Home Home Cinema - Custom Install ‘Philips werkt aan micro LED televisies’

‘Philips werkt aan micro LED televisies’

0
‘Philips werkt aan micro LED televisies’

Philips werkt achter de schermen druk aan een volgende generatie tv-techniek gebaseerd op micro LED’s. En die techniek heeft veel voordelen!

We kennen inmiddels allemaal OLED-televisies. Hierbij straalt elke pixel individueel licht uit, wat tot onder meer hoge contrastwaarden leidt. Toch kleeft er ook een groot nadeel aan OLED-technologie: de gebruikte organische LED’s degraderen gedurende het gebruik. En dan niet eens evenredig, de meest gebruikte OLED’s verouderen sneller dan de minst gebruikte. En daarmee werd (en wordt) ineens een lang vergeten fenomeen weer actueel: inbranden van schermen. Dat inbranden zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een lang vaststaand element in beeld – denk aan een zenderlogo bijvoorbeeld – uiteindelijk als een soort schaduwbeeld zichtbaar blijft. Goed, daar zijn inmiddels allerlei trucs voor bedacht om die ellende zoveel mogelijk te voorkomen. En ook de levensduur van OLED’s is flink opgerekt. Toch wordt door elke zichzelf respecterende tv-fabrikant al dan niet in stilte al hard aan de volgende generatie televisieschermen gewerkt, gebaseerd op micro LED’s.

Het ideale scherm?

Voordeel van micro LED’s is dat het ‘gewone’ reguliere LED’s zijn. Die de bekende helderheid daarvan – en vergelijkbaar met OLED – combineren met een lange levensduur. Ook het fenomeen ‘inbranden’ speelt hier geen rol van betekenis meer. Micro LED is dan ook de heilige graal van tv-panelen. Samsung is er druk mee bezig en – zo mogen we concluderen uit dit bericht op What Hi-Fi – Philips eveneens. Maar het zal nog wel even duren voordat er voor consumenten geschikte apparaten uit deze experimenten tevoorschijn komen. Ongetwijfeld zal de eerste generatie ook stevig geprijsd zijn. Maar als de techniek eenmaal gemeengoed is, hebben we wellicht eindelijk het ideale tv-paneel tot onze beschikking.