Home Hi-Fi Wilson Audio presenteert Sasha V

Wilson Audio presenteert Sasha V

0
Wilson Audio presenteert Sasha V

Het Amerikaanse Wilson Audio brengt de nieuwe Sasha V speaker uit, volgens de importeur ‘de essentie van de Sasha gecombineerd met het beste uit de Alexia V en Alexx V’.

Importeur Reference Sounds introduceert de nieuwe Wilson Audio Sasha V met een uitgebreid persbericht. Omdat daar zo ongeveer echt álle informatie over de nieuwgeborene te vinden is, nemen we het bericht bij wijze van uitzondering (nagenoeg) integraal over. Kortom, de Sasha V in de woorden van Reference Sounds:

V for Material

Wilson AudioIn tegenstelling tot soms gedacht staat de V in bij de Wilson Audio Alexia, Alexx en Sasha niet voor de vijfde versie maar voor een uniek soort kastmateriaal. V-Material dus. Trouw aan de gedachte dat een luidspreker het elektrische signaal zonder enige vorm van verkleuring om moet zetten in een akoestisch signaal gebruikt Wilson Audio al jaren speciaal samengestelde composiet plaatmaterialen voor haar kasten. Omdat ieder element zijn eigen werkgebied en resonantiekarakteristiek heeft is Wilson steeds vaker gebruik gaan maken van verschillende samenstellingen geoptimaliseerd voor zijn plek in de kast. De baffle van de woofers is bijvoorbeeld van X-Material terwijl de midrange, waarvoor een andere mate van interne demping gewenst is, zijn plek vindt in een baffle van S-Material. Voor het eerst toegepast in de Alexx V vindt het speciale composiet sandwich materiaal met interne isolerende laag nu ook zijn plek in de Sasha V zoals bijvoorbeeld in de spikes en de topplaat van de basmodule. V-Material vormt een effectief struikelblok voor kleine resonanties en trillingen zodat ook de laatste spoortjes kleuring geëlimineerd worden. Ook de 25% dikkere X-Material zijwanden van de basmodule dragen bij aan een nog stijvere kast. Met een dikke 111kg per speaker is de V er bovendien niet lichter van geworden. Toch oogt hij dankzij zijn prachtige, vloeiende lijn op de zijwanden die doorloopt in de kop beduidend eleganter dan de DAW.

Wilson Audio wordt gekenmerkt door dynamiek. Hoe te groter de afwezigheid van verkleuring en smering, des te groter de dynamiek. Dit is dan ook direct één van de indrukwekkende eigenschappen van de Sasha V. Muzikale contrasten worden met nog meer nuance weergegeven. Stil is nog stiller en minuscule details krijgen nog meer lucht zonder aangezet te worden.

Wilson Audio

Straight to the hart

Wilson AudioDe midrange is zonder twijfel het hart van een 3-weg luidspreker. Opererend in het frequentiegebied waar ons oor extreem gevoelig is. Bepalend voor de echtheid van stemweergave zijn de middentonen een cruciaal deel van de speaker. Sasha V dankt zijn midrange aan de enorme research die voorafging aan de ontwikkeling van Wilson Audio’s topmodel, de Chronosonic XVX. De speciale QuadraMag midrange gebruikt in tegenstelling tot de standaard enkele ringmagneet vier onafhankelijke Alnico magneten rond de spreekspoel. De Aluminum, Nickel, Cobalt zijn compact, bieden een hoge veldsterkte, zijn zeer hitte bestendig en laten zich perfect vormen voor haar functie zodat het magnetische veld zich perfect kan concentreren op de plek waar hij nodig is – de spreekspoel. De vorm en positie van de magneten minimaliseren compressie en stroming verliezen die kleine muzikale nuances vertroebelen. Met de Wilson Audio QuadraMag midrange lift de Sasha V zijn muzikale expressie naar het niveau van de grotere Alexia V.

Carbon

Wilson AudioNiet direct van zijn voorloper te onderscheiden is de tweeter. Hier kiest Wilson Audio na een lange historie van ‘inverted titanium dome’ tweeters nu al jaren voor de Convergent Synergy textiel softdome tweeter. Het kenmerkt een grote evolutie in Wilson Audio’s klankkarakter waarbij subtiliteit en verfijning hand in hand gaan met het dynamische live karakter. Voor de Sasha V kiest Wilson Audio voor het allerbeste wat ze in huis hebben – de Convergent Synergy Carbon tweeter waarbij het kunststukje zich vooral intern afspeelt. Achter de speciale softdome vinden we namelijk een complete 3D geprinte, akoestisch geoptimaliseerde behuizing uit Carbon. Met zijn speciale vorm, het materiaal en de nauwkeurig geplaatste dempingsmaterialen is Wilson Audio in staat om ieder microdetail in het elektrische signaal zonder kleuring of smering om te zetten in extreem nauwkeurige hoge tonen.

Cut the cap

Wilson AudioNatuurlijk is de tweeter zo goed als zijn aangeleverde signaal. Omdat Wilson Audio gelooft dat maximale prestatie afhankelijk is van maximale controle, streven ze er naar om zo veel mogelijk disciplines in eigen beheer uit te voeren. De condensatoren voor het crossover zijn daar een belangrijk onderdeel in. In serie met het signaalpad naar de tweeter ‘kijkt’ de versterker door de interne bekabeling en de condensatoren naar de spreekspoel van de CSC tweeter. Om die condensator, en alle andere in het crossover, volledig naar eigen specificatie en tolerantie te bouwen haalde Wilson Audio enige jaren geleden de productie machine van Reliable Capacitors (RelCap) in huis. Met die machine, snelle realisatie van prototypes en de vrijheid om naar eigen inzicht te ontwikkelen ontstond een compleet nieuwe Wilson Audio condensator. De AudioCapX-WA. Volledig van koper, handgemaakt bij en door Wilson Audio is dit de allerbeste condensator die Wilson ooit heeft toe kunnen passen. Een element die de simpele functie van het blokkeren van elektrisch signaal onder een specifieke frequentie tot perfectie uitvoert. Simpelweg omdat hij het elektrisch signaal in zijn doorlaatgebied op geen enkele wijze beïnvloed en de puurst mogelijke transmissie realiseert. Een primeur dus voor de Wilson Audio Sasha V.

The sum of it all

We kunnen het eerlijk zeggen: De Wilson Audio Sasha DAW was misschien wel onze favoriete Wilson Audio Speaker. Het is het eerste model in de Wilson Line Up die zich fysiek op de luisterafstand en hoogte aan laat passen doordat hij net als zijn inspirator van midden jaren 80 uit twee elementen bestaat. De feitelijke WATT en de Puppy. Door de jaren is die combinatie geëvolueerd en fysiek gegroeid maar nog altijd relatief compact. In die zin vertegenwoordigde de DAW een soort sweet-spot in de Wilson Audio familie. Instelbaar en flexibel als zijn grotere broers zonder zo massief te zijn. Daarnaast was en is de DAW een eerbetoon van zoon aan vader. De nieuwe Sasha V behoudt al die ingrediënten en voegt daar het V-material en allerbeste van Wilson’s topmodellen aan toe. De som van al die verfijningen, nog hoogwaardigere componenten, unieke composiet kastmaterialen en het natuurlijkere lijnenspel kunnen van de Sasha V wel eens onze nieuwe favoriet maken.

Wij hebben ons demo model al in bestelling staan en hopen die midden september bij Reference Sounds door de magazijndeur te rollen. Uiteraard zullen we hem na de kennismaking en nodige inspeeluren uitgebreid aan jullie voorstellen!

De Sasha V heeft een adviesprijs van €62.490 op basis van de standaard Wilson Gloss uitvoering.