Home Personal Audio iOS 17.1 fixt ‘inbranden’ iPhone 15-scherm

iOS 17.1 fixt ‘inbranden’ iPhone 15-scherm

0
iOS 17.1 fixt ‘inbranden’ iPhone 15-scherm

Tot schrik en ergernis zagen gebruikers van hun gloednieuwe iPhone 15 dat het scherm ‘inbrandde’. Blijkt gelukkig een softwareverhaal, iOS 17.1 brengt verlossing.

OLED-schermen zijn op den duur gevoelig voor inbranden van schermcontent. Vroeger trad dat vooral op bij beeldbuismonitoren, met de komst van LCD’s leken we voorgoed verlost van deze ellende. Die trouwens ontstaat doordat vaststaand beeld gedurende lange tijd getoond wordt. En in het geval van een CRT de fosforlaag sneller dan de rest verouderde. Bij OLED-schermen verouderen de getroffen organische LED-pixels sneller dan de rest. Het effect is exact hetzelfde: een schaduw van het ingebrande beeld over de reguliere content heen. Normaliter gebeurt dat op smartphones pas na jaren gebruik, if ever. Vandaar dat (een deel van de) trotse bezitters van de gloednieuwe iPhone 15 zich ernstig zorgen maakten toen ze duidelijke inbrandverschijnselen op hun scherm zagen.

Niks aan de hand: een softwarebug

Gelukkig is er volgens Apple geen enkele sprake van inbrandverschijnselen, maar is het een softwarebug. Inderdaad is inmiddels al duidelijk dat het verschijnsel in de beta’s van iOS 17.1 verdween. We staan inmiddels op punt van release van iOS 17.1 (wellicht is die update al beschikbaar ten tijde dat u dit leest!). Snel installeren is voor bezitters van de iPhone 15 dan ook zeer aanbevelenswaardig.