Home Home Cinema - Custom Install Netflix werkt niet meer op ‘oude’ toestellen

Netflix werkt niet meer op ‘oude’ toestellen

2
Netflix werkt niet meer op ‘oude’ toestellen

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat Netflix is gestopt met het ondersteunen van z’n app op oude toestellen als smart tv’s, Blu-ray-spelers en meer.

Het lijkt zo leuk: koop een slimme tv en je hebt toegang tot alle hippe (streaming)diensten en andere hete apps van het moment. Maar de nadruk blijkt toch steeds weer op het laatste te liggen. Fabrikanten gooien het bijltje er al heel snel bij neer wat updates betreft voor hun ‘latest and greatest’ tv-besturingssysteem. En dan duurt het meestal niet lang meer tot apps van derden er ook mee stoppen. Want om die apps continu aan te passen voor een achterhaald systeem kost gewoon te veel geld. Dat zien we bijvoorbeeld duidelijk in het geval van Netflix, dat momenteel stopt met ondersteuning van een hele reeks aan oudere televisies, Blu-ray-spelers, game consoles enzovoort.

Geen updates meer = loskoppelen van netwerk

Enerzijds kun je natuurlijk zeggen dat ‘het nu eenmaal zo gaat’. Anderzijds: met name televisies (en inmiddels ook ‘smart’ projectoren) gaan beduidend langer mee dan het OS waarop ze draaien. Feitelijk moet u uzelf dwingen om de tv (of ander apparaat dat geen updates meer krijgt) los te koppelen van het netwerk. De veiligheidsrisico’s lopen namelijk snel op vanaf het moment dat er geen veiligheidsupdates (we hebben het maar helemaal niet over upgrades) meer verschijnen.

Vergéét dat smart deel vanaf dag één

Deze veelal wat lakse update-houding van fabrikanten maakt dat je bij aankoop van een televisie eigenlijk helemaal niet moet letten op wat het smart-deel allemaal wel niet kan. Immers: over twee of drie jaar is dat onderdeel een baksteen. Slimmer is het om ofwel gewoon een ‘domme’ tv te kopen (al zal dat tegenwoordig een uitdaging blijken om er een te vinden) of het smart-deel vanaf dag één simpelweg niet te gebruiken. Je tv dus op geen enkele manier aan welk netwerk dan ook koppelen. Investeer in plaats daarvan in iets als de Apple TV. Laat dat apparaat de slimmigheden verzorgen.

Apple TV

Met zo’n Apple TV weet je dat het apparaat vele jaren updates krijgt. Is die periode over, dan vervang je voor relatief weinig geld die settop-box voor een nieuw exemplaar. Overzetten van apps en gegevens is in een handomdraai geregeld. Die oplossing is met name interessant als je sowieso al andere (mobiele) apparaten van Apple in huis hebt: veel van de daarvoor aangeschafte apps en abo’s werken ook op de Apple TV.

Pas op met Chinese Android set-top boxen

Wat je links moet laten liggen zijn de veelal zeer laag geprijsde Android TV set-top boxen zoals die door een scala aan Chinese fantasiemerken worden aangeboden. Ook die zien namelijk vanaf het moment dat je ze aanzet meestal geen enkele update. Bovendien staan er vaak fabrieks-af al twijfelachtige apps op die vaak niet of slechts met veel moeite te verwijderen zijn. Wees wijs en laat u niet in de luren leggen door de beloofde functionaliteit van die apparaten. De functionaliteit is er meestal wel, maar er is ook een hoop ‘ongewenste’ functionaliteit aanwezig. Hou dat altijd in het achterhoofd.

Een niet van updates voorzien apparaat, of een apparaat van onduidelijke herkomst kan zomaar een ongewenste spion op je thuis- (of erger: bedrijfs)netwerk zijn. Speel op safe en koppel los. Niet alléén vanwege al dat niet meer werkende Netflix en andere apps.

2 REACTIES