Home Accessoires Bekabeling USB-C, ellende voorkomen met magnetisch verloopje?

USB-C, ellende voorkomen met magnetisch verloopje?

4
USB-C, ellende voorkomen met magnetisch verloopje?

Eerder schreef ik over de vrij belabberde duurzaamheid van een hoop USB-C-connectoren. Inmiddels wellicht ook een ‘oplossing’ gevonden!
USB-C is aan de connectorkant op termijn erg slijtgevoelig, zo ervaren steeds meer mensen. Waaronder helaas ook ondergetekende, zoals we eerder hier beschreven. Toch vroeg ik me ineens af of er wellicht magnetische verloopstukken bestaan. En warempel: na enig zoeken op Amazon doken er heel veel op, is blijkbaar behoefte aan. Daarbij is het wel erg opletten wélk exemplaar u bestelt, want daar zit – geheel eigen aan USB-C – nogal wat verschil in. Komt verderop meer uitgebreid aan bod.

Koppelstukken

Eerst even de uitleg wat een magneet-verloopstuk is. Er zijn grofweg twee opties: eentje bestaande uit een heel klein plugje dat u nagenoeg onzichtbaar in de USB-C-connector van een apparaat prikt. Het andere deel bestaat uit een simpel onderdeeltje – eveneens voorzien van een sterk magneetje – met aan een kant de optie om een bestaande USB-C-kabel in te prikken. De vervangende connector aan de andere kant is een eigen type dat verder nergens anders compatibel mee is, dus het is aanbevelenswaardig om gelijk meerdere exemplaren te bestellen. Dan hebt u één universeel systeem in huis waar meerdere van de verloopconnector voorziene apparaten eenvoudig te koppelen zijn aan bijvoorbeeld een lader.

USB-C
De onderdelen van de magneetkoppeling.

Kabel met vaste magneetkoppeling

De andere oplossing bestaat uit een wederom klein verloopplugje dat vrijwel niet uitsteekt voor in de USB-C-connector van een apparaat. De andere kant is in dit geval een kabel met aan de ene kant een USB-C-connector en aan de andere kant een veelal unieke magneetconnector. Wederom dus aanbevelenswaardig om meerdere van deze combi’s aan te schaffen. Persoonlijk koos ik voor een setje bestaande uit een verloop-stekker en een connector plug-in, de eerste optie dus. Reden: er lagen hier genoeg (dure) USB-C- en Thunderbolt-kabels, dus waarom investeren in kabels (mogelijk ook nog eens van mindere kwaliteit)?

Let op snelheid en vermogen

Met die laatstgenoemde optie – Thunderbolt – komen we meteen bij de crux van de zaak aan. Veel van de kabelsets (optie twee hierboven) halen hooguit een maximale datasnelheid gelijk aan USB 2. Daar gaat u dus – om maar wat te noemen – geen 4K beeld mee realiseren. Kortom: we zien hier weer dezelfde ellende als bij alle USB-C-kabels: sommige zijn geschikt voor snel laden en sommige voor snelle datadoorvoer. Maar de combinatie van beide is zeldzaam. Vraag uzelf dus voor aanschaf altijd heel goed af wat u wilt: alleen snelladen van bijvoorbeeld de telefoon, of wilt u tevens daarop aanwezige foto’s en video’s met USB 3.x of zelfs Thunderbolt-snelheid kunnen overhevelen? Back-ups kunnen op USB 2-snelheid ook een eindeloos lange geduldoefening worden. Verder is het opletten als u wilt snelladen, hier zijn eveneens allerlei varianten voor…

Thunderbolt én 100 Watt snelladen

Na wat speurwerk vond ik uiteindelijk een setje dat geschikt was voor USB-C en Thunderbolt, met een overdrachtssnelheid van tot en met 40 Gbps. En een maximaal laadvermogen van 100 Watt. Na eerst een enkele set gekocht te hebben om te kijken of het überhaupt werkt kunnen constateren dat het inderdaad draait als een zonnetje. Waarbij geldt dat de magneetkoppelingen eigenlijk het best werken met soepele kabels. Bij hele stugge exemplaren kunt u beter uw – bijvoorbeeld – iPad tijdens het gebruik op een statief zetten. Doet u dat niet, dan schiet de kabel bij net wat te enthousiaste bewegingen soms los. Is wat mij betreft geen enkel probleem, want de dikkere kabel is een Thunderbolt-exemplaar voor aan een externe monitor. En met die configuratie ga je toch niet rondlopen, alles is dan opgesteld in een statief. Voor laden is het ultraflexibele standaard met de iPad meegeleverde snoer zeer aanbevelenswaardig.

USB-C
Eenmaal in een iPad geprikt valt het kleine convertertje nauwelijks op.

Inmiddels heb ik ook een verloopstukje op een soepele USB-C-kabel geprikt die naar een portable DAC gaat, werkt eveneens prima. Extra voordeel van de magneetkoppeling is, dat áls iemand eens per ongeluk over een laadkabel struikelt, deze losschiet en verder geen schade aanricht (en ondervindt). Uw iPad of laptop worden in ieder geval niet van tafel gesleurd, altijd prettig.

Dé oplossing?

Blijft de vraag over of dit dé oplossing is. Vooralsnog (en na er alweer een tijdje mee gewerkt te hebben) lijkt dat wel het geval. Er is immers geen sprake meer van steeds weer in- en uitpluggen van USB-C-kabels. Hoe slijtvast de magneetkoppelingen zijn zal de tijd leren. De exemplaren die ik hier heb, zien er in ieder geval goed doordacht en netjes afgewerkt uit. En zelfs áls er eens eentje de geest zou geven na een jaar gebruik, is vervanging geen bijzonder kostbare zaak. Wel jammer dat – zoals in het voorgaande artikel ook gemeld – niemand zich voorafgaand aan het invoeren van een wet bedacht heeft dat de oplossing misschien nog erger was dan de (grotendeels niet bestaande) kwaal. Maar zou gaat dat nu eenmaal in de politiek…

4 REACTIES

  1. Ik ben wel verbaasd over deze en de vorige post. Ik heb al jaren telefoons met USB-C en elke dag wordt die port gebruikt. Nog nooit heb ik problemen gehad behalve als er vuil in komt en daar ben jezelf voor verantwoordelijk. Als Apple een mindere kwaliteit USB-C port in de telefoons zet, wat me niet zou verbazen gezien de matige kwaliteit van veel onderdelen als je de YouTube video’s hierover ziet, dan geldt dit nog niet voor de hele principe van USB-C.

      • Dit betreft ABSOLUUT de connector, Apple deed verder ook niet moeilijk wat omruilen betreft. Er zijn steeds meer mensen die problemen ondervinden van USB-C-connectoren. Ze zijn feitelijk verkeerd om gebouwd, met het meest kwetsbare onderdeel in de connector en het minder kwetsbare deel in de plug. Dan kun je een hele dure connector gebruiken, maar dat gaat uiteindelijk toch mis. Afhankelijk van hoe intensief je ‘m gebruikt.

        Waarbij je ook moet bedenken dat USB-C nooit per se voor laden van mobiele apparaten is ontwikkeld. Dat was wél het geval met het goed doordachte Lightning en de super simpele ronde stekkertjes die vroeger voor laptops gebruikt werden als voedingspluggen. Nagenoeg onverwoestbaar. Alleen gaf een kabel wel eens de geest, afgeknakt of iets dergelijks. Wat we bij USB-C zien gebeuren is duidelijk een heel ander (en duurder) verhaal.