Home Hi-Fi Sony lanceert Playstation 4

Sony lanceert Playstation 4

0
Sony lanceert Playstation 4

NIEUWS – Nog voordat Microsoft iets heeft laten horen over de nieuwe Xbox, heeft Sony een event klaar om de nieuwe Playstation te lanceren. De nieuwe console – eigenlijk entertainment center – komt eind dit jaar (naar gerucht in november).

PS4
Er zijn heel wat concepten van de PS4 de wereld ingestuurd. Binnenkort weten we hoe de nieuwe console eruit gaat zien!

We hebben alle geruchten even opzij gelegd totdat we écht zeker nieuws konden brengen. Sony gaat vanavond de nieuwe Playstation 4 lanceren. Nou ja: de console komt naar alle waarschijnlijkheid in november, maar vanavond is het event rondom de nieuwe gaming-console van Sony.

Met de Playstation 3 heeft Sony een goede reputatie opgebouwd. En met de twee voorgangers ook. De PS3 is een bijzonder goede blu-ray speler, uitstekend gaming platform (wel jammer dat er zo weinig PS3 only games zijn) en in veel gevallen ook een degelijke streamer en entertainment hub. (Vandaar dat we er over berichten… Alpha Audio gaat niet over gaming-consoles schrijven natuurlijk).

Met de Playstation 4 moet Sony natuurlijk wel verder gaan. En als we alles zo zien, gaat dat ook gebeuren. Allereerst wordt de console natuurlijk krachtiger. Er komt een AMD quadcore fusion-chip in. Wat wil zeggen: er zijn vier discrete rekenkernen (Piledriver-serie) en een geïntegreerde videokaart (uit de 7000-serie, maar welk type precies is nog niet duidelijk). Waarschijnlijk is er 2GB geheugen beschikbaar. Verwacht versies met 320 GB en meer opslag. Ow: we zouden bijna de Blu-ray drive en natuurlijk netwerkconnectiviteit vergeten. Dat is Sony natuurlijk niet vergeten. Net als dat de entertainment-hub gewoon weer full-hd ondersteunt. We hebben in ieder geval nog niet opgepikt dat er meer dan 1920 x 1080 uit de hdmi-poort gestuurd kan worden.

Overigens hebben we op hardware.info opgepikt dat er een mogelijkheid bestaat dat de PS4 dynamisch tussen gpu’s (grafische processoren) gaat wisselen. Dat zou betekenen dat de geïntegreerde grafische chip uitgeschakeld kan worden om een krachtigere, discrete chip uit de 7900-serie (topserie van AMD) in te schakelen. Dat klinkt ons iets logischer in de oren dan dat Sony alleen met de geïntegreerde chip zou werken.

Over backwards compatibiliteit met de PS3 kunnen we zeggen dat Sony van plan is om PS3-titels te ‘streamen’. Hoe ze dat precies zien, durven we niet te zeggen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als het zoals Onlive gaat. Oftewel: de game wordt ‘gerenderd’ in de cloud en wordt naar de PS4 gestuurd als een soort videostroom. We weten niet hoe Sony dan met het ping-probleem omspringt, wat voor vervelende vertraging kan zorgen.

Prijzen zijn nog niet officieel bekend. Net als dat er nog geruchten gaan over de controller. Er zijn websites die zeggen dat de PS4 met de smartphone bediend kan worden, wat geen gekke gedachte is. Andere websites zeggen dat de nieuwe controller ongeveer gelijk blijft, met als toevoeging een touch-gedeelte en beter motion control. Wellicht met Move-integratie. Ook dat klinkt niet heel gek. We zullen het weten na vanavond!

UPDATE 22-02-2012

We hebben weer wat extra nieuws. Met name over de hardware en mogelijkheden.

Zo blijkt dat de processor een custom 8-core fusion chip is van AMD. De snelheid waarop de chip werkt is nog niet officieel bekend, maar ga uit van een snelheid tussen de 2 en 3 GHz.

De fabrikant noemt het samenvoegen van cpu en gpu ook wel een APU: Accelerated Processing Unit. De Grafische chip is geïntegreerd. De Jaguar APU (waarschijnlijk dus een aangepaste versie van de mobiele Bobcat-serie), heeft 8 GB (gddr-5) geheugen beschikbaar, maar moet deze wel delen met de videokaart. Er komt dus waarschijnlijk een 7900-serie bij, zoals we al eerder hebben geschreven.

Over 4K ondersteuning. Dat was in eerste instantie onduidelijk. Het blijkt dat de Playstation wel 4K video kan weergeven, maar geen spellen in die resolutie kan verwerken. Wat vrij logisch is gezien de hardware.

Overigens zijn er nu wel TV’s met die resolutie, maar die zijn nog bijna onbetaalbaar.

×