Home Muziek Liedteksten worden steeds simpeler

Liedteksten worden steeds simpeler

0
Liedteksten worden steeds simpeler

Uit onderzoek blijkt dat liedteksten (lyrics) vanaf de jaren tachtig uit de vorige eeuw steeds simpeler worden. Minder woorden, meer herhaling.

Op deze pagina van Scientias staat een aardig artikel over de versimpeling van liedteksten vanaf de jaren tachtig uit de vorige eeuw. We lezen dat er steeds minder woorden gebruikt worden in die songteksten, en meer en meer herhaling is te vinden. Of – zoals dat zo mooi heet – de ‘vocabulaire rijkdom’ neemt af. Waardoor dat komt? De vermoedens zijn dat het onder meer te maken heeft met een veranderende vorm van muziekconsumptie. Zo wordt muziek steeds vaker als achtergrond, muzikaal behang, gebruikt.

Wel meer emoties

Wel worden emoties steeds vaker rechtstreeks aangesproken in liedteksten, zowel positief als negatief. De emoties verschillen per genre, waarbij geldt dat het woordgebruik voor negatieve emoties als woede of boosheid omschrijven voor álle genres is toegenomen. Misschien is dat iets wat een gevolg is van een algehele maatschappelijke trend van ontevredenheid en een schreeuw om simpelheid? Wij durven het niet te zeggen…

×