Home Muziek Album Review Of Monsters and Men – My Head is an Animal

Review Of Monsters and Men – My Head is an Animal

2
Review Of Monsters and Men – My Head is an Animal

Als we aan IJsland denken, denken we eigenlijk direct aan Jewel. Dat schattige blonde meisje met de gitaar en haar fluwelen stem. Heerlijke muziek. Maar helaas is zij gevallen voor de pop en daarbij roemloos ten onder gegaan (we horen er in ieder geval niets meer van). Nu is er Of Monsters and Men. Subtiele pop / Indi-band uit Reykjavik. Hun debuut: My Head is and Animal.

Ze hebben (nog) niet echt een grote naam in Nederland. Niet gek: hun single – Little Talks – heeft het nooit écht gered met een 32e plaats in de top-40. Niet erg: zo wordt het niet kapotgedraaid. Zoals bij Birdy, The National of andere goede bands het geval is.

Of Monsters and Men heeft een vreemde sound en feel. Het is wat melancholies, puur, ongrijpbaars. Het is zo anders dan we gewend zijn in Europa. Een continent dat overspoeld is door Amerikaanse invloeden. Invloeden die zorgen voor vergankelijkheid, snelle hits, standaard beats en ‘fast food rifjes’. Gek kan je er van worden: alle muziek lijkt op elkaar. Niet met Of Monsters and Men. Dat is anders…

Echter: het moet je wel liggen. De muziek doet Noordelijk aan… wat kaal, steriel wellicht en somber. Al is Little Talks een uitzondering. Dat is meer up-beat en Europees. Vandaar de keuze om die als Single uit te brengen. Daar is het samenspel tussen zanger Ragnar en zangeres Nanna wat actiever dan bij andere nummers. Dat zorgt wel voor een vrolijke noot.

De zang en muzikale begeleiding zijn uitstekend in balans. Het is zeker niet complex of van zeer hoogwaardig niveau, maar het is wel uniek en zeer herkenbaar. Sommige dj’s hebben het vergeleken met Mumford and Sons, maar daar zijn wij het absoluut niet mee eens. De sound van Mumford is totaal anders. Logisch: zij komen uit Londen (al zou je dat niet zeggen: eerder Ierland, gezien het accent en de banjo) en deze band uit IJsland… kortom: ander continent, andere cultuur, andere muziek.

We zijn – hoewel de muziek niet helemaal ons straatje is – blij verrast met het debuut van Of Monsters and Men. De band klinkt volwassen, heeft een eigen sound en is weer eens iets totaal anders in deze tijden van dertien in een dozijn-hitjes!

Luister via Spotify:

2 REACTIES