Home Home Cinema - Custom Install Samsung en de OLED-loterij

Samsung en de OLED-loterij

1
Samsung en de OLED-loterij

Pas op met de aanschaf van de komende Samsung S90D, u weet bij dit toestel namelijk pas ná aanschaf welk type paneel gebruikt is…

Er is een hoop discussie gaande rondom de komende Samsung S90D tv. Inmiddels is de term ‘OLED loterij’ al ingeburgerd. Dit lezen we in bijvoorbeeld dit artikel van What Hi-Fi. Kern van het probleem is, dat Samsung weigert aan te geven of in dit toestel een QD-OLED of een WOLED paneel gebruikt is. En daarmee gaat het dan om een tv met exact hetzelfde typenummer. De Koreaanse fabrikant gebruikt een mix van deze panelen en gebruikt net wat er beschikbaar is. Nu zou dat op zich geen drama zijn, ware het niet dat er nogal wat fundamentele en zichtbare verschillen tussen beide technieken zijn. QD-LED is een beduidend geavanceerder techniek met een veel hogere helderheid en sprankelender kleurweergave.

Samsung zelfs geeft – getuige het hierboven gelinkte artikel – geen opheldering. Het doet je ook afvragen of er meer tv’s zijn waarbij andere panelen dan je naar de specificaties verwacht of gebruikt worden. Vanzelfsprekend was het totaal geen issue geweest als er simpelweg een ander typenummer (en een ander prijskaartje…) gebruikt waren.

1 REACTIE

×