Home Streaming Audio Streaming ‘Illegaal streamen en downloaden neemt toe in EU’

‘Illegaal streamen en downloaden neemt toe in EU’

0
‘Illegaal streamen en downloaden neemt toe in EU’

Het zat er natuurlijk aan te komen, maar het illegaal streamen en downloaden binnen de EU is aan het toenemen, zo blijkt uit een rapport van de EUIPO.

Nu.nl schrijft in dit bericht – gebaseerd op het rapport van de EUIPO – dat illegaal downloaden en streamen binnen de EU stijgende is. Hoewel wel het hebben over (nog) maar 3,3 procent is de stijgende lijn wel ingezet. Die is van start gegaan na de Corona-pandemie. Maar er is ook een verband te zien met snel oplopende kosten van streamingdiensten. Er zijn er te veel en abonnementsverhogingen zijn aan de orde van de dag. Met name bij videostreamers met allemaal hun eigen producties wordt het simpelweg veel te kostbaar voor gebruikers om vele tientallen Euro’s per maand daaraan te besteden.

Te duur?

In het genoemde artikel duikt ook de welbekende Tim Kuik van stichting Brein weer op, ze bestaan nog steeds. De man is niet blij met de nieuwe cijfers en trend en zegt er alles aan te gaan doen om het tij te gaan keren. Daarbij is een bijkomend praktisch probleem dat de techniek voor het delen van bestanden natuurlijk niet stil is blijven staan. Delen van illegale content is makkelijker en ‘veiliger’ dan ooit, via stevig versleutelde deeldiensten. Ook het afsluiten van een illegaal IPTV-abonnement is een eitje. Kortom: wij denken dat het tegengaan van illegaliteit eigenlijk alleen mogelijk is door abonnementsprijzen van streamers weer te verlagen. Ergens is de afgelopen jaren blijkbaar een grens overschreden voor veel mensen, wat die kosten betreft.

Het rapport ‘ONLINE COPYRIGHT INFRINGEMENT IN THE EUROPEAN UNION’ van de EUIPO (ofwel European Union Intellectual Property Office) kunt u hier (gratis en legaal…) downloaden.