Wednesday, June 19, 2024

Balanced kabel op unbalanced versterker

Viewing 12 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168782
   Jan SijmJan Sijm
   Participant

   Hallo,

   Ik ben een nieuw forum lid en heb een vraag: Ik heb een HIFIMan Arya hoofdtelefoon en een Burson Conductor 3X Performance hoofdtelefoon versterker.

   De HIFIMan Arya heeft standaard een korte kabel met een 6.5mm TRS connector. Ik wil de kabel vervangen door een langer exemplaar. De versterker heeft dus een XLR uitgang, maar de versterker is volgens mij niet volledig gebalanceerd opgebouwd (de 3X Reference is dat wel).

   Heeft het zin om een balanced kabel aan te schaffen met een XLR connector? Ik snap niet goed waarom de versterker een XLR connector heeft, terwijl deze niet volledig gebalanceerd is opgebouwd. Maakt het in dit geval verschil of je een balanced of een single-ended kabel gebruikt? Heeft een balanced kabel voordeel, terwijl de versterker niet echt balanced is?

   Groeten.

  • #170944
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Volgens mij bestaat er geen apparatuur met ‘n TRS / XLR interface die dan niet gebalanceerd is. Het is niet alleen zinvol maar ook noodzaak.

   https://www.bax-shop.nl/blog/bekabeling/gebalanceerde-en-ongebalanceerde-aansluitingen-uitgelegd/

   Hier wordt, het waarom duidelijk uitgelegd.
   Wens jouw fijne feestdagen, de beste wensen voor’n voorspoedig nieuwjaar en veel luister plezier.

  • #170945
   Jan SijmJan Sijm
   Participant

   Het is best wel verwarrend. Blanced kabel, balanced versterker, balanced source etc.

   Ik denk dat de XLR uitgang van mijn versterker wel balanced is, maar dat de interne opbouw dat niet is. De Conductor 3X Reference heeft b.v. 2 DAC chips, terwijl mijn Conductor 3X Performance 1 DAC chip heeft. De interne opbouw van mijn versterker is niet ‘fully balanced’ (zo noemt Burson dat op hun site), maar ik denk dat de XLR uitgang dat dus wel is.

   Nou ja, ik ga in ieder geval een balanced kabel met XLR connector kopen voor de HIFIMan Arya. Eens kijken of mijn oren een verschil kunnen waarnemen πŸ™‚

  • #170946
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Heel verstandig πŸ™‚

  • #170992
   Vincent KarsVincent Kars
   Participant

   “Balanced” is dankzij de headphone wereld een bron van verwarring.
   Een balanced connection b.v. pre-amp naar power-amp is een 3 aderige verbinding, een hot, een cold (de inverse van de hot) en een ground. Bij de ontvanger zit er een differential amp die hot en cold vergelijkt en alle verschillen elimineert (common noise rejection) Dit is de standaard in de pro-wereld en vaak is de stekker een XLR.

   In de headphone wereld is een 3 aderige verbinding standaard, L/R en een gemeenschappelijke Ground.
   Je kunt ook een 4 aderige connectie gebruiken L+/L- & R+/R-.
   Dit is net als hoe je speakers aansluit op een versterker. Het is 2x single ended maar toch wordt het “balanced” genoemd.
   De rede is dat je 4 aders nodig hebt als je een versterker gebruikt met 2 amps per kanaal, 1 duwen en 1 trekken. M.a.w. de “ground” is nu ook actief en moet dus gescheiden blijven.
   4 pins XLR of Pentagon zijn de gebruikelijke pluggen.
   Als je 2 ipv 1 versterker per kanaal gebruikt dan kun je een bak meer herrie maken maar de vervorming zal helaas ook toe nemen.
   Dat zie je terug in de specs van de Burson, Se=3 Watt, “Balanced”=6 Watt
   Maar ten alle tijden blijft de verbinding single ended.

  • #170993
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Goh Vincent, nooit geweten. Wie heeft dit op zijn geweten? Oerstom XLR moest eigenlijk gewoon DE standaard zijn. Ik weet zeker dat je alle antenne draden en stekkers nog wel kunt herinneren. Ook Apple stapt af van thunderbolt wordt/is USB C geworden. RCA kwam in 1940, begrijp niet dat dit blijft. Ja het is mij bekend dat het XLR (Balanced) eigenlijk bedoeld is voor de lange draden en is duurder maar het systeem is op alle fronten toch echt beter.

  • #170994
   Vincent KarsVincent Kars
   Participant

   Tyll Hertsens
   Hij had een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van headphones.
   Op gegeven moment is hij ook headphone amps gaan bouwen.
   Bij mijn weten was de Buda de eerste met een gebalanceerde uitgang.
   Daar heb je die 4 draden voor nodig en dat is zijn eigen leven gaan lijden in dat wereldje waardoor ze het nu over “balanced cable” etc kwaken terwijl alleen de topology van de versterker gebalanceerd is.

   Prijs van balanced in en outputs (ik heb het nu over de echte XLR verbinding) valt erg mee.
   Bedenk dat het alleen over de signaal transmissie gaat, niet over de component zelf, die is gewoon single ended.

   Als je het leuk vind: https://www.reddit.com/r/headphones/comments/19c7eo/i_am_tyll_hertsens_editor_at_innerfidelitycom/

   https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/headroom-balanced-desktop-ultra-amp-review.11234/#post-486869

  • #170995
   Jan SijmJan Sijm
   Participant

   Ik snap er geen fluit meer van πŸ™‚ Ik dacht dat een balanced headphone kabel een gewoon en een geinverteerd signaal per kanaal had (e.g. 2 aders per kant). Dus 2 x 2 is 4 aders in totaal en vandaar de 4-pin XLR.

   Nou ja, morgen komt de XLR kabel (van Forza AudioWorks) voor mijn HIFIMan Arya. Eens kijken wat mijn oortjes er allemaal van vinden πŸ™‚

  • #170996
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Goedenavond Vincent, bedankt voor de info πŸ˜‰

  • #170997
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Ik snap er ook niets meer van, maar de info van Vincent is absoluut betrouwbaar.

  • #170998
   tsharskamptsharskamp
   Participant

   Balanced of geen balanced kabel voor je Arya.

   Arya heeft maar 32 ohm en een gevoeligheid van 94dB. Hij heeft wel een hoofdtelefoon versterker nodig met wat pit omdat de voltage wel kan gebruiken niet perse de watt/vermogen. Maar ik denk niet dat een Balanced kabel een verbetering gaat geven. Via de standaard 6.3 jack zal meer dan genoeg vermogen krijgen voor de Arya.

   Tja wellicht is balanced kabel een beter match πŸ™‚ en dus betere muziek.

   Kleine advies. Op MP word een service van op maat gemaakte kabels geleverd. Door ene “Menno” Deze beste man kan niet solderen en heeft meerdere malen mijn kabel proberen te maken. Kreeg het niet voor elkaar en weigerde zijn kabel terug te nemen en mijn terug te betalen. Zie ook nog een ADV op MP bij een koptelefoon ook een kabel van deze man bij zit die niet goed werkt.

   Maar je hebt Chris Cables op MP. Die maakt ook voor weinig goede hoofdtelefoon kabels. Als je dan toch een xlr wilt proberen en niet de hoofdprijs wil betalen zou ik dat proberen.

  • #171005
   Jan SijmJan Sijm
   Participant

   De kabel van Forza Audio Works is binnen en ik moet zeggen dat het absoluut een verbetering is. Het zal zonder twijfel subjectief zijn, maar mijn oren ervaren een fijner geluid (en daar gaat het tenslotte om). Mooie klankkleur, met veel details en ruimte. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, hoewel het wel een hele investering is. Ik heb voor Forza Audio Works gekozen, omdat ze in Europa zitten (Polen) en ik had wat goede reviews gelezen.

  • #171007
   Ferdy BossyFerdy Bossy
   Participant

   Denk niet dat het ‘n placebo effect is.
   We kunnen tenslotte zelf bepalen of iets beter klinkt. Veel luister plezier gewenst πŸ˜‰

Viewing 12 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×