Home Geen categorie Demo Sonus Faber Venere en Aida

Demo Sonus Faber Venere en Aida

5
Demo Sonus Faber Venere en Aida

Het was weer een prachtig weekend. Niet alleen het weer zat enorm mee, maar ook muzikaal gezien was er veel te beleven. Alpha Audio is afgereisd naar Hilversum om te luisteren naar twee nieuwelingen in Hifi-land: de Sonus Faber Venere en de Aida. Een schril contrast, want de Venere 2.5 gaat weg voor 2.500 euro. De Aida voor iets meer: 90.000 euro (setprijs). 

Sonus Faber Venere en Aida Demo Rhapsody
De opstelling van de Sonus Faber Venere 2.5. Heerlijk spul allemaal.

Daar zitten we dan. In Hilversum bij Rhapsody op een bloedmooie dag. Espresso in de hand, een Alfa Romeo Spider links van ons, een setje Sonus Faber 1.5’s rechts van ons en een paar Ducati’s op de stoep… wat is hier gaande? Het is wel duidelijk dat het om Italiaans cultuurgoed gaat, maar wat staat ons binnen te wachten?

Enorm contrast

We gaan zitten. Voor ons staan twee Sonus Fabers: de Venere 2.5 om precies te zijn. Poe: wat zijn ze mooi zeg! Piano wit met een zwart front en prachtig afgewerkte voeten. Bovenop glanzend zwart en daarin het merk: Sonus Faber. Uiteraard in sierlijke letters. U zou zo gokken dat dit setje 5.000 euro kost. Echter: voor 2.500 zijn ze van u! Ongelooflijk wat vandaag de dag allemaal kan.

In de kamer ernaast staat een luidspreker van een iets ander kaliber. De – tevens gloednieuwe – Sonus Faber Aida. Nee, geen 2.500 euro per set. Eerder het 36-voudige: 90.000 euro per set. 1,72 meter hoog en ongeveer 175 kilo per stuk. Niet iets om even in uw eentje weg te zetten dus! Maar ja: deze kan dan ook wel tot 1 kilowatt aan vermogen hanteren zonder een krimp te geven.

Rhapsody heeft naar ons inzicht een hele leuke demo neergezet: instap en high-end naast elkaar: een enorm contrast. Zowel in prijs als prestaties natuurlijk. Want het moge logisch zijn dat de Venere 2.5 niet op niveau speelt van de Aida. Maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Het is maar wat u zoekt en wat u er voor over hebt!

Even inspelen

Sonus Faber Venere en Aida Demo Rhapsody
De Venere 1.5… ook erg netjes afgewerkt! Voor slechts 1500 euro per set zijn ze van u!

De Venere is net in Nederland. Rhapsody heeft de set als eerste in Europa spelend staan. Kortom: een primeurtje! Het nadeel is wel dat de set nog niet 100 procent is ingespeeld. Michael van Polen geeft het ook toe. Hij heeft twee dagen flink gespeeld om de Sonus Faber los te krijgen en dat is voor 90 procent gelukt. De puntjes moeten nog op de ‘i’ zullen we maar zeggen.

Maar eerlijk is eerlijk: we horen het wel. De set speelt weliswaar erg lekker op de Prima Luna voor- en eindversterker en cd-speler, maar het is nog niet écht los en verfijnd. We horen nog een lichte korrel en detaillering kan beter. Vocalen zijn wel goed verstaanbaar, maar missen een beetje glans en articulatie. Ook percussie kan wat beter doortekend. Maar wellicht is dat ook de prijsklasse.

Maar we moeten zeggen: de beeldvorming is ongekend. Wat een diepte en vooral: wat een hoogte zit er in het stereobeeld zeg! Echt waanzinnig. En de Venere 2.5 heeft nog een verrassing: het laag. Dat gaat echt bijzonder diep en is erg goed gedefinieerd. Het grappige is dat Van Polen nog meldt dat er de dag ervoor nog bijna geen laag te horen was. Gelukkig is dat na een nacht spelen wel gekomen. Zo ziet u maar weer: inspelen is geen fabeltje. Zeker niet bij een luidspreker.

Wat is de eerste indruk? Die is prima. We vergeten eigenlijk direct dat er een setje van 2500 euro staat te spelen. De beeldvorming is uitstekend. Beter dan menig andere luidspreker in deze prijsklasse. Het laag is gewoonweg uitstekend. Wellicht is het de korte speeltijd, maar de detaillering en snelheid mag beter. We geven de Venere 2.5 graag een tweede kans om dat laatste nog eens goed te laten horen!

Klasse apart

Sonus Faber Venere en Aida Demo Rhapsody
De Sonus Faber Aida… wat een beest! Op meerdere vlakken overigens.

We gaan even een deur verder naar binnen. Daar staan twee gigantische Sonus Fabers Aida. High-end ten top. De set erachter ook trouwens. Dartzeel, MIT Oracle bekabeling, Hydra Power conditioner, Spectral cd-speler, etc. Er staat hier gewoonweg een huis te spelen. En gelukkig staat het ook allemaal als een huis. Souplesse, dynamiek, snelheid, beeldvorming: alles klopt aan dit systeem.

Het resultaat van de prachtige balans en afwezige kleuring – wij hebben in ieder geval niet het gevoel dat dit systeem kleurt – is dat er een heerlijk live-gevoel ontstaat. Met name bij de live-opnames die Harry van Dalen speelt is dat goed hoorbaar. Grote orkesten, intieme jazz-opnames, orgelwerk… alles staat. Leuk is dat de diverse opnamemethoden ook prima te onderscheiden zijn. U kunt bijna aanwijzen waar de microfoons gestaan hebben en tevens wat voor merk dit was. Het is echt een  ongelooflijk onthullend systeem. Maar wel zonder al te kritisch te zijn. Wij vinden dat altijd een fascinerende combinatie. Een combinatie die kennis, goede oren en inzicht in muziek vereist.

Conclusie

Het was weer een heerlijke dag. Lekkere koffie, mooie auto’s, motoren én luidsprekers. Sonus Faber weet uitstekend hoe ze een bloedmooi ontwerp kunnen combineren met goed geluid. In elke klasse. De Venere 2.5 moet weliswaar nog even inspelen, maar weet nu al goed tentoon te spreiden wat het kan: muziek spelen op een prima niveau. De Aida is een ander verhaal. Zowel op muzikaal als op financieel vlak. High End… en wat is dat toch altijd weer een beleving!

 

 

5 REACTIES

 1. Hallo,
  Wat ik niet zo goed begrijp hoe een top systeem
  hoe schltterend gebouwd ook 90.000 euro moet kosten .
  Ter vergelijking daar heb je ook een rolls roys voor
  Ik bedoel dan, kijk wat daar fysiek al niet aan techniek en materiaal zit , of gewoon een auto van 20.00 al
  Maar ik denk dat de verdienste van de hifi winkel ook wel 40 procent is
  Nu zijn er best wel genoeg mensen die dergelijk bedragen kunnen ophoesten maar niets met hifi hebben en een gewoon setje goed genoeg vinden
  Dan is voor de meeste mensen een auto van ca 24000 euro kopen de normaalste zaak
  Anderen geven dat wel aan een set uit en rijden in een oud bakkie
  Kortom hifi moet je iets mee hebben en dat is maar een heel klein percentage.
  Er zijn een aantal luidspreker merken in Nederland die werkelijk schitterende luidsprekers maken niet in grote getallen maar op bestelling en niet via de detailhandel verkopen
  Is toch veel leuker , een wat persoonlijke contact en met eigen wensen t..a.v de kast afwerking
  b.v MC
  Groet
  Ben