Home Geen categorie Nog meer herrie uit smartphones

Nog meer herrie uit smartphones

0
Nog meer herrie uit smartphones

NIEUWS – U kent ze wel: knetterende smartphones op straat. Met name op de fiets. Het schijnt leuker te zijn om op straat de smartphone te laten spelen dan een fatsoenlijk setje in-ears. Maar goed: dat heeft NXP – voormalig onderdeel van Philips – er niet van weerhouden om een technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt nog harder te spelen. 

nxp-dsp-chipHet gaat om deze chip: de TFA9887. Deze maakt het mogelijk om ongeveer 2,5 watt door die speakers te duwen. Speakertjes die doorgaans 0,5 watt maximaal kunnen dissiperen. Door een zeer geavanceerd algoritme te gebruiken dat rekening houdt met hitte en uitslag, kan er veel meer vermogen door de kleine speakertjes gaan. En dat resulteert natuurlijk in meer herrie.

Toch zijn we ook wel blij met de ontwikkeling. Wat deze techniek kan natuurlijk ook helpen bij andere systemen. Denk aan docking stations, auto’s, kleinere thuisbioscopen, etc. Het is immers een technologie om kleine systemen te boosten.

Wie meer wil weten: hieronder de uitleg van NXP:

Housed in a small, cost-efficient wafer-level chip-scale package, this complete audio system includes an embedded DSP (running advanced algorithms for speaker boost and protection), a high-efficiency 2.65 W Class-D audio amplifier, and an intelligent DC-to-DC converter.

The TFA9887 lets the speaker reach its full potential. It measures speaker behavior in real time and uses a sophisticated embedded algorithm to maximize the audio signal. It provides accurate measurements of voice-coil temperature, membrane excursion, and amplifier clipping.

The algorithm also monitors the integrated DC-to-DC converter to ensure the best sound quality even when the battery is near the end of its charge. Direct control of the speaker excursion allows improved bass reproduction (of music and speech). The real-time feedback lets the solution adapt to changes in the acoustic environment. The system adjusts and protects the speaker even when the back volume becomes leaky or the speaker port is blocked, resulting in higher sound quality and a longer lifetime.

The TFA9887 is available in a WLCSP29 package (3.19 x 2.07 x 0.6 mm), under the order number TFA9887UK.