Home Netwerk NAS Synology DS224+ en DS124 NAS’sen

Synology DS224+ en DS124 NAS’sen

0
Synology DS224+ en DS124 NAS’sen

De Synology DS224+ is een NAS die breed ingezet kan worden, ook bedrijfsmatig. De DS124 is dan weer een ideaal instapmodel voor bijvoorbeeld thuis.

We beginnen maar eens met de meest uitgebreide NAS die Synology presenteert: de DS224+ (bovenaan afgebeeld) Dit is een 2-bay-apparaat voorzien van een quad-core Intel x64 Celeron J4125. Standaard wordt de DS 224+ geleverd met 2 GB RAM, dit is naar wens uitbreidbaar tot 6 GB middels een geheugenmodule. Praktisch is, dat Virtual Machine Manager eveneens wordt ondersteund. Hiermee kunt u virtuele machines gebruiken, denk aan iets als een printserver of desnoods Volumio. Wel is het dan aanbevelenswaardig om het geheugen naar de genoemde 6 GB uit te breiden om deze virtuele systemen soepel te laten draaien. Wat audio betreft kan deze NAS moeiteloos als mediaserver – waarbij vanzelfsprekend DLNA wordt ondersteund – gebruikt worden.

Back-up

De NAS kan met bijpassende en van de Synology website downloadbare tools perfect als back-up-doel ingezet worden. Ook gedeelde mappen en daaraan gekoppelde bevoegde gebruikers zijn zo geregeld. Ook back-uppen of synchroniseren naar diverse cloudopslagdiensten vanaf de Synology DS224+ is mogelijk. Praktisch daarbij is dat er twee schijfsleuven aanwezig zijn. Deze kunnen voor extra gegevensbescherming als RAID geconfigureerd worden. Zodanig, dat beide schijven een spiegeling van elkaar zijn. Gaat er een kapot, dan vervangt u die zonder dat er een bit van uw data verloren gaat.

Videobewaking

Mocht u het willen dan kan de DS224+ ook nog ingezet worden als geavanceerd videobewakingssysteem, zo schrijft de fabrikant: ‘Met ondersteuning voor meer dan 8300 gevalideerde IP-camera’s en ONVIF-apparaten transformeert het videomanagementsysteem Synology Surveillance Station de DS224+ of DS124 in een krachtige oplossing voor bewakingsbeheer en opname. Gebruikers kunnen hun camera’s snel instellen en beheren via een interface met volop configuratiemogelijkheden, zodat ze opnames eenvoudig kunnen versleutelen, back-uppen en archiveren.

Synology DS124

De Synology DS124 is een perfecte instapper. Het betreft een 1-bay NAS, waar dus één harddisk in past. Dit betekent wel dat u voor een goed back-up-systeem moet zorgen, want als die ene schijf catastrofaal de geest geeft bent u uw gegevens kwijt. Gelukkig beschikt de NAS over een snelle USB 3.2 Gen 1-poort. Daarop kunt u een externe USB-schijf of desnoods SSD aansluiten en daar back-ups naar laten maken op gezette tijden. Feitelijk is dat een must als u uw gegevens goed wilt beschermen!

Mediaserver

Voor de rest geldt dat vrijwel alle software-features van de DS124 gelijk zijn aan die van alle andere NAS’sen in het assortiment van Synology. Ze draaien immers allemaal op hetzelfdfe besturingssysteem DSM (Disk Station Manager). Dus ook deze NAS is prima inzetbaar als een betaalbare mediaserver, bijvoorbeeld, of (en) als basis voor een videobewakingssysteem. Wat de DS124 niet ondersteunt is het aanmaken van virtuele machines, maar dat is toch meer iets voor pro’s. Wat hardware betreft wordt de basis gevormd door een quadcore Realtek RTD1619B ARM-processor, bijgestaan door 1 GB RAM.

De Synology DS224+ kost €299 ex BTW en de DS124 €149 ex BTW.