspelbare prestaties is een bedraad netwerk aan te raden in verband met de hogere betrouwbaarheid, dankzij een gegarandeerde snelheid en stabiliteit. Bovendien is een bedraad netwerk ongevoelig voor eventuele externe WiFi-storing.


Opslag

Vraag:
Een externe harde schijf met USB-aansluiting ken ik inmiddels, maar wat is een NAS?

Antwoord:
NAS staat voor Network-attached storage. Vrij vertaald: een opslag medium die in verbinding staat met uw (thuis)netwerk. Een NAS beschikt over een eigen besturingssysteem, bestaat uit 1 of meerdere harde schijven, heeft een netwerkaansluiting en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor de dataoverdracht. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers.

Vraag:
Is een computer de beste plaats om mijn muziekbestanden op te slaan?

Antwoord:
Niet persé. U kunt uw computer of laptop goed gebruiken om bijvoorbeeld uw muziek CD’s te rippen. Maar als opslag adviseren wij om onderstaande redenen een NAS.

  • De beschikbaarheid van uw media bestanden is niet afhankelijk van het wel of niet aan hebben staan van uw PC.
  • Een NAS is specifiek geschikt gemaakt om snelheid en stabiliteit te bieden bij de overdracht van data.
  • Het is een kosteneffectieve oplossing om grote hoeveelheden aan data op te slaan.
  • Een NAS gaat zeer efficiënt om met energie.

Zie ook: Tien redenen om een nas te kopen


Services

Vraag:
Waarom heb ik toch steeds haperingen en onderbrekingen tijdens het luisteren naar internet radio, maar verloopt het streamen van bestanden verder probleemloos?

Antwoord:
De prestaties (buffering en kwaliteit) van een internet radiostation kan afhangen van:

  • het type verbinding dat u heeft met uw internet provider;
  • de beschikbare snelheid via de internet provider op uw netwerk;
  • de hoeveelheid brandbreedte die het internet radiostation tot haar beschikking heeft (en stelt) ten opzichte van het aantal luisteraars.

Software

Vraag:
Ik speel mijn muziek met de standaard mediaplayer in Windows. Dat werkt prima, maar zijn er klankmatig betere alternatieven?

Antwoord:
Jazeker. De standaard mediaspeler klinkt niet slecht, maar er zijn mooiere pakketten. Denk aan Foobar, XX High-end, J River, of bijvoorbeeld Xbmc. Deze spelers ondersteunen WASAPI, wat staat voor Windows Audio Session API, wat het mogelijk maakt om ‘door de drivers heen’ te spelen. En dat klinkt een heel stuk beter! WASAPI kunt instellen bij de ‘output’-instellingen van de mediaspelers.

Vraag:
Ik heb gehoord over WASAPI, maar wat is het precies? Klinkt het beter? En werkt het ook op Apple?

Antwoord:
WASAPI staat voor Windows Audio Session API. Het is geïmplementeerd sinds Windows Vista; het werkt dus niet met XP of eerdere versies van Windows.

WASAPI zorgt ervoor dat de software direct kan verbinden met de hardware. Zonder dat er onnodige sofware layers gaan rotzooien met de bitstream. En dat zorgt voor een (veel) beter geluid. Meer open, meer detail, meer rust.

Apple heeft geen WASAPI, maar wees niet ongerust: Apple heeft andere truukjes om het geluid te verbeteren. Denk aan ASIO of andere direct-sound sessions.