Home Geen categorie Official.fm heeft FLAC-decoder voor browser

Official.fm heeft FLAC-decoder voor browser

0
Official.fm heeft FLAC-decoder voor browser

NIEUWS – Ontwikkelaars van Official.fm hebben iets heel interessants voor audiofielen die veel onderweg luisteren. Ze hebben de flac-codec in javascript gegoten. Daardoor kunnen moderne browsers direct flac spelen. 

java flac decoderHet idee van de java flac decoder is gekomen van een team dat hart heeft voor muziek. “Our mission at Official.fm Labs is quite simple: make the web a better place for audio, or better yet, make the web the best place for audio to be. We’re a small, fast moving team dedicated to this task, our work often being writing open source libraries that push the limits of the web as we know it.” Duidelijke woorden. En het moet ook prima mogelijk zijn!

Volgens de ontwikkelaars werkt de flac-decoder in javascript, die vrij beschikbaar is met een lgpl-licentie, goed op browsers die gebruik maken van de audio api, waaronder Mozilla’s Audio Data Api en de Web Audio-api van Google Chrome. In de WebKit-implementatie van iOS 6, momenteel als bèta beschikbaar, zouden echter nog wel problemen optreden.

Op huidige implementatie van de flac-decoder werkt niet goed. Via html 5 moet eerst het hele bestand gedownload worden. Met de java-decoder hoeft dat niet. Wat natuurlijk een groot voordeel is. De java-decoder gebruikt de web audio-api – (web audio ‘application programmable interface’). Daardoor hoeven onder meer Chrome en Firefox niet het hele nummer binnen het halen. Opera en Internet Explorer kunnen dit nog niet. Wellicht later wel.

Webontwikkelaars zouden het flac.js-script kunnen inzetten voor nieuwe soorten webapps, zoals audio-editors en dj-applicaties. Daarnaast stellen de ontwikkelaars dat de javascript-engines in de meeste browsers inmiddels voldoende presteren om ook andere audiocodecs te kunnen decoderen, ook als een browser een bepaalde codec niet kan of, vanwege licentieredenen, niet wil ondersteunen.