Home Muziek Album Review: Verney 1826 ? Ex Libris

Review: Verney 1826 ? Ex Libris

0
Review: Verney 1826 ? Ex Libris

Lezers van Alpha-Audio betreden graag ongebaande paden. Bespraken we enkele maanden geleden nog de experimenten met geluid van een Japanse cultartiest, nu besteden we aandacht aan een rijzende ster in de gothic-scene: Verney 1826.

De geschiedenis van de Berlijnse band gaat al enkele decennia terug. Verney 1826 ontstond uit het project The Dorian Gray, dat tussen 1991 en 1994 enkele bijdragen aan tapesamplers leverde. In 2007 herrees The Dorian Gray als Verney 1826.

De voorliefde voor negentiende-eeuwse griezelliteratuur is een constante bij beide projecten. Verwees de oorspronkelijke naam naar een klassiek verhaal van Oscar Wilde, Lionel Verney is de hoofdfiguur uit een toekomstroman die Mary ?Frankenstein? Shelley in 1826 publiceerde.

Hoe klinkt het?

Aan wie niet thuis is in gothic-subgenres als neoklassiek, martial en dark ambient, is de klank van Verney 1826 moeilijk over te brengen. Het is dan ook ironisch dat de band op zijn Reverbnation-account bij ?Sounds like? vooral collega?s noemt die indien mogelijk nog obscuurder zijn.

Het wordt allemaal wat duidelijker als u weet dat Verney 1826 van alle subgenres het meest thuishoort in de neoklassiek. Dat betekent dat er wordt gebruikgemaakt van klassieke instrumenten (of de elektronische equivalenten daarvan), een gedragen zangstem en/of opera-elementen. Ook sampling is een terugkerend fenomeen in het subgenre; zo worden opnames van dichters en historische toespraken in de muziek verwerkt. Veel neoklassieke schijven zijn conceptalbums die historische gebeurtenissen of de ideeën van een schrijver tot onderwerp nemen.

Tolkien

Ook het album Ex Libris neemt de luisteraar terug in de tijd. Het is gewijd aan de ? veelal antieke – literaire inspiratiebronnen van Lionel Verney, de leider van de groep die ook de voornaam van Shelley?s romanfiguur heeft gekaapt.

Zo is het opera-achtige ?Lúthien? gebaseerd op een liefdesgeschiedenis die terugkomt in een aantal van Tolkiens boeken. ?To the moon? is een hommage aan Jules Verne, die ? samen met zijn zoon Michel ? ook de grondstof leverde voor ?L?Eternal Adam?. Verder putte Lionel Verney uit het werk van onder anderen de achttiende-eeuwse satiricus John Gay, Shakespeare, Daphne Du Maurier, Umberto Eco en de Japanse schrijver Akiyuki Nosaka.

Rihanna-generatie

We kunnen dus wel stellen dat dit geen plaat is voor de Rihanna-generatie. Een album als Ex Libris heeft meer te maken met kunst dan met popmuziek. Dat er meer in de gothic-scene gebeurt dan leuke verkleedpartijen en sexy fotoshoots, is misschien wel het best bewaarde geheim van de hedendaagse muziek. Het is een wereld die door haar geslotenheid en door distributiemethoden – limited edition, CD-R, cassettebandje? – wellicht niet altijd even uitnodigend overkomt. Maar wie zijn vooroordelen opzij zet en zich openstelt voor de rijkdom die in deze duistere kringen verborgen is, wordt een vollediger mens.