Home Hi-Fi De smartphone wordt een ‘phablet’!

De smartphone wordt een ‘phablet’!

2
De smartphone wordt een ‘phablet’!

Wie de ontwikkelingen op het gebied van smartphones een beetje volgt of recent voor de keuze stond van een nieuwe smartphone, heeft ongetwijfeld opgemerkt dat er een trend gaande is van steeds grotere schermen. Een schermdiagonaal van 5 inch of meer is momenteel eerder regel dan uitzondering. Tijdens de CES 2013 verscheen Huawei voor het eerst met de Ascend Mate, die beschikt over een maar liefst 6,1 inch groot scherm. Een formaat wat feitelijk balanceert tussen een telefoon en een tablet, oftewel een ‘phablet’.

Huawei Ascend MateVan 3,5 naar 6,1 inch

De eerste iPhone in 2007 beschikte over een 3,5 inch scherm, wat destijds al aangeprezen werd als een ‘gigantic screen’. In 2009 was het HTC die met de HD2 een smartphone uitbracht met een scherm groter dan 4 inch; inmiddels geaccepteerd als een minimale maat.

Met de komst van de Samsung Galaxy Note in 2011 – de eerste telefoon met een 5,3 inch scherm en 1280×800 pixels resolutie – is de weg definitief vrij gemaakt naar een zo groot mogelijk scherm. Dat blijkt een slimme zet van Samsung, daar het marktaandeel voor smartphones inmiddels groter is en sneller doorgroeit dan dat van concurrent Apple. En sinds een paar dagen is zelfs al de Samsung Galaxy Mega 6.3 verkrijgbaar…

Het antwoord van Apple met de iPhone?

Inmiddels bereiken ons de geruchten dat Apple zou overwegen om een aantal van de volgende generatie iPhones ook van grotere schermen te voorzien. De grotere versies zouden uitgerust kunnen worden met een 4,7 inch- of zelfs een 5,7 inch-scherm. Ook het gebruik van gekleurde en goedkopere plastic behuizingen voor een budgetlijn van de iPhone is een mogelijke optie. Het technologieconcern zou haar leveranciers in Azië inmiddels van de plannen op de hoogte hebben gesteld. Het is trouwens nog niet duidelijk of het nieuwe vlaggenschip van Apple ook met een groter scherm wordt uitgerust. “Ze veranderen de productspecificaties constant en tot het laatste moment, dus je weet niet zeker of dit het definitieve prototype is”, zegt een insider. Apple wilde tot nu toe tegenover Reuters niet reageren op het gerucht.

2 REACTIES

 1. Gelijkgestemde muziek gek wil graag weten hoe je dat doet. Werkt de I-phone gewoon als een soort afstandsbediener of wordt de muziek eerst overgezet op de phone en dan naar de Linn streamer gestuurd? En kan dat grapje ook met een android phone of pad? Ik heb namelijk mijn buik een beetje vol van het eigenzinnige gedrag van apple aangaande Flac bestanden en ik heb gezworen geen apple producten meer te kopen totdat de Flac ban wordt opgeheven.

  Veel groeten en blijf van de muziek genieten!

  FG

  • Beste Frans,

   De iPhone/iPad – of een andere smartphone/tablet met Android i.p.v. iOS als besturingsysteem – fungeert inderdaad als een soort van afstandbediening. De streamer – bijv. mijn Linn Majik DS – is gekoppeld aan zowel de stereo als aan het netwerk. Op een NAS – een via netwerk benaderbare harde schijf – staat de muziek in FLAC, maar dat mag ook een ander formaat zijn. Via een app op een smartphone kan de streamer bediend worden: losse bestanden afspelen, afspeellijsten maken, etc. De smartphone (tablet of ‘phablet’) is in de beschreven situatie dus een mobiel/draadloos bruggetje tussen NAS en streamer; een schakel in het (thuis)netwerk.

   Het niet ondersteunen van FLAC door Apple staat er dus helemaal los van. En er hoeft dus ook geen muziek op de telefoon te staan.

   In de rubriek Achtergronden is eventueel meer informatie te vinden:
   Streaming; welk component waar? (deel 1)
   Streaming; welk component waar? (deel 2)

   Cursus netwerken en streaming audio