Home Hi-Fi D&D Audio voegt analoge legende SME toe aan assortiment

D&D Audio voegt analoge legende SME toe aan assortiment

0
D&D Audio voegt analoge legende SME toe aan assortiment

D&D Audio is erin geslaagd om opnieuw een bijzonder merk in huis te halen: SME, het legendarische Britse draaitafelmerk dat al zo’n 60 jaar hifi maakt.

Importeur D&D Audio is erg blij met een nieuwe toevoeging aan het productassortiment: ‘Dankzij de selectie van het Duitse Clearaudio heeft D&D natuurlijk al een dijk van een analoog merk in het pakket, waar we blijven natuurlijk altijd op zoek naar de best mogelijke combinatie van high-end audiomerken. Daarom mogen we bij dezen en met enige trots melden dat we de producten van SME aan het aanbod hebben toegevoegd, de gerenommeerde draaitafelbouwer achter klassieke platenspelers als de Model 15 en de Model 30, maar ook de gloednieuwe SME Synergy’.

SME in vogelvlucht

Precisie-engineering bedrijf SME werd in 1946 opgericht in Steyning (Sussex), Engeland, waar het vandaag de dag nog altijd te vinden is. De afkorting SME, die staat voor Scale Model Equipment, doet wellicht voorkomen dat we te maken hebben met miniatuurproducten zoals ze gemaakt worden door bijvoorbeeld Mattel of Dinky Toys, maar niets is minder waar. SME is namelijk fabrikant van high-end audioapparatuur en hoogwaardige, nauwkeurig gemaakte componenten voor de luchtvaart, formule 1 en de medische industrie. In 1959 heeft SME de eerste stap in de wereld van hifi gezet, door een unieke toonarm te ontwikkelen. Een product dat zeer warm werd ontvangen, waarna de aanmoediging vanuit de audio-industrie meer dan voldoende aanleiding bleek om commerciële productie in gang te zetten. Er werd zelfs een compleet nieuwe fabriek gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen!

SME bij D&D

De Serie 1-toonarm, volledig bestaande uit individueel gefreesde componenten, mocht in de beginfase al rekenen op een productie van 25 eenheden per week. ‘Maar het is niet alleen de bijzondere historie van het merk zelf waardoor je SME nu in het D&D-pakket vindt. Voor Hennie Dolleman is er namelijk ook een stukje persoonlijke geschiedenis aan verbonden: “SME bracht me in de jaren 70 mijn eerste serieuze toonarm, destijds voor m’n Thorens-draaitafel waarmee ik de eerste stappen in de hifi gezet heb.” Via D&D zijn de producten van het merk inmiddels te vinden bij Rhapsody in Hilversum, Multifoon Hifi in Rotterdam en Hanze Hifi in Zwolle, aldus de importeur.

SME anno nu: productaanbod

D&D Audio vervolgt: ‘Het bijzondere draaitafelmerk kennen we natuurlijk vooral van de fameuze Model-serie platenspelers, met de Model 30 als eerste openbaring van hoe analoog óók kan klinken. Het bijna 30 jaar oude pioniersproduct vormde de basis voor een complete lijn draaitafels die het merk nog altijd als voornaamste serie presenteert. Uiteraard zijn de nieuwere modellen daarbij niet zonder de nodige innovaties. Want het merk mag dan al sinds 1946 bestaan en al zes decennia(!) hifi produceren, dat houdt de Britten niet tegen om stevig door te ontwikkelen. De jongste platenspeler, de gloednieuwe Synergy SME, is volledig speelklaar opgesteld en daartoe voorzien van een toonarm, een element én een phono-versterker waar niet de minste merken aan meegewerkt hebben. Het element is namelijk afkomstig van het Deense Ortofon, terwijl de ingebouwde phono zijn oorsprong vindt bij het Zwitserse Nagra en alle interne bekabeling (van zilver!) afkomstig is van ons eigen Crystal Cable’.

Synergy

‘De Synergy is naar goede traditie gebouwd met de modernste technieken en inzichten. Het chassis is bijvoorbeeld gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De voeding en regelelektronica bevindt zich in een aparte behuizing, eveneens gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. Het draaiplateau weegt 4,6 kilogram. De omloop van de borstelloze motor wordt elektronisch bewaakt. Een zeer hoogwaardige draaitafel die tevens heel gemakkelijk is in gebruik – en nu bij ons verkrijgbaar! Naast de gloednieuwe Synergy SME, die momenteel bij Rhapsody in Hilversum speelklaar opgesteld staat, kun je uiteraard ook voor de Model-serie bij de D&D-dealer terecht. Zo vind je de Model 10 en 15 bij Multifoon in Rotterdam en staan zowel de Model 10 als de Model 20 bij Hanze Hifi opgesteld. Ga zeker eens luisteren!’, zo besluit de importeur.