Home Hi-Fi Evovinyl: plantaardige platen

Evovinyl: plantaardige platen

0
Evovinyl: plantaardige platen

De revival van vinyl zorgt voor kopzorgen op milieutechnisch vlak: er komt steeds meer PVC bij. En dat kan anders met Evovinyl.

De platenindustrie genereert jaarlijks maar liefst 30.000 ton vinyl. PVC – ofwel vinyl – is niet al te best voor het milieu en bovendien giftig bij afbraak. En niet alleen de kunststof zelf is milieuonvriendelijk, ook het productieproces vergt onder meer door de vereiste hoge temperaturen voor het persen flink wat energieverbruik. Evovinyl van het Britse Evolution Music is anders. Dit alternatief is volledig plantgebaseerd en moet hetzelfde klinken als traditioneel vinyl. Maar dan wel op een natuurlijke wijze afbreekbaar en niet bijdragend aan steeds meer plastic in het milieu.

Vinylloze toekomst

Natuurlijk: het probleem van vinyl is heel eenvoudig te vermijden door simpelweg digitaal te gaan luisteren. Echter: de hardcore vinylliefhebbers hebben daar nog altijd geen trek in. Mogelijk is Evovinyl dan een oplossing. En al even mogelijk moet het gebruik ervan verplicht gesteld worden op termijn. Extra voordeel van het materiaal is, dat het voor persen beduidend lagere temperaturen nodig heeft. En laten we heel eerlijk zijn: tienduizenden tonnen PVC fabriceren om het luistergenot van een handjevol te faciliteren is misschien ook wat overdreven. Zeker nu er alternatieven zijn. Inmiddels zit er volgens grotere bedrijven ook muziek in Evovinyl, zo investeerde PMC Speakers onlangs in het bedrijf.

×