Stroomvoorziening: Audes Balanced Power Transformator
- This topic has 140 replies, 27 voices, and was last updated 5 days, 20 hours ago by Arno Spijkstra.
-
AuthorPosts
-
-
April 15, 2022 at 10:38 am #168806Martijn (redacteur)Keymaster
Ook de redacteuren proberen dingen in hun eigen set uit, los van de reviews.
Ik woon in een huis uit 1972. Met de verbouwing is een deel van de bedrading in huis vernieuwd, maar niet alles. Er is wel een moderne ‘stoppenkast’ geplaatst om de installatie van zonnepanelen mogelijk te maken. Zonnepanelen, LED verlichting, allemaal apparaten die hoogfrequente ‘rommel’ het electriciteitsnet op sturen. Een deel van de stopcontacten heeft geen aarding, dus het probleem wordt daarmee niet minder.
Ik was al enige tijd op zoek naar een oplossing om de HiFi installatie te scheiden van de rest van de stroomvoorziening, maar het aanleggen van aparte groep werd al snel een dure exercitie omdat dan een groot deel van de bedrading alsnog vervangen moet worden.
Reguliere gefilterde stekkerdozen voor HiFi werken goed, maar hebben ook keerzijdes. En ze zijn nog steeds onderdeel van het electriciteitsnet in huis.
Na veel lezen en zoeken kwam ik op het spoor van Audes. Audes is (nog steeds) een fabrikant van transformatoren, maar ook een audiofabrikant (buizenversterkers, luidsprekers). Ze maken ook ‘powerconditioners’. Na goed lezen kwam ik erachter dat ze toch iets anders werken dan de meeste powerconditioners met een transformator. Het is een gebalanceerde power transformator, die de uitgangen helemaal ontkoppeld van het netwerk in huis. Verder filtert de transformator vervuiling boven de 800Hz, maar blijft de transformator in staat om in hele korte tijd veel stroom te leveren als de versterker er om vraagt. Hij knijpt niet zoals een gefilterde stekkerdoos wel doet.
Tot zover de marketingbrochure van Audes. Net als alle andere ‘HiFi’ specifieke stroomoplossingen kent ook deze een flink prijskaartje. Na lang wegen en wikken toch maar gevraagd of ik hem thuis mocht proberen. Via de importeur een adressenlijst gekregen en bij Rik Stoet in Den Haag mocht ik de Audes ST-900 ophalen voor een thuisdemo. (fijne service!).
Dat was vanaf de eerste noot een ‘hoor ik dit goed?’ ervaring. Na een week luisteren – er treed dan gewenning op en de eerste indruk is dan weg, waardoor dingen die niet bevallen op gaan vallen – was de indruk: klinkt goed, ik mis niets eigenlijk. Sterker: het geluidsbeeld was heel stabiel en gedefinieerd, de bassen veel dieper, prominenter zonder opdringerig te worden en ontzettend strakgetrokken, meer detail in alles.
Als test de situatie weer teruggebracht zoals het was en toen viel pas op wat de Audes echt doet: het geluidsbeeld zakte in elkaar, werd onrustig. Terwijl ik daarvoor niet het idee had dat het ‘slecht’ was. Meest overtuigende aankoopbeslissing in een lange tijd, ondanks de prijs.
Vooral de absolute rust die de Audes brengt is wat opvalt. Het is relaxed luisteren. Als je het effect nog nooit zelf gehoord hebt is het moeilijk over te brengen, maar het is een beetje zoals op een hete dag: als je in de verte kijkt dan zie je dat de contouren van objecten in het landschap vaag worden door de trillingen in de lucht door opstijgende warmte. Dat is een gegeven. Door het toepassen van de Audes is de trilling in de lucht weg.
Twee maanden later: het geluid verbetert nog steeds. Er zijn momenten dat ik hoofdschuddend op de bank zit omdat in sommige opnames effecten helemaal de kamer in komen. Het stereobeeld was al niet ondiep, maar het wordt steeds dieper. Of beter: het kromt soms heel ver de ruimte in naar je toe, boven je, langs je heen.
Ik heb recent alle aanpassingen weggehaald om te valideren dat het niet ‘gewenst gehoor’ is: stekkers in een Brennenstuhl stekkerblok, ethernetkabel rechtsreeks in de router (zonder switch). Dat is alsof je een hele andere set in huis hebt staan (en niet een hele fijne).
Hiervoor had ik een Audioquest Powerquest 2. Een fijne stekkerdoos, maar vergeleken met de Audes is de onrust niet weg en lijkt het alsof er een stolp om de muziek zit. De ritmische drive is eruit.
Niets ten nadele van de PowerQuest overigens. Een PowerQuest in plaats van een Brennenstuhl maakt een enorm verschil. Van de PowerQuest naar de Audes is subtieler, maar de Audes heft precies de minpunten op die de PowerQuest introduceert (het gemis wat ik had). Je kan bijna 10 PowerQuests kopen voor de prijs van de Audes, dus dan is de vraag gerechtvaardigd of het klankmatige verschil het prijsverschil rechtvaardigt. Dat zal situatie afhankelijk zijn, maar bij mij wel, gegeven de situatie in huis.
Audes is in Nederland vrij onbekend. Een aanrader om mee te nemen als je op zoekt bent naar een oplossing. De indruk die ik krijg is dat het precies doet wat de marketing brochure zegt: ontkoppelen. M.a.w., alle externe invloed die de prestaties van je HiFi negatief kan beïnvloeden vanuit het stroomnet is weg.
Nog een p.s.:
Er zijn andere leveranciers van balanced power transformers gericht op HiFi, in de UK en de USA, voor een veel vriendelijker prijskaartje, maar die hebben geen vertegenwoordiging in Nederland. Ze richten zich met name op geluidsstudio’s en/of zijn build-to-order. Ik weet niet of de Audes nog iets meer doet dan zij dat doen (het filter deel) of dat het precies hetzelfde is voor een veel hoger prijskaartje. De bouwkwaliteit is van het niveau ‘gebouwd voor de eeuwigheid’. Uiteindelijk is de kwaliteit van de transformator bepalend en laat Audes die nu ook bouwen voor andere merken.Als je zoekt op ‘balanced power transformators’ kom je uit op apparaten die in de bouw worden gebruikt. Die schijnen beroerd te klinken. In de USA zijn er reviews te vinden van mensen die een (dure) HiFi-specifieke hebben vergeleken met een utiliteitstransformator en de conclusie was altijd: niet doen.
-
April 15, 2022 at 9:02 pm #171326JosParticipant
Lojkt volgens mij veel op wat plixir doet. Wat kost de audes
-
April 17, 2022 at 5:28 pm #171328tsharskampParticipant
Interessant, Ken Audes niet en vaak door. Denk hierdoor ook niet snel een stap naar een niet bekend merk zou maken voor zulke upgrades in de prijs klasse.
In ieder geval nice dat je deze thuis kon proberen.
Heb de ook een AQ powerquest gehad. Deze deed werkelijk niks in mijn systeem VS mijn Supra blokje met Akiko filtertje. Sterker nog ik heb na 1 maand de AQ powerquest er uitgedaan en mijn Supra blokje terug gezet.
Heb nu de AQ Niagara 1000 in mijn systeem zitten. Was ff wennen maar heel fijn nu. Mijn hele systeem klinkt nu altijd goed.
Een Tip voor je hoe je iets makkelijk kan aarde.. 🙂 beetje DYI en raar misschien. Maar gewoon een stekkerdoos plaatsten die aarde heeft en de aarde aansluiting daar van aan een verwarming buis aansluiten.
Al je aarde in het huis zit door toch al op. Al zal dat niet zien. Maar als je in de stoppenkast kijkt zie je aarde aan dikke zilverkleurige 4 mm massive draad zit. Deze draden aarde je verwarming.
-
April 17, 2022 at 7:26 pm #171329JosParticipant
Als je zo wil aarden moet je wel even checken of je wel metalen cv buizen hebt. Die van mij zijn kunststof. Ik heb zelf buiten een nieuwe aardepen geslagen die ik alleen voor mij hifi installatie gebruik. Gaatje door de muur aarde draad erdoor. Installatie en Pen met elkaar verbinden. Klaar. Wel even je grondwaterpeil checken. De pen moet daar permanent inzitten.
-
April 17, 2022 at 7:41 pm #171330Martijn (redacteur)Keymaster
Van de website van Plixir: ( https://www.plixirpower.com/pages/plixir-power-concept?bac ):
“System Grounding
This is often confused with the safety earth, which is different and is meant to protect you from electric shocks in case of equipment failure.
System grounding, instead, provides the zero reference voltage level for all signal and power voltage in the hifi system.”
Dit is precies wat de producten van Audes ook doen en je hoort het. De metafoor van de trillende lucht op een warme dag, dat is de beste manier om het uit te leggen.
Audes is een hele oude naam. Ze zijn onbekend hier, maar bestaan langer dan wat wij ‘bekende’ namen noemen. Ik ken ze uit de energiewereld. Ze maken nog steeds transformatoren voor middenspanning en laagspanning systemen. En ze maken al heel lang audio. Koppel die twee kennisgebieden aan elkaar en je hebt de voorwaarden voor robuuste producten.
Wat een stroomblok of een transformator of conditioner doet is heel erg afhankelijk van allerlei variabelen in je huis en in je hifi set. En uiteraard de uitkomst: waar voel je je klankmatig prettig bij.
-
August 13, 2022 at 12:25 pm #171445HansParticipant
Ik kan de ervaring van Martijn volledig onderschrijven. Plixir en Keces hanteren ook het principe van gebalanceerde stroomvoorziening en ontkoppeling van het net. Ik heb de Keces IQRP 3600 en ben daar heel blij mee. Ik heb daar ook mijn actieve ATC’s op aangesloten en merk niets van afgeknepen dynamiek, integendeel. Bij de actieve filters die ik heb mogen proberen, was dat wel het geval.
-
August 25, 2022 at 7:18 pm #171487Bart (bvdr)Participant
Dag Martijn,
Bedankt voor je inspirerende ervaring met Audes ST900!
Graag enkele vragen hierbij gericht op mijn huidige hifi installatie.
Ik denk dat naast de stroomvoorziening ook de switch prioritair is om de hifi installatie klankmatig te optimaliseren.
Wat is het type van je actuele netwerkswitch?
Heb je de Audioquest Niagara 1200 overwogen of geprobeerd? Of verwacht je hier ook een “knijp” of “stolp” effect om jouw woorden te gebruiken?
Is de beschikbare 900 Watt voldoende voor een stereo versterker die 2×100 Watt aan 8 Ohm kan leveren met bijhorende streamer, CD speler, draaitafel, TV … ?
Heb jij al problemen van onvoldoende capaciteit gehad?
Bedankt voor je advies.
Vriendelijke groeten
Bart
-
September 21, 2022 at 4:34 pm #171513HanParticipant
Ook ik woon in een woning uit de jaren 70. Ik heb ongeveer 4 weken geleden de Audes ST-900 aangeschaft in combinatie met de ThivanLabs Gold Lion 805A buizenversterker.
Ik kan het verhaal van Martijn en zijn beweegredenen helemaal beamen. Top klasse!!
-
September 21, 2022 at 5:10 pm #171514Martijn (redacteur)Keymaster
Buizenversterkers, Klasse D, Klasse A, Klasse A/B, het gaat allemaal. Hele fijne oplossing, je kan je apparatuur veranderen en deze constant in de setup blijven houden, tot je het vermogen te boven gaat uiteraard.
-
November 3, 2022 at 4:27 pm #171551ArjanParticipant
Nou Martijn je word bedankt (LOL)
Er staat nu een st900 proef te draaien
Na 30 sec de keuze gemaakt, ik ga de st1500 bestellen
Ik had al het vermoeden dat de Powerquest2 het geluid iets kneep maar ik schrik ervan wat de set nu kan weergeven
-
November 3, 2022 at 5:57 pm #171552Martijn (redacteur)Keymaster
Het verschil is inderdaad heel erg groot. Bedenk wel dat de klank nog zeker een half jaar zich verder ontwikkeld, het wordt steeds transparanter (m.a.w., je hoort steeds minder ‘apparatuur’ die staat te spelen). Veel plezier ermee. De financiële pijn is snel vergeten 😉
-
November 10, 2022 at 1:02 pm #171553Pieter ClaesParticipant
Dag Martijn,
Ik woon in een buitenwijk zonder grote industrie maar heb wel zonnepanelen, omvormer, airco unit etc. Een conditioner is dus misschien interessant.
Mijn DAC kost nieuw +- 2000 EUR (Benchmark DAC3 B), zo een Audes ST900 nog iets meer. Dan is de vraag of de conditioner voorrang moet krijgen op een betere DAC, aangezien uit de DAC toch ook een betere kwaliteit van het geluid kan gehaald worden.
Daarnaast vraag ik me af of alle apparaten erop aangesloten moeten worden. Ik heb toch al gauw een acht tot tien apparaten als je alles bijeen telt (Nucleus, switch, DAC, streamer, Mutec, voorversterker, actieve ATC luidsprekers, draaitafel, phono voorversterker). De Nucleus en de switch hebben wel al een upgrade mn Sbooster en Ifi Ipower.
De Audes valt op dat vlak al uit de boot tenzij ik me blauw ga betalen.
Leuke topic wel!
Groeten Pieter
-
November 10, 2022 at 1:06 pm #171554Pieter ClaesParticipant
Dag Hans,
Ook ik heb actieve ATC’s (40A). Wat zijn je ervaringen op lange termijn met de Keces en heb je nog andere conditioners getest? Hoe belangrijk is het om veel reserve te hebben en naar de hogere conditioners te gaan? De Plixir lijkt me ook mooi.
Groeten Pieter
-
November 10, 2022 at 1:27 pm #171555Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Pieter,
Ik lees veel aannames en misverstanden in 1 post. Laat ik proberen deze weg te nemen. Los van Audes of een ander merk power conditioner, het helpt niet als je met deze misverstanden verkeerde aankoopbeslissingen neemt.
- Een beter DAC (je hebt al een DAC van 2000 Euro!) gaat nooit het rendement leveren van de meerprijs zonder een goede basis. Stroom is die basis. Ik durf zelfs te wedden dat wanneer je de benchmark DAC met goede power conditioner aan de ene kant gaat vergelijken met een nieuwe DAC zonder power conditioner aan de andere kant, de benchmark met conditioner wint op geluidskwaliteit.
- Het type power conditioner is wel van belang als je verschillende apparaten gaat aansluiten. Voor een balanced power conditioner geldt dat je niet 10 outlets op conditioner nodig hebt. Een simpele verlengdoos gebruiken kan ook, omdat een balanced power conditioner de ground terug brengt naar 0 voor alle aangesloten apparaten, dus ook voor apparaten die in een stekkerdoos zitten. Het merk Airlink uit de UK heeft 1 outlet en ze raden aan om daar dan een stekkerdoos aan te hangen. Als 1 stekkerdoos niet voldoende is, dan is hun aanbeveling om een stekkerdoos in een stekkerdoos te stoppen (‘daisy chainen’).
- Ja, alle apparaten moeten in de power conditioner. Je hebt absoluut de grootste winst als de power supplies van de switch, van de Mutec in de conditioner zitten. Zelf met een SBooster en een iFi Power plug is het verschil choquerend groot. Dat verbaast mij ook, ik dacht dat ik de iFi PowerX van de switch juist niet moet verbinden, maar door te vergelijken werd al snel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is in geluidskwaliteit.
Het enige wat lastig is zijn de ATC’s. Ik vermoed dat de Audes hier geen moeite mee heeft, maar hier past wel een woord van waarschuwing: niet alle power conditioners zijn gelijk (luister de livestream met de test van verschillende conditioners maar terug). Het zijn vooral versterkers die wel of niet goed reageren op een conditioner. Met goed reageren bedoel ik met name response: snelheid, ritme, punch. Zelfs als ze goed reageren, dan nog kan het geluid in karakteristiek dusdanig veranderen dat je er niet blij mee bent. Daarom bevelen we dringend aan om een power conditioner altijd eerst thuis op proef te luisteren.
Niet alle balanced power conditioners zijn gelijk. Ook daar zitten grote verschillen in. Vergelijken is daarom aan te raden.
Waar je je geld aan uit geeft is uiteraard je eigen keuze. Ik hoop alleen dat bovenstaande input je helpt om weloverwogen keuzes te maken.
-
November 10, 2022 at 1:52 pm #171556HansParticipant
In aanvulling op wat Martijn schrijft:
ik ken de Benchmark DAC3 goed en dat is zeker een mooie DAC. Die zou ik lekker laten staan. Een gebalanceerde conditioner in je set levert meer op dan een betere DAC. Ik herken overigens ook het voorbehoud ten aanzien van (eind)versterkers. Ik heb een aantal actieve filters geprobeerd, waar de versterkers van mijn actieve ATC’s niet lekker op reageerden. Ik bemerkte een wat afgeknepen dynamiek en minder ruimtelijkheid. Daar heb ik met mijn Keces helemaal geen last van. Ik heb ook een Plixir mogen proberen, met een vergelijkbaar positief resultaat.
-
November 10, 2022 at 3:50 pm #171557Pieter ClaesParticipant
Dag Hans,
Dat wordt uitproberen dan! Bedankt voor je reactie!
Groeten Pieter
-
November 10, 2022 at 3:55 pm #171558Pieter ClaesParticipant
Dag Martijn,
Inderdaad, voor je het weet gooi je ergens een berg geld tegenaan en weet je niet wat je koopt. Bedankt voor je toelichtingen, dat wordt testen.
Dus als ik mijn Powerquest 2 in zo een gebalanceerde conditioner prik, zou het ook moeten lukken. Maar die filtert dan wel weer en geeft zijn eigen signatuur mee.
Het is duidelijk, de DAC is OK, de voeding verdient nog wat aandacht. Mijn ATC’s leveren 250 watt per kanaal plus de andere apparaten, kom ik er dan met bv 900 watt van bv de ST900?
Groeten Pieter
-
November 10, 2022 at 4:04 pm #171559Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Pieter,
Ik zou de PowerQuest zeker niet meer gebruiken hiervoor. Een ‘gewone’ verlengdoos (Brennenstuhl, Supra) zonder overspanningsbeveiliging of filter is een betere keus. Je wilt niet iets hebben wat ‘vecht’ met de transformator (stroom is 2wegsverkeer immers: wisselstroom).
Een Audes ST900 is voldoende, die kan 900Watt continue aan. Dat geldt niet voor een Plixir bijvoorbeeld, die heeft het piekvermogen gespecificeerd, niet het continue vermogen. Het continue vermogen staat bij de technische specificaties van de modellen van Plixir. Niet vergeten om bij het vermogen van je ATC’s ook het vermogen van je andere apparaten op te tellen.
Het enige is dat de nieuwe Audes serie, behalve de ST900, een DC Blocker aan boord heeft. Die heb je alleen nodig als je last hebt van lekkage van gelijkstroom (bijvoorbeeld van een lader voor een elektrische auto of sommige omvormers). Dat hoor je snel genoeg, dan gaat de transformator van de Audes continue brommen. Dan heb je een St1500 nodig.
-
November 12, 2022 at 12:59 pm #171562Pieter ClaesParticipant
Dag Martijn
Het nominale vermogen van de plixir ligt inderdaad lager dan het piekvermogen. Dat scheelt wel wat. Maar ik vraag me af of de passieve filtering in de audes wel goed zal uitdraaien op de ATC’s. Ik ga ze beide testen.
Groeten Pieter
-
November 12, 2022 at 4:00 pm #171563Martijn (redacteur)Keymaster
Goed idee om te vergelijken. Ik ben benieuwd naar je bevindingen!
-
December 11, 2022 at 10:22 pm #171574Laurens TimmermansParticipant
Dag Martijn,
Ik loop al een lange tijd na te denken over het aanschaffen van een conditoner voor mijn eindversterkers. Ik gebruik voor mijn bronnen zoals cd speler, streamer en dac en voorversterker enz de stellar P3 van Ps audio en dat bevalt mij zeer goed geeft meer rust en een mooier geluidsbeleving wat betreft diepte en breedte.Nu is mijn vraag of de Audes st 900 voldoende vermogen kan leveren voor mijn 2 AB eindversterkers van elk 110w welke midden/ hoog voeden en 2 klasse d eindversterkers welke het laag voeden elk 400w.De versterkers voor het midden/hoog zijn voorzien van de meters welke de wattage aangeven deze zie ik nooit hoger dan enkele mwatts aan geven hoeveel de klasse d versterkers vragen heb ik geen idee van. Ik speel op een normaal geluidsniveau. Zou de Audes st 900 dit kunnen leveren omdat de audes st 1500 1000 euro duurder is dan st 900.Wat zijn jou ervaringen hiermee?
-
December 12, 2022 at 5:56 pm #171576Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Laurens,
Ik heb nooit een gezamenlijk maximaal vermogen aangesloten dat hoger is dan 900 watt. De versterkers zullen niet dat vermogen continue trekken en Audes kan daadwerkelijk 900 watt continue aan belasting aan. Voor de zekerheid zou ik deze vraag stellen aan de importeur in Nederland, City Audio Trade.
Maar er is een overweging die misschien wel belangrijker is: de ‘truc’ van een balanced power transformator is dat het voor alle aangelokten apparatuur een nieuwe virtuele 0-waarde creëert. Wisselstroom kan je als een sinusgolf zien en het nulpunt van de sinus (waar hij van – naar + overgaat en vice versa) is in de praktijk niet altijd 100% correct in huis, door allerlei apparatuur. Daar komt verstoring vandaan.
Op moment dat je een deel van je hifi keten op de ene en een deel van je hifi keten op de andere power conditioner hebt aangesloten, dan hebben ze niet allemaal diezelfde 0 referentie, waardoor er alsnog verstoringen (kunnen) ontstaan. Dat hoor je! Dat hoor je heel erg duidelijk zelfs.
Daarom is het wellicht goed om eens te luisteren naar een ST1500 en dan te vergelijken wat er gebeurt als je een deel op de één en een deel op de ander aansluit, versus alles op de ST1500.
Ik ben het met je eens, het zijn dure apparaten, ik heb er lang tegenaan gehikt. Maar ze zijn als een tank gebouwd en als je voldoende vermogen hebt, dan kan je er de rest van je leven mee toe.
Ik luister veel verschillende apparaten thuis en ik ben tot nu toe nog geen apparaat tegen gekomen dat niet profiteert van de Audes in het resultaat wat ik hoor. Dat is niet perse het merk Audes, maar het type power conditioner dat met de gezamenlijke nieuwe 0-waarde grote impact heeft op de hele keten.
-
December 12, 2022 at 9:54 pm #171577Laurens TimmermansParticipant
Hallo Martijn,
Bedankt voor je uitvoerige reactie.
Dat wist ik niet wat je vertelde op verschillende conditioners in je hifi keten.
Is dit ook het geval als je alleen de bronnen heb aangesloten op een conditioner en de eindversterkers direct uit de muur?
-
December 13, 2022 at 11:08 am #171578Martijn (redacteur)Keymaster
Ja, (komma), maar…
Het is erg afhankelijk van het type power conditioner.
In dit specifieke voorbeeld overweeg je een balanced power transformator en daar geldt voor dat je beter alle apparatuur op 1 conditioner aansluit.
In alle andere gevallen is het net als met lineair power supplies, betere switch mode power supplies etc. dat iedere toevoeging een hoorbare verbetering of verslechtering kan zijn. Je oren vertellen je uiteindelijk wat werkt.
In geval van het overwegen van een Audes geldt dat je echt thuis moet testen, en ook met 1 of twee conditioners in je keten. Ook al mag het stroomtechnisch niet optimaal zijn, je oren hebben een voorkeur 🙂
-
December 14, 2022 at 5:43 pm #171580HansParticipant
Hallo Martijn,
Je doet een interessante uitspraak: ‘ bij een gebalanceerde conditioner kan je beter alle apparaten op dezelfde conditioner aansluiten’. Kan je uitleggen waarom?
Ik gebruik 2 gebalanceerde conditioners. De versterkers (voor/eind, phono)en de analoge apparatuur (draaitafel, tuner) op de ene conditioner en de digitale spullen (streamer, CD-player/dac, netwerkswitch) op de andere. Klinkt super! -
December 14, 2022 at 6:53 pm #171581Martijn (redacteur)Keymaster
De 0-referentie. En voor het klankmatige aspect verwijs ik graag naar het deel van mijn antwoord dat gemakshalve nu even niet aangehaald wordt.
-
December 14, 2022 at 7:26 pm #171582HansParticipant
Dank voor je antwoord Martijn,
Ik ben geen techneut, dus het effect van een verschil in een 0-referentie op de klank van een audioset, aangesloten op twee aparte conditioners kan ik niet verklaren. Wat ik wel kan doen, is de proef op de som nemen. Ik zal mijn digitale apparaten en de versterkers op dezelfde conditioner aansluiten en ga met wat vrienden een luistersessie regelen. Ik laat weten wat de resultaten zijn. Leuk!
-
December 14, 2022 at 7:42 pm #171583Martijn (redacteur)Keymaster
Ik ben ook geen techneut 🙂 Ik heb me alleen suf gelezen op zoek naar het hoe en waarom van power conditioners.
Ik wil nogmaals benadrukken dat dit geldt voor balanced power transformatoren.
Ik ben benieuwd naar de resultaten van je luistertest Hans!
-
December 21, 2022 at 11:49 am #171586Pieter ClaesParticipant
Mijn mening over de BAC1000 zoals ik ze ook heb doorgegeven aan de importeur:
Wat betreft de ervaringen, ik kan daar kort over zijn, het is een heel audiofiel product dat doet wat het moet doen, rust brengen, de ruisvloer verlagen, geen spectaculaire zaken maar absoluut hoorbaar. Hier kom ik dan meteen weer op de akoestiek, die momenteel niet toelaat om dit alles nog beter te horen.
En de bouwkwaliteit ja, die Noratel is heel bijzonder en die kabels, ik dacht dat mijn Audioquest kabels goed gebouwd waren maar dit is nog iets anders.
Bassen zijn iets meer doortekend, ATC staat bekend om zijn gebrek aan luistermoeheid maar ook dat wordt nog iets beter, dynamiek lijkt niet in te boeten enz.
Daar tegenover staat dat mijn stroomsituatie thuis niet dramatisch lijkt te zijn als ik vergelijk met voor en vanaf nu ook na, misschien komt dat omdat er een aparte stroomkabel direct van de kast naar de set loopt, waar enkel de set op aangesloten is. Ik woon ook in een vrijstaand huis buiten het centrum. Who knows.
Ik heb nog een heel klein beetje een ‘gevangen’ gevoel met de Plixir erin, ik denk dat wat meer lucht/vermogen mijn actieve ATC’s meer vrijheid geeft.
Ten slotte heb ik functioneel bekeken een acht tot tien aansluitingen nodig als ik al mijn apparaten erop wil zetten. Ik had nu enkel de ATC’s en de voorversterker erop aangesloten omdat dit zo wordt aangeraden in de handleiding. Alles erop aansluiten zou zeker nog een verbetering brengen.
<div id=”ConnectiveDocSignExtentionInstalled” data-extension-version=”1.0.4″></div> -
December 22, 2022 at 3:54 pm #171591HansParticipant
Dag Martijn,
De luistersessie is inmiddels achter de rug, dus kan ik onze ervaringen delen.
We hebben geluisterd naar twee setups. In de eerste zijn de actieve luidsprekers en de voorversterker aangesloten op de ene gebalanceerde conditioner en de streamer en de cd-speler/DAC op de andere. In de tweede setup zijn al deze apparaten op 1 conditioner aangesloten. Er is geluisterd naar klassieke kamermuziek, vocale jazz met akoestische begeleiding en progressieve rock. De luisteraars wisten niet welke setup speelde. Alles via de streamer, vanaf een harddisk met geripte cd’s
Samenvattend: Hoewel de verschillen niet groot zijn, zijn de luisteraars (en ik) het er unaniem over eens dat de tweede setup beter klinkt. Meer diepte in het geluidbeeld. instrumenten beter te onderscheiden en de vocalen meer natuurlijk. Terugschakelen naar de eerste setup, levert een wat platter en minder ruimtelijk geluidsbeeld op.
Nogmaals, de verschillen zijn niet groot, maar ze zijn er wel en beslist hoorbaar. Dit resultaat had ik zeker niet verwacht. Technisch kan ik het verschil ook niet verklaren, maar de stelling van Martijn blijft overeind. Als je gebruik maakt van een gebalanceerde conditioner, levert het daarop aansluiten van al je apparaten het beste resultaat op. Dat geldt in ieder geval ook voor mijn set. Dank voor de tip Martijn!
Groet,
Hans
-
December 22, 2022 at 6:16 pm #171592Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Hans, wat leuk om te lezen dat je op deze manier getest hebt! En ook goed te horen dat de literatuur die ik gelezen heb blijkt te kloppen 🙂
-
December 23, 2022 at 1:38 pm #171593JosParticipant
Geld dit ook voor klokken (mutec ref 10) en netwerk switches dat deze het beste op de zelfde gebalanceerde powersupply ( in dit geval plixir) aangesloten zitten ( bij de rest van de apparatuur) Er zijn ook net snoeren te koop waarbij 1 snoer aan drie apparaten gekoppeld kan worden. Is dat een optie om toch alles op 1 gebalanceerde powersupply te zetten of gaat er dan iets anders mis.
-
December 23, 2022 at 4:21 pm #171594HansParticipant
@Jos,
Ik gebruik ook een netwerkswitch (met lineaire voeding) en een USB/spdif converter in combinatie met de streamer. Alles op dezelfde gebalanceerde converter aangesloten. Je kunt een goed ongefilterd stekkerblok aansluiten op je conditioner om meer aansluitpunten te creëren. Je conditioner moet dan wel voldoende vermogen hebben.
-
December 23, 2022 at 5:50 pm #171595Martijn (redacteur)Keymaster
Er zijn ook net snoeren te koop waarbij 1 snoer aan drie apparaten gekoppeld kan worden. Is dat een optie om toch alles op 1 gebalanceerde powersupply te zetten of gaat er dan iets anders mis.
Essential Audio Tools maakt zo’n snoer, de Current Spyder.
-
December 26, 2022 at 8:21 am #171597AndyParticipant
Dag Martijn
Interessant om te vernemen dat Essential Audio Tools zo’n snoer heeft want ik overweeg ook om een Audes aan te schaffen. Maar ik zit een beetje verveeld met het feit dat de ST-900 en ST-1500 maar 5 aansluitingen heeft.Ik bezit al vele jaren een Monster Power Center (HTS 2600) waarop alles is aangesloten (audio en tv-componenten). Samen een 8-tal stekkers.
Een vraagje: Ik heb 2 S-Boosters (eentje voor mijn streamer en eentje voor mijn phono voorversterker). Deze zitten nu direct in het stopcontact ipv aangesloten op mijn Power Center. Volgens S-booster lijkt dit beter wegens kans op oscillatie (wat dit ook mag betekenen want ik ben geen techneut). Kunnen die S-Boosters dan ook aangesloten worden op die Audes of beter toch altijd direct in het stopcontact?
Dank voor uw antwoord!
-
December 26, 2022 at 9:51 am #171598Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Andy,
Een Audes is een heel ander type power conditioner dan de Monster. Ik ben ook geen techneut (ik heb geen diploma in elektrotechniek), maar ik denk dat de SBoosters zonder probleem aangesloten kunnen worden. De Audes heeft geen actief filter.
Ik heb zelf de LHY lineaire power supply zonder problemen aangesloten op de Audes. Uiteindelijk is de beste test luisteren: klinkt het beter?
-
December 29, 2023 at 10:23 am #194787AndyParticipant
Dag Martijn
We zijn een jaartje verder en zopas heb ik de ST-900DC aangekocht en gisteren aangesloten. En ja.. Er is een duidelijk verschil hoorbaar (helderheid en dynamiek). Het is alsof er een lichte nevel uit het geluidsbeeld is verdwenen. Je gaf aan dat dit geluidsbeeld nog beter wordt na weken zal dit zeker in mijn geval een goeie investering zijn.
Er is me wel iets niet duidelijk: In de bijgeleverde – beknopte – Duitse handleiding lees ik ergens dat je platenspelers en phono-versterkers blijkbaar moet uit de buurt houden van de Audes? Dit staat zo omschreven in het Duits, die ik niet zo goed begrijp:
“Trotz der signifikanten Nennleistung solcher Transformatoren minimiert der Aufbau des Power Conditioners schädliche elektromagnetische Strahlung. Stellen Sie den Power Conditioner jedoch nicht in der Nähe von Plattenspielern und Phono-Stufen auf.”
Wat is dat juist en over welke afstand spreekt men dan? Mijn platenspeler staat nu juist boven de Audes (in een audio rack). Echter hoor of ondervind ik tot nu toe niks.
Dank bij voorbaat voor uw antwoord in ieder geval!
-
January 21, 2024 at 5:57 pm #195516Martijn (redacteur)Keymaster
Het is een kwestie van verplaatsen om te horen of er een verschil is. Bij mij staat de Audes helemaal onderop het rack en de platenspeler helemaal bovenop. De voorversterker van de platenspeler staat 4 etages boven de Audes (ik heb totaal 6 etages met ongeveer 50 cm tussenruimte).
-
-
-
January 1, 2023 at 1:39 pm #171599HansParticipant
<p class=”MsoNormal”><span style=”font-size: 11.0pt; font-family: ‘Calibri’,’sans-serif’; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: ‘Times New Roman’; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; color: #1f497d; mso-themecolor: dark2;”>Ik heb dit item over de powerconditioner van Ades met interesse gelezen. Zelf wil ik ook graag de stroomvoorzienig van mijn audio-installatie verbeteren, maar vind het aanleggen van aparte bekabeling iets te ver gaan. Ik zie het ook niet zitten om met filters te gaan experimenteren. Daarom zou ik het wel interessant vinden om eens een ST-900 uit te proberen. Het enige nadeel blijft wat mij betreft de prijs. Ondanks dat Matijn er al een opmerking over maakte, vraag ik me af of er deelnemers zijn die al eens een ‘gewone’ scheidingstransformator hebben uitgeprobeerd. En dan geen utiliteitstransformator, maar bijv. een medische scheidingstransformator. In de polyMIT 1000 wordt een 1000VA ringkerntrafo van Sedlbauer (D) gebruikt, die je overigens ook los kunt kopen (€ 250). Ze zijn natuurlijk niet zoals de ST-900 voor HiFi-toepassingen ontwikkeld, maar zullen naar verwachting enig positief effect op de kwaliteit van de stroomvoorzienig hebben. Ben benieuwd naar jullie reacties.</span></p>
-
March 27, 2023 at 11:51 am #171619Pieter ClaesParticipant
Ik heb sinds een paar dagen de Audes ST900 op proef in huis gehaald en er al mijn apparaten op aangesloten. Jezus! Wat een match met mijn actief systeem. Die blijft. Ik kon mijn oren niet geloven op de eerste dag. Ik had die ochtend al wat muziek geluisterd. Na hem te hebben aangesloten leek het alsof het volume een kwartslag naar boven was gegaan. Het was echter de toegenomen stilte op de achtergrond die hier voor zorgde.
De dynamiek en zogenaamde transiënten zijn gevoelig toegenomen, vooral in de bastonen, wat de beleving dramatisch vergroot bij bv stevige rockmuziek waar er dynamische stukken zijn die grote stroompieken genereren die een gewoon stopcontact blijkbaar niet kan trekken. Audes geeft daar onderstaande uitleg aan.
Nu vraag ik me af of deze eigenschappen met een nog grotere ringkerntransformator nog zou kunnen verbeteren of zou het bij de hogere modellen vooral over de extra aansluitingen en hogere stroomvraag gaan? Met het 900 VA model kom ik qua belastbaarheid immers ruim toe. De vraag kan natuurlijk doorgetrokken worden naar andere merken die eenzelfde oplossing aanbieden.
De werking van de Audes ST-900
Tijdens zeer dynamische delen van een audio moet een krachtige versterker aanzienlijke stroompieken onttrekken aan een voedingseenheid, die magnitudes van 50-100 A kunnen bereiken, terwijl de spanningsniveaus zonder dips worden gehandhaafd. Een gewoon huishoudelijk stopcontact, dat met lange elektrische kabels op een verdeelbord is aangesloten, is niet in staat dergelijke stroomniveaus te leveren vanwege de relatief hoge uitgangsimpedantie.
De ST-900 heeft een zeer kleine uitgangsgelijkstroomweerstand en kan daarom gemakkelijk hoge stroompieken leveren zonder spanningsdips. Dit wordt bereikt door het gebruik van een transformator met een zeer grote kern en een hoog aantal windingen in de primaire wikkeling. Daardoor wordt de inductie geminimaliseerd. Op zijn beurt wordt de reactietijd van een vermogensversterker op een veranderend audiosignaal verkort, wat de weergave van transiënten ten goede komt, vooral in de lagere frequentiebanden. Een audioweergavesysteem heeft een groter dynamisch bereik.
<div id=”ConnectiveDocSignExtentionInstalled” data-extension-version=”1.0.4″></div> -
March 27, 2023 at 12:40 pm #171620Martijn (redacteur)Keymaster
Dag Pieter,
Ik heb Audes gesproken in München afgelopen jaar, maar ik heb niet gevraagd of een grotere transformator ook een hogere piek kan leveren. Je kan via de importeur die vraag stellen, denk ik.
Een ST-1500 en hoger gaat met name over meer vermogen (W) kunnen leveren en meer aansluitingen. Groot verschil is dat de 1500 en hoger nu ook een DC blocker hebben, wat de ST-900 niet heeft.
-
March 27, 2023 at 7:23 pm #171621Pieter ClaesParticipant
Dag Martijn,
OK doe ik! Zo’n DC blocker, die haalt mechanische brom uit een trafo. Je hoort dan niets meer als je je oor ertegenaan legt. Maar vertaalt zich dat ook naar minder ruis door de speakers?
Je kan altijd hoger gaan maar ik denk dat ik al een forse stap heb gezet met de 900 en dat een 1500 bij wijze van spreken een paar percentjes toevoegt…
Groetjes Pieter
<div id=”ConnectiveDocSignExtentionInstalled” data-extension-version=”1.0.4″></div> -
March 28, 2023 at 9:55 am #171622Martijn (redacteur)Keymaster
De DC blocker verwijdert de brom van de transformator, die overigens fors kan zijn als je een inverter hebt voor zonnepanelen, een laadpunt voor een elektrische auto, een warmtepomp en dat soort apparaten die veel DC lekken (en dus niet afdoende afgeschermd zijn). Voor de ruisvloer maakt het niets uit.
-
March 29, 2023 at 10:43 am #171623Pieter ClaesParticipant
Dag Martijn,
Ik hoor een lichte zoem uit mijn voorversterker als ik er dicht tegen sta en uit de Audes zelf. Verder niets bv de ATC eindversterkers zitten uiteraard in de speakers ingewerkt dus daar hoor je sowieso niet veel van. Maar volgens Audes heeft een DC blocker een positieve bijwerking op de ruisvloer, zie hieronder. Wat bedoelen ze daar dan mee?
<span>DCB-1 is een DC-blokker, die AV-apparatuur beschermt tegen schadelijke invloeden van gelijkstroom (DC) in het lichtnet. DCB-1 verwijdert effectief de DC-component met een spanning tot 3,5 V. Het verwijdert aanzienlijk de transformatorbrom afkomstig van verschillende apparatuur. Tegelijkertijd heeft DCB-1 geen invloed op de dynamiek van weergegeven signalen, maar verlaagt het de ruisdrempel aanzienlijk.</span>
Audes heeft me ook een antwoord gegeven over een grotere transfo:
<span style=”font-size: 12.0pt; color: black;”>Vermits de ringkerntransfo nog groter is kan hij meer en grotere stroompieken verwerken en zou de dynamiek en attack nog verbeteren.
</span><span>Groeten Pieter
</span>
<div id=”ConnectiveDocSignExtentionInstalled” data-extension-version=”1.0.4″></div> -
March 29, 2023 at 11:34 am #171624Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Pieter,
Als Audes beweert dat effect heeft op de ruisvloer, dan zal dat zo zijn neem ik aan. De ruisvloer van de transformator zelf is al zo laag dat ik me bijna niet kan voorstellen dat het nog een groot hoorbaar verschil gaat maken.
Over de grote van de ringkerntrafo: wat ze niet zeggen is of de trafo van de 1500 groter is dan de 900 😉 Ik denk van wel, hij is een stuk zwaarder.
-
October 7, 2023 at 10:34 am #190175WijnandParticipant
Blijkbaar heb ik een sterk vervuild lichtnet. Deze week heb ik de Audes besteld. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat brengen. Kan ik ook een afbeelding plaatsen van een spectrum meting?
Groeten,
Wijnand
-
October 11, 2023 at 10:43 pm #190448Jaap VeenstraKeymaster
Ja, je kan ook afbeeldingen invoegen. Ben benieuwd!
-
October 12, 2023 at 8:07 pm #190526WijnandParticipant
Hoi Jaap,
Ik heb het een aantal malen geprobeerd. Gewoon in gesleept en ook geplakt. Type PNG en JPG, maar niets wordt daadwerkelijk gepost na het plaatsen.
Inmiddels heb ik de Audes 24 uur in de set. Wat mij vooral opvalt is dat er totaal geen kleuring ontstaat, zoals dat eigenlijk altijd direct opviel met andere netfilters. Mijn set speelt met een Klasse A versterker. Ik merk dan ook geen (of nagenoeg geen) toename van dynamiek. Wel ontstaat er nog meer rust in het geluidsbeeld. Het hoog is goed, maar er mag nog wel iets meer openheid ontstaan. Hopelijk is dit een kwestie van inspelen. Achteraf gezien had de Audes 900 misschien ook gemakkelijk gekunt, omdat de ampère meter slecht 1 ampère weergeeft. Optisch past het model misschien wel iets beter in de set.
Martijn ook bedankt. Het was een goede tip!
-
October 12, 2023 at 8:13 pm #190529Jaap VeenstraKeymaster
Klopt. Sorry. Je kan alleen elders gehoste plaatje posten. Dus bijvoorbeeld vanaf Google Photo’s. Je kan dan een link maken en die invoeren in in het veld als je op het foto-icoontje klikt.
Je kan wel foto’s – en andere media – direct posten in de Groepen.
-
October 12, 2023 at 8:29 pm #190530WijnandParticipant
Thanks! Ik ga het dit weekend proberen.
-
October 13, 2023 at 10:58 am #190547Martijn (redacteur)Keymaster
Het inspelen van de Audes duurt ong 6 maanden (geen grapje). Je gaat heen en weer geslingerd worden tussen ‘weer een stapje vooruit’ en ‘uh oh, gisteren klonk het nog goed’. Uiteindelijk stabiliseert het zich. 24 uur is echt tekort als ‘ie nog nieuw is. Als het goed is, dan groeit ook je stereobeeld.
-
October 13, 2023 at 11:19 am #190550Jaap VeenstraKeymaster
Dat komt door de trafo’s die moeten settelen. 24 uur is VEEL te kort. Sommige eindversterkers duren ook wel 6 weken, weet ik uit eigen ervaring.
-
October 13, 2023 at 6:09 pm #190598WijnandParticipant
Wow een half jaar.. ik las het inderdaad op het forum. Nou dat is dan mooi, want dat is waar we vaak de portemonnee voor trekken in de high-end audio wereld (die veranderingen in klank helemaal gratis het eerste half jaar :-).
Maar toch als het de eerste 24 uur niet tegenvalt of zelfs positief is dan is dat vaak een goed voorteken.
Ik ben benieuwd!
-
-
-
-
-
November 29, 2023 at 12:50 pm #193232WilfriedParticipant
Dag iedereen (in het bijzonder @Martijn),
Vroeg me af of een Audes bij mij wat zou doen? Heb wel eens een Yeti filter uitgeprobeerd, maar die deed niet veel bij mij (vanwege Klasse D eindversterker)?
Zou dat aan het type filter liggen (grote ringkerntrafo)?
Zou een ander type filter (bv Puritan PSM 156) of Lab12 Gordian meer uitrichten bij mijn set?Tuurlijk begrijp ik dat het een kwestie van uitproberen is, maar misschien dat er hier mensen met ideeen zijn??
-
April 20, 2024 at 10:55 pm #200001FredMParticipant
Hi Wilfried,
Nog een poging (m’n vorige reactie lijkt niet geplaatst).
Misschien (nog) interessant voor je: Eerder heb ik verschillende ‘power conditioners’ in een set met klasse D versterking en SMPS’s uitgeprobeerd, oa Audes en Yeti. Geen van de conditioners kon overtuigen. Ik vermoed dat vooral de SMPS een belangrijke (positieve) rol speelt, hier kun je m’n ervaring teruglezen: https://audiophilestyle.com/forums/topic/58754-grimm-audio-mu1-and-mu2-music-players/page/48/#comment-1261140
-
April 20, 2024 at 10:58 pm #200010Jaap VeenstraKeymaster
Power conditioners en schakelende voedingen hebben niet zoveel zin. Dat is inherent aan het ontwerp van een schakelende voeding. Echter kan het wél zin hebben om ruis tegen te houden voor de rest van de apparatuur. Schakelende voedingen gooien namelijk wel wat meer ruis terug het lichtnet op.
-
April 21, 2024 at 8:48 am #200012Martijn (redacteur)Keymaster
Het hangt erg af van het ontwerp van het apparaat wat aangesloten wordt. Mijn ervaring (vooral met actieve speakers) is dat het verschil tussen direct aansluiten op het stopcontact in de muur en op de Audes duidelijk hoorbaar is.
Ik denk dat Grimm apparatuur niet maatgevend is voor ‘de gemiddelde klasse D versterker’ of actieve speaker.
-
April 22, 2024 at 8:15 pm #200057FredMParticipant
Grimm lijkt het inderdaad anders aan te pakken. Er zijn meerdere gebruikers die de MU1/2 bewust direct op het net aansluiten
-
August 24, 2024 at 2:13 pm #204811Ronnie112Participant
Hier nog één om te bevestigen dat Grimm de voeding zo goed op orde heeft dat die geen baat lijkt te hebben van een filter of BAT, tegendeel. Ik kan ook aanbevelen hem niet met andere apparaten ook eenzelfde verdeeldoos te doen vanwege de behoorlijke ruis die hij terug het lichtnet en aarde op slingert. Hebben andere apparaten dan weer last van. Isoleren op zijn eigen groep met de kortste weg naar de aarde, was ook de aanbeveling van Eelco.
-
-
-
August 28, 2024 at 2:31 pm #204880WilfriedParticipant
Hallo FredM,
Bij deze (nog) mijn (verlate) reactie: dank voor de link naar je bevindingen op het Audiophilestyle forum. Ik begrijp dat verschillende type filters het niet waren. Ken je set natuurlijk niet, maar uitproberen op eigen set is nog meer het devies als het gaat om inzetten van een netfilter.
-
-
-
March 17, 2024 at 8:52 am #197726Rob SpapeParticipant
Beste Martijn, Dank voor dit mooie topic en de vele reacties daarop. Ik heb wel een aparte groep voor mijn hifi in de stoppenkast, maar geen separate aarding of aardpen, wel zonnepanelen. Is het dan toch zinvol de Audes te testen of maakt de aparte groep dat overbodig?
Bij voorbaat dank voor je reactie.
Hartelijke groet, Rob
-
April 29, 2024 at 4:59 pm #201100Jaap VeenstraKeymaster
Ja, ook dan heeft een Audes zeker zin. Aparte groep waar de zonnepanelen niet op storen, is ook een goed idee…
-
-
April 19, 2024 at 4:15 pm #199999Sipco WiersmaParticipant
Martijn, Interessante draad over de Audes! Ik heb mij inmiddels ook de vraag gesteld of dat de Audes wat kan toevoegen aan mijn set! Woon in een oude wijk waarbij er steeds meer zonnepanelen, airco’s geïnstalleerd worden nog weg van mijn eigen ledlampen, wifi, en alle rommel in het lichtnet. Ik merk steeds vaker dat mijn set op sommige momenten anders klinkt, soms is alles mooi in evenwicht/balans en soms ook niet. Heeft dit ook te maken met het elektriciteitsnet?
Ik heb binnenkort een afspraak gemaakt om de Audes te gaan beluisteren! Zoals ik de reacties teruglees is de kans groot dat ik straks ook met een Audes de deur uitloop😊
-
May 26, 2024 at 8:52 pm #202037Pieter ClaesParticipant
Hoi,
Klopt het dat je geen switch mode power supply op de Audes mag aansluiten? Ik heb dat gelezen in een hifi review. Audes raadt dat zelf af. En wat met mijn Ferrum Hypsos? Dat is een hybride power supply.
Er is trouwens een nieuwe Audes op komst, een met twee groepen, low en high.
Groetjes Pieter
-
May 31, 2024 at 5:34 pm #202201WijnandParticipant
Op zich kan dit wel. Bedenk dat er best wel wat goede audiomerken zijn die switchmode voedingen gebruiken in hun apparatuur. Waar het denk ik om gaat is dat de secundaire zijde van de Audes de schone zijde is. Met het aansluiten van Switchmode voedingen op de secundaire zijde van de Audes zou de secundaire zijde makkelijk vervuilt kunnen worden. Toch denk ik dat het met goede merken niet zo zwart wit is. Ik gebruik zelf een Moon Dac Streamer op de Audes en dit werkt waanzinnig goed. Moon maakt ook gebruik van switchmode voedingen.
Groeten,
Wijnand
-
June 3, 2024 at 1:41 pm #202270Pieter ClaesParticipant
Dag Wijnand,
Bedankt voor je antwoord.
Volledigheidshalve stuur ik het antwoord van de importeur van Audes even mee (ik had het hen ook gevraagd):
<span style=”font-size: 12.0pt; font-family: ‘Calibri’,sans-serif;”>”Schakelende voedingen kunnen stoorsignalen geven aan het lichtnet. In het geval van een Power Conditioner met 1 trafo (ST = Single Trafo) kan dit stoorsignaal op de andere aangesloten apparaten terecht komen.
Dit wil je liever niet, daarom heeft Audes in haar vlaggenschip de DT-3600 een 2<sup>e</sup> trafo gebruikt (DT = Double Trafo) en op deze manier een 2<sup>e</sup> circuit gegenereerd dat gebruikt kan worden voor randapparatuur waar bijv. een schakelende voeding in zit. Op deze manier voorkom je dat er een stoorsignaal van een schakelende voeding apparatuur bereikt die op het 1<sup>e</sup> circuit aangesloten zijn.”</span>Hij raadt ook de nieuwe <span style=”font-size: 12.0pt; font-family: ‘Calibri’,sans-serif;”>ST-500DC Power Conditioner aan als tweede Audes om dan die SMPS op aan te sluiten. Vanuit commercieel standpunt begrijp ik hem natuurlijk. Of het echt wat gaat uitmaken als de SMPS als goed ontworpen is, zoals je zegt, dat is de vraag natuurlijk. Ik denk niet dat mijn apparatuur (en ruimte) van die orde is, dat het een groot verschil maakt.
</span>Groetjes Pieter
<div id=”ConnectiveDocSignExtentionInstalled” data-extension-version=”1.0.4″></div>-
June 3, 2024 at 4:03 pm #202336Martijn (redacteur)Keymaster
Ik heb zo’n flauw vermoeden dat een iFi PowerX een stuk goedkoper is dan een ST-500DC en de output terug het net op van een iFi PowerX is zeer schoon. 😉
-
June 3, 2024 at 8:06 pm #202363WijnandParticipant
Thanks! Sowieso is het een goed om bewust te zijn dat een schakelende voeding mogelijk een negatief effect met zich meebrengt. Het blijft een kwestie van proberen 🙂
-
-
-
June 3, 2024 at 6:09 pm #202362Martijn (redacteur)Keymaster
Niet alle apparaten met een switch mode power supply aan boord gaan goed. De System Audio Legend 40A actieve speakers, die ik net gereviewed heb, gaan bijvoorbeeld niet goed samen met de Audes.
-
-
June 26, 2024 at 12:05 pm #203201CKNDParticipant
Ik zit te twijfelen om te investeren in een betere kabel voor mijn aparte audiogroep vanuit de meterkast naar de wcd. Heeft dat nog zin als ik op termijn wellicht een Audes aan wil schaffen? Of kan de Audes eigenlijk net zo goed op een standaard bouwmarkt kabel vanuit de meterkast omdat hij toch de stroom opnieuw genereert?
-
June 26, 2024 at 12:53 pm #203204Jaap VeenstraKeymaster
Kabels staan los van de conditioner. Het heeft altijd zin om de kabels te optimaliseren.
-
June 27, 2024 at 12:37 pm #203265Martijn (redacteur)Keymaster
Audes maakt geen stroom regeneratoren. Het is een balanced transformator. Dat is iets anders. Wat een stroom regenerator doet: zie het filmpje op het YouTube kanaal over de PS Audio PowerPlant.
-
-
July 13, 2024 at 10:28 am #203860paul vdwParticipant
;De interface voor commentaar op deze site is niet de meest userfriendly.
-
July 13, 2024 at 12:51 pm #203870CKNDParticipant
Hoi Martijn / Jaap,
Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een balanced P.C. zoals de Audes en de Isotek Titan? Is de Titan simpel gezegd een balanced P.C. met filtering en de Audes zonder filtering?
-
July 13, 2024 at 2:26 pm #203871Martijn (redacteur)Keymaster
De Titan is geen balanced power transformator, maar heeft een hele andere opbouw met filtering en regulering van de binnenkomende stroom. Een grote bak met electronica simpel gezegd (het is een complex apparaat).
Een balanced power transformator is een transformator met 1 primaire winding van 230 Volt en 2 secundaire windingen van 115Volt. 50 Hz wisselstroom is een sinusgolf (natuurkunde van de middelbare school, wellicht wat weggezakt). Dat betekent dat er een 0-punt is waar de stroom van richting omdraait. Dat 0-punt kan door allerlei vervuiling “scheef” liggen. Met een balanced power transformator wordt dat 0-punt weer netjes rechtgevend, met andere woorden, de + en de – zijn weer gebalanceerd.
Het zijn twee verschillende technologische oplossingen om hetzelfde resultaat te bereiken.
Waar het bij zowel de Audes als de Titan om draait is dat ze in korte tijd heel veel stroom kunnen leveren (Ampères) voor korte duur. Dat heeft impact op de (micro)dynamiek die je hoort als je muziek afspeelt, met name de versterker.
Denk bijvoorbeeld aan de kick van een bass drum van een Heavy Metal band, waar de drummer met twee voeten op twee bass drums snelle roffels speelt. Iedere keer vraagt de versterker dan kortstondig veel stroom en veel filters zijn niet snel genoeg om die te leveren, met als gevolg dat de dynamiek afgezwakt wordt. Of het wordt een beetje rommelig waardoor je de korte ‘pauze’ tussen de twee opeenvolgende slagen op de drum niet meer hoort.
Dat is makkelijker hoorbaar te maken dan te beschrijven in tekst overigens 😉
-
-
July 13, 2024 at 7:04 pm #203875paul vdwParticipant
“ik dacht dat ik de iFi PowerX van de switch juist niet moet verbinden, maar door te vergelijken werd al snel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is in geluidskwaliteit.”
Ik ben deze hele lange thread terug aan het lezen. Misschien heeft de Audes (die ik niet gebruik) in combinatie met de iPowerX of iPower2 via de switch (Cisco?) een neutraliserende werking op wat er over de ethernet kabel downstream gaat?
-
November 17, 2024 at 1:41 pm #207481HugoParticipant
Ik wilde het al heel lang, maar nu eidelijk een Audes in mijn systeem kunnen opnemen…mijn hemel wat een verschil. Rustiger, vriendelijker, sneller, strakker, lichter zonder dat de klank dun wordt, sterker, mijn geluid wordt dieper. Het doet echt zo veel… Ik wist dat het belangrijk was, maar dit had ik niet verwacht. Kan iedereen aanraden, mocht je je systeem willen upgraden en je hebt je stroomvoorziening nog redelijk rudimentair, probeer een Audes. (Zegt een compete leek die nou eenmaal van mooi geluid houdt hoor, dus neem het niet te serieus… :-))
-
December 16, 2024 at 1:51 am #207986Alpha to OmegaParticipant
Ook ik ben aan het rondkijken om mijn stroomvoorziening te verbeteren. Dacht aan een isotek aquarius v5 of een audioquest niagara 3000. Maar dankzij dit artikel gaat de voorkeur naar een audes st900dc.
Eerst gekeken hoeveel watt mijn installatie gebruikt met behulp van een energy socket van homewizard. Stereo installatie van 5 apparaten gebruikt 80 watt maximaal bij inschakelen en knetterhard afspelend 64 watt. En normaal muziek luisterend 55 watt. De surround installatie gebruikt 320 watt max bij inschakelen en knetterhard afspelend. Normaal volume is het 220 watt. Na deze onthutsende gegevens toch maar even de waterkoker getest, precies 1800 watt wat ook op het type plaatje staat. Dus ik ga er nu vanuit dat de st900 zwaar overbemeten is voor mij en ik voor de helft van het geld een st500dc kan kopen. Helemaal omdat ik alleen stereo ga draaien er op en de surround op een ander stopcontact (maar wel op dezelfde audio groep doe). Toegegeven de st500dc ziet er minder spannend uit zonder metertjes en het is nog even wachten op een officieel review of hij net zo goed presteert als zijn grotere broers…..
In ieder geval wilde ik het idee van de energy socket meegeven voor degene die twijfelen wat of het vermogen is van hun installatie in plaats van alles op te tellen van de type plaatjes. Wat ook grappig is het grafiekje wat je op de app ziet: je ziet elk apparaat opstarten met de bijbehorende stroom pieken die na een paar seconden zakken tot het normale verbruik. Succes met het bepalen welk apparaat je moet aanschaffen.
-
December 17, 2024 at 1:26 pm #208041Martijn (redacteur)Keymaster
De output van de ST500-DC is maar 2 Ampere, dus niet geschikt voor versterkers e.d.
-
December 17, 2024 at 8:06 pm #208059Alpha to OmegaParticipant
Klopt, maar ik meet niet meer dan 80 watt tijdens inschakelen en 65 watt spelend met de primare i25 versterker en via pre out de violectric v200 koptelefoon versterker, cd speler van naim en de innuos mini op een lpsu en een ifi voeding voor de switch. Alles knetterhard. Maar goed ik acht je zeer hoog dus als jij zegt dat 500 watt niet kan voor deze setup dan moet ik wat anders gaan zoeken. Ik ga nog wel even een ampere tang kopen en het snoer van het stekkerblok meten wat de maximale stroom is als alles keihard staat. In ieder geval bedankt voor je antwoord. Ik volg je artikelen en meningen tijdens de diverse luister testen altijd vanwege je mooie rustige weloverwogen bijdragen.
-
-
-
December 24, 2024 at 4:32 pm #208332EdwinParticipant
Goedemiddag,
Naar aanleiding van dit topic een vraagje. Ik vind er wisselende informatie over, maar beschikken de power conditioners van Audes ook over bescherming tegen spanningspieken (en -dalen)? Ben benieuwd of iemand dit zeker weet. Anderzijds ga ik het is navragen bij de fabrikant.
Edwin
-
December 25, 2024 at 8:05 am #208369Martijn (redacteur)Keymaster
Van de website van Audes:
“Audes power conditioners have an overload protection and a thermal protection, which switches the transformer off if temperature of the transformer reaches 90 °C. Once the temperature drops to 75 °C the device will reconnect to the electrical network automatically.”
-
December 27, 2024 at 3:53 pm #208407EdwinParticipant
Dank voor je snelle reactie Martijn. Dit heb ik ook gelezen en zou dus betekenen dat de Audes uitschakelt op het moment dat er meer watt/ampère uit de Audes wordt getrokken dan deze kan leveren. Daarnaast zou die dus uitschakelen op het moment dat de transformer oververhit raakt.
Daarmee zou aangesloten appartauur binnenkomende spanningspieken (en -dalen) niet tegengaan (tenzij dit op den duur leidt tot oververhitting van de transformator). Of zie ik dat verkeerd? En in hoeverre is dit nu echt essentieel en doen dit soort beloftes ook daadwerkelijk wat ze beloven. Geen idee of je daar thuis in bent. Laten anderen zich ook vrij voelen om eventueel te reageren.
-
-
-
December 29, 2024 at 11:42 am #208473Ronnie112Participant
Heb een poosje terug een aantal filters/Balanced Audio Transformatoren uitgeprobeerd, waaronder een Audes en Yeti Reference. Ontegenzeggelijk gaf het veel rust, maar ik vond ook dat het een stuk levendigheid en daarmee muzikaliteit eruit haalde. Wellicht te snel geoordeeld, dus kan iemand zijn ervaringen hierover delen?
Groeten,
Ronald
-
December 29, 2024 at 12:09 pm #208474WilfriedParticipant
@Ronald: Misschien kan je ook iets meer zeggen over de set waarop je eea hebt uitgeprobeerd?
Ik heb bv ook wel eens het Yeti filter uitgeprobeerd op mijn set, maar vond het daar niet veel doen (klasse D eindversterker), het maakte gek genoeg wel uit welke outlet ik gebruikte voor andere apparaten (vooral bij de streamer), maar ik vond een betere voeding voor deze streamer (Auralic G1) veel meer doen (Hoerwege).
-
December 29, 2024 at 12:21 pm #208475CKNDParticipant
Interessant dat je dit zegt. Ik heb laatst eenzelfde ervaring gehad toen ik de Audes hoorde bij een vriend. Dat was ook klasse D versterker. Een devialet 220 pro icm een Aurender N10 en GoldenEar reference speakers. Een dood en plat geluid met de Audes. We sloten daarna de veel goedkopere Airlink balanced power supply aan en de magie was volledig terug. Voor de grap daarna nog een Puritan PMS156 voor de Airlink gehangen en dit resulteerde in een perfecte match van de “cleanliness” van de Puritan en de ritmische drive en dynamiek van de Airlink.
Ik heb recent ook in eigen set een Audes vergeleken met de Plixir BAC MK II en de Plixir was de duidelijke winnaar. Meer snelheid en zwartere achtergrond. Elke noot werd een noot op zichzelf en komt los van de volgende. De Audes was wat te relaxed in mijn setup naar mijn smaak.
-
December 29, 2024 at 12:31 pm #208476WilfriedParticipant
Zo zie je maar hoe dat het niet gezegd is dat bij iedereen een zelfde effect waar te nemen is bij gebruik van een zelfde filter. De vriend waar ik de Yeti van te leen had gebruikt ‘m overigens ook niet meer. Hij is voor betere voedingskabel gegaan. En ook ik kan zeggen dat een betere voedingskabel veel effect had op de klasse D versterker. Dezelfde kabel op mijn streamer of DAC gaf echter een afname in muzikale beleving…
Proberen is (en blijft) het devies ; )
-
December 29, 2024 at 1:29 pm #208483CKNDParticipant
@Ronnie112
Ik zou zeker eens de nieuwe serie van Plixir beluisteren. Die vond ik beter dan de Audes.
Je kunt er vrijblijvend eentje thuis proberen via importeur AudioEssence.
-
-
December 29, 2024 at 1:03 pm #208477Ronnie112Participant
@Wilfried, over de set, ik heb een Synergistic Research UEF switch, Grimm MU2 en SPEC RSA-M99 versterker. Ieder component is aangesloten op een eigen groep in de meterkast.
Ben gaan experimenteren voor dezelfde redenen als Martijn noemt, toch een nog grotere scheiding van de rest van het huis en de rommel die daar vandaan komt. De SPEC versterker had ook last van een brommende trafo, wat super irritant was en ik echt wilde oplossen.
De Yeti reduceerde die brom nauwelijk en begon zelf ook mee te brommen. In de Audes is een DC blocker ingebouwd en die deed zijn werk goed. Maar ik vond hem in combinatie met de SPEC (ook klasse D) wat afgerond en miste wat dynamiek en levendigheid. Ook geprobeerd of alle componenten op 1 filter beter klonk i.p.v. ieder op hun eigen stroomgroep, maar de MU2 knapte daar niet van op (gelijk aan de ervaringen van Fred M).
Uiteindelijk combineerde de SPEC het beste met een simpel filtertje van Puritan (PB104DC). Daar net een netkabel van Haandriksman op aangesloten wat echt hele mooie dingen doet. Maar die hoort eigenlijk bij hun Balanced Audio Transformator (waar ik ook goede dingen over hoor) en zo begon ik me toch weer te af te vragen wat zo’n apparaat nou doet en naar andere ervaringen.
-
December 29, 2024 at 9:17 pm #208512Alpha to OmegaParticipant
Leuke uitwisseling van info. Nu ik een paar keer wat las over audes (en vergelijkbare units) op een klasse D versterker vraag ik mij af of ik misschien toch nog naar een ander type filter moet kijken voor mijn Primare i25 versterker. Wil graag al mijn apparaten bij elkaar houden op 1 vorm van een stroom filter, in dat opzicht spreekt de puritan mij ook wel aan. In het nieuwe jaar maar eens proberen een demo van het een en ander te regelen. Verder vroeg ik mij af of de apparaten aangesloten op de secundaire zijde van de audes (of Plixir enz) wel veilig zijn als er wat met ze gebeurt. De meeste apparaten hebben tenslotte een aarde in hun aansluiting en die is nu niet aangesloten omdat de secundaire zijde niet aan aarde ligt. Als er bijvoorbeeld kortsluiting optreed in een versterker, vliegt de automaat / aardlek er dan wel uit (waar de primaire zijde van de audes op aangesloten zit). Tot slot heeft iemand ervaring met een ampere tang die de inschakel stroom kan meten zodat ik weet of ik onder de 2 ampere blijf stel dat ik ga voor de audes st500dc.
Bedankt!
-
December 30, 2024 at 5:16 pm #208513CKNDParticipant
Je geeft aan dat je 5 apparaten en een surround receiver wilt aansluiten op de power conditioners. Dit ga ja absoluut nooit redden met een ST-500.
Het is belangrijk bij deze balanced power conditioners om te kijken maar de som van VA van alle apparatuur samen ipv alleen wattage. Alleen de Primare zit al tussen de 275-300VA
Onderschat ook niet wat een surround receiver aan vermogen trekt. Daarnaast schat ik dat je een TV en wellicht een streamer bezit die ook op de conditioner worden aangesloten.
Ik denk dat je met al deze apparaten samen eerder richting een Audes ST-1500 zult moeten gaan dan een ST-500. -
December 31, 2024 at 3:17 pm #208535Alpha to OmegaParticipant
Sorry Drieswal, maar ik bedoel toch echt dat ik alleen de stereo set op de audes zou aansluiten (primare i25 versterker, naim cd5si, innuos zen mini op LPSU, ifi powerX voor switch en violectric v200 koptelefoon versterker). Zie ook post #207986 en post #208059.
De surround set hou ik dus compleet gescheiden via een ander stopcontact (receiver, blu-ray speler, tv, kpn setup box, nvidia media player).
Stereo set met alles bij vraagt maximaal 80 watt, ruim binnen de 500 watt. Een dealer van Audes die ik dit voorlegde zei dat mijn stereo set makkelijk moet kunnen, hun draaien met zwaardere spullen op de st500dc.
Ik ga nog wel een ampere tang regelen/kopen die de aanloop/totale stroom nauwkeurig kan meten als de hele stereo set ingeschakeld wordt / speelt op een hoger volume dan normaal. Dit ter bevestiging van de vermogens meting zoals hierboven genoemd en natuurlijk om te kijken of ik onder de 2 ampere blijf. Hopelijk ben ik dan voldoende gerust gesteld om een demo van de st500dc te proberen en anders de st900dc (of een plixir zoals je voorstelde).
Overigens wil ik ook nog een demo van een ander type conditioner (filter) proberen (bijvoorbeeld een puritan 156 of een isotek v5 aquarius of een in-akustik ac3502).
Genoeg om naar uit te kijken en te proberen in 2025. Dit jaar was het vooral demper voetjes onder speakers / versterker / bronnen. En het jaar daarvoor de lan verbinding met de streamer. Het blijft een leuke hobby waarbij je als bonus steeds mooiere muziek krijgt. Alhoewel zoals andere forum leden ook ontdekt hebben: niet elke verandering in geluid is een verbetering en sommige verbeteringen hebben ook nadelen zoals Martijn verderop schrijft.
-
January 17, 2025 at 4:21 pm #209014Arno SpijkstraParticipant
Ik speel met een Audes st-500dc en daar zit mijn T+A1100e, Lumin u2mini met plixir voeding, tv en switch met ifi power x op. Geen greintje pijn, speelt als een tierelier en gewoon volle bak vermogen
-
-
December 30, 2024 at 8:48 pm #208515FredMParticipant
@ronnie112, zonder het ingewikkelder te willen maken 🙃, als je vooral een DC brom wilt filteren, is misschien de nieuwe Isotek een optie (V5 Syncro Uni 16) om te proberen of de Audes DC-1.
Eerder heeft Alpha Audio uitleg gegeven over de Isotek Syncro (huidige/oude versie). YT zoekterm: “the difference between Isotek Gemini and Syncro! A tale about DC”.
- This reply was modified 3 weeks, 2 days ago by FredM.
-
December 30, 2024 at 9:41 pm #208522
-
December 30, 2024 at 9:54 pm #208526FredMParticipant
Hi Ronnie112, ah sorry, ik dacht dat je vanuit de Puritan nog verder aan het kijken bent (vandaar suggestie Syncro, verder geen idee of een stand alone Audes DC blocker veel anders uitpakt t.o.v. een Audes conditioner incl de DC blocker).
Ingewikkelde stof, vaak geen pijl op te trekken, veel variabelen (lineair, smtp , klasse D, A/B, aarde, groepen, ..). Na de nodige test, ben ik blij dat voor mij het hoofdstuk gesloten is.
-
December 30, 2024 at 11:10 pm #208527Ronnie112Participant
- Ben blij met die Puritan, maar sta altijd open om te leren en experimenteren om verder te verbeteren. Vandaar mijn post. Had net als jij meerdere filters naast uitgeprobeerd en toen een conclusie getrokken. Maar zag hier zoveel goede berichten over de Audes (en elders over de Haandriksman) dat ik toch begon te twijfelen. Wellicht niet nodig, hoofdstuk afsluiten en genieten van de muziek. 😉
-
-
-
December 30, 2024 at 8:44 pm #208514Martijn (redacteur)Keymaster
Het hangt helemaal af van je apparatuur en waar je de voorkeur aan geeft. Er gaat hier nogal wat verschillende apparatuur de Audes in voor reviews en ik test altijd met en zonder Audes.
Met bijna alle apparatuur gaat het goed, behalve met (eind)versterkers. Daar zit de grootste kans dat je inderdaad de levendigheid uithaalt. Maar zelfs dan is het ook bijna altijd een uitruil: meer rust en detail en een grotere omvang van de soundstage (vooral in de diepte) en een veel strakkere en beter gedefinieerde bas die je met Audes hebt ruil je dan in voor meer dynamiek, ten koste van dat andere. De ene keer valt het kwartje naar de dynamiek, de andere keer naar de betere definitie.
Maar heel vaak gaat het gewoonweg goed en is het op alle aspecten beter. Maar ik heb dan ook de zonnepanelen etc. De Audes is bijna noodzakelijk hier.
-
December 31, 2024 at 8:46 am #208528Martijn (redacteur)Keymaster
In aanvulling, iets wat ik ook met andere stekkerdozen en power conditioners gemerkt heb: er is ook de perceptie van dynamiek. Een ‘verstoord’ stereobeeld, met compressie op de bas of minder definitie waardoor het wat meer onder het stereobeeld fladdert en ‘bonkeriger’ wordt, minder ruimtelijkheid en daardoor meer focus in het midden van het stereobeeld en ook simpelweg met jitter, klinkt dynamischer.
-
December 31, 2024 at 10:37 am #208530Ronnie112Participant
Martijn, ik herken dat fenomeen wel. Een iets te dunne speakerkabel of een mindere switch (jitter) kan ook als eerste indruk dynamischer over komen maar is uiteindelijk congestie en modulatie/vervorming.
Dat was niet het geval met de Audes. Mijn versterker staat op een eigen groep met een Gigawatt G-16A 2P automaat, aan dynamiek geen gebrek. Met de Audes werd dynamiek en vooral de levendigheid minder. Kan een kwestie van trade offs zijn, zoals je in je andere bericht vermeld, want je kreeg (daardoor?) wel wat meer rust. Het is maar waar je voorkeur naar uit gaat of wat je situatie nodig heeft.
De Audes is van binnen ook afgezekerd zag ik en heb de indruk dat dat ook wat doet, met name in combinatie met versterkers.
Fijne jaarwisseling en veel mooie luisteruurtjes gewenst voor 2025!
- This reply was modified 3 weeks, 2 days ago by Ronnie112.
-
-
-
-
January 3, 2025 at 3:03 pm #208628Marcel123Participant
Het is weer zo gevaarlijk om op hifi/audio forums rond te hangen….. 5 dagen geleden dit topic van Martijn gezien en ondertussen alles erover gelezen en gezien op internet wat reviews/comments etc betreft.
ik had zelf nog het idee dat je een conditioner wat moet oversizen omdat continue vermogen niks zegt over piekbelasting en dat is juist hetgeen dat dynamiek bepaald.
ondertussen ook even contact gehad met de importeur over wat andere vragen….
volgende week komt er n ST-3000DC op bezoek ^^
-
January 3, 2025 at 8:14 pm #208668Martijn (redacteur)Keymaster
Dat is fijn bezoek. Maar, verzeker je er van dat deze is ingespeeld. Twee weken van nieuwstaat is onvoldoende voor deze transformatoren, het ding heeft bij mij een half jaar nodig gehad om stabiel te gaan presteren.
Ik kan je verzekeren dat ik in de eerste weken een paar keer flink wanhopig ben geweest, want het was een dure aanschaf en ik heb regelmatig gedacht ‘wat heb ik gedaan!’. Het is allemaal goed gekomen, maar je hoort pas echt goed wat een Audes kan als deze is ingespeeld.
-
January 3, 2025 at 10:45 pm #208669Marcel123Participant
Tnx martijn. Ik had je eerdere opmerking gelezen dat het echt n tijd kost om alles eruit te halen en bij sommige reviews dat er echt n aantal dagen nodig is om meer vd potentie te horen.
Er zou iig n eerste indicatie hoorbaar moeten zijn van welke verbeteringen er nog in t vat zitten. Maar goed om rekening mee te houden dat ook hier inspelen echt nodig is en initieel er echt nog ‘beperkingen’ hoorbaar zullen zijn. Mogelijk dat steeds grotere transformators ook steeds meer inspeeltijd nodig hebben.Wat de importeur ook zegt is dat de 3000 nog makkelijker de piekvermogens zal kunnen aanleveren. Mezelf kennende zullen er meerdere luistersessies volgen 🙂
Ik was al van plan om dit jaar naar mn stroomvoorziening te kijken, maar het is ook de 1e keer dat ik op basis van 2 reviews (die van jou en van van es) zo snel/ver overtuigd raak voor een wijziging in mn set. Meestal hebben reviews teveel positieve opmerkingen om er echt in te kunnen geloven, maar als reviewers er zelf toe overgaan om het zelf aan te achaffen is er meestal sprake van iets bijzonders.
eerst volgende week maar eens open minded naar de wijzigingen gaan luisteren 🙂
-
January 4, 2025 at 6:00 am #208670HugoParticipant
Leuk! Ik ben benieuwd of de 3000 jou net zo gaat bevallen als die mij bevalt… Geen seconde spijt van gehad!
-
January 4, 2025 at 2:08 pm #208673Marcel123Participant
Tnx 🙂
hoe is bij jou het inspeel verloop geweest? Daar lees ik nogal wat verhalen over
-
January 4, 2025 at 4:22 pm #208692HugoParticipant
Speelt nog steeds in denk ik, ik heb hem nog niet zo lang. Bij mij was het meteen al veel beter, de eerste week was het wel nog af en toe anders, dat het niet zo mooi klonk, maar dat duurde steeds maar kort. Erg fijn apparaat… 🙂
-
-
-
-
-
January 10, 2025 at 11:26 am #208799Marcel123Participant
Martijn, wat zijn jouw ervaringen met klasse D versterkers icm dit type conditioners?
Ik lees/hoor steeds meer dat klasse D dit ‘niet nodig zouden hebben’ omdat deze per design al geen last hebben van noise op het stroomnet
-
January 10, 2025 at 1:33 pm #208810Martijn (redacteur)Keymaster
Het wisselt sterk. Vaak gaat het goed, alle Primare versterkers die ik hier gehad hebben gaan er goed op, soms gaat het niet, zoals de System Audio 40.2 actieve speakers en de Naim Uniti Nova PE.
In het laatste geval werd de Nova sloom, maar op gebied van soundstage, diepte en controle van de bas en algehele rust had het wel degelijk invloed.
Ook klasse D is versterking van elektrische signalen. Het is niet iets wat agnostisch is dat het geluid voorbrengt.
- This reply was modified 1 week, 5 days ago by Martijn (redacteur).
- This reply was modified 1 week, 5 days ago by Martijn (redacteur).
-
-
January 11, 2025 at 7:40 pm #208836Arno SpijkstraParticipant
Voor diegene die nieuwschierig is naar de Audes st500DC, deze staat sinds kort bij mij thuis. Mijn versterker, klasse D, T+A 1100e zit erop en mijn Lumin u2 mini, tv en ifi power X voor de switch. Power genoeg ! Voor diegene die niet veel aansluitingen nodig heeft en niet te zware versterking ( die van mij nam maar 30 watt vermogen op) heeft een oplossing wat , denk ik, onverslaanbaar is.
-
January 12, 2025 at 7:32 pm #208839EdwinParticipant
Veel interessante informatie/ervaringen te vinden op deze pagina.
Ik overweeg om twee Audes DT-3600 aan te schaffen. Gezien de omvang en opbouw van mijn set, zijn twee DT-3600 noodzakelijk.
Nu vraag ik mij af of twee DT-3600 tot problemen zouden kunnen leiden. Ik begrijp dat een Audes zijn eigen aarde creëert. Zou dit kunnen leiden tot een ground loop als je de ene DT-3600 met de ene monoblok eindversterker verbindt en de andere monoblok eindversterker met de andere DT-3600?
Benieuwd of iemand hier zijn licht over kan laten schijnen die meer technische kennis heeft dan ik.
Ed
-
January 12, 2025 at 8:05 pm #208840Martijn (redacteur)Keymaster
Een ST-5000DC heeft 9 outlets en kan 5000 Watt aan, net als de DT-3600.
Als je outlets tekort komt, kan je een (steraarde!) verlengdoos gebruiken in 1 van de poorten. Als je meer dan 5000 Watt nodig hebt, dan zou ik me eerst eens achter de oren krabben of een power conditioner wel gaat.
-
January 12, 2025 at 8:21 pm #208841EdwinParticipant
Dank voor je snelle reactie Martijn. En nee, zeker niet meer dan 5.000 watt. Gehele set blijft ruim onder de 3.680 watt, maar wel veel componenten om aan te sluiten.
Ik snap je alternatieve voorstel, maar als het kan, zou ik echt liever twee power conditioners opnemen in mijn set. Denk jij dat dat tot problemen kan leiden (ground loops of iets anders)?
Dank voor het meedenken.
-
January 12, 2025 at 9:52 pm #208844Martijn (redacteur)Keymaster
Daar heb ik geen verstand van. Je kan denk ik het best met de importeur contact zoeken: City Audio Trade.
-
-
-
January 12, 2025 at 8:22 pm #208842Ronnie112Participant
Dat zijn dan leuke eindversterkers die je hebt!
De Audes is een scheidingstrafo, dus groundloops zal je niet snel hebben door de galvanische scheiding. Maar als je ook diverse broncomponenten verspreid over deze 2 filters aansluit zou het wel eens een ander verhaal kunnen worden. Maar als je 20k aan filters overweegt kan je vast een dealer vinden die je van beter maatwerkadvies kan geven dan dit forum.
Alternatief scenario. Als je 2 filters overweegt, neem ik aan dat je ook meerdere groepen beschikbaar hebt, want dat krijg je nooit afgezekerd op één groep. Met zulke versterkers zou ik dan een opzet met 3 groepen overwegen (in de meterkast op dezelfde fase &aardlek en dus ook gezamenlijke aarde). Dan iedere versterker op een eigen filter, waarvoor je ook een Isotek Titan kan overwegen. En vervolgens een derde seperate filter op de 3e groep voor je bronnen. Je wil je bronnen een zo goed mogelijke isolatie geven van de grote stromen naar je eindversterkers. De Audes ST-5000DC heeft daar dan wel aparte trafo’s voor, maar de stroom gaat wel over dezelfde voedingskabel. Naast Audes en Isotek kan je ook kijken naar Haandriksman.
Succes met de overwegingen.
-
January 12, 2025 at 8:29 pm #208843Ronnie112Participant
Zag jouw 2e bericht pas na het schrijven en plaatsen van mijn bericht. Als je onder de 3.680 watt blijft is Martijns suggestie van een goede stekkerdoosuitbreiding een prima optie om al je bronnen aan te sluiten. Waarom wil je dan eigenlijk 2 filters?
-
-
-
April 16, 2022 at 9:21 am #171327Martijn (redacteur)Keymaster
Dat klopt, maar ook weer minus een passieve filtering en voor een ander prijskaartje. De ST-900 is 2400 Euro (via Google makkelijk te vinden). 900 staat voor het maximale wattage dat je kan aansluiten. Er zijn ook modellen met een hogere aansluitwaarde.
-
April 17, 2022 at 9:58 pm #171331JosParticipant
Ik heb een plixir bac 1500.;)
Kan dus maximaal tot 1500 watt. Lijkt mij ook dezelfde prijs range als de Audes. En zo te lezen ook het zelfde positieve effect.
Overigens zijn op Alpha audio een poosje geleden ook dergelijke apparaten getest. Yung en Jaap waren zeer onder de indruk -
April 18, 2022 at 12:44 pm #171332richard12Participant
Dit kan levensgevaarlijk zijn!!! Gebruik je CV niet als aardpunt, dat is niet voor niets ten strengste verboden in de NEN1010 (norm voor aanleg elektrische installaties). Als er namelijk een onderbreking in je metalen buizenstelsel zit/ontstaat of de potentiaalvereffening tussen metalen CV leiding en hoofdaardrail er niet is of verbreekt, ontstaan levensgevaarlijke situaties. Je hebt dan bijv. kans geëlektroceerd te worden in de douche/bad. Nooit doen dus.
-
April 18, 2022 at 6:43 pm #171333tsharskampParticipant
Prima punt! thx.
-
August 26, 2022 at 9:16 am #171501Martijn (redacteur)Keymaster
Hallo Bart,
Ik heb op de High End München uitgebreid met de ingenieurs van Audes kunnen praten. Hun transformatoren die gespecificeerd zijn op een bepaald wattage kunnen dat 24/7 (!) leveren. De kans dat je stroom tekort komt is daarmee praktisch nul.
Zelf zijn ze van mening dat hun St-3000 (de 3000 watt versie) ultiem is en dat je daarmee de grootste audio installaties kan bedienen. Ik heb in München setups gezien waarvan ik denk dat het waar is, maar voor de gewone stervelingen is een 900 of 1500 watt conditioner meer dan genoeg. De KAD K-7 speakers die ik gereviewed heb zou ik liever op een 1500 watt conditioner zetten. De setup die je beschrijft kan probleemloos op een 900 verwacht ik.
Qua switch heb ik de ‘poor man option’: een Cisco SG110D-05 (het simpelste van het simpelste) met een iFi PowerX stroomadapter. Ook deze wordt vanuit de Audes van stroom voorzien.
Ik heb de Niagara 1200 niet geprobeerd. De reden is simpel (maar de zoektocht naar de oplossing was het niet): ik zocht een duidelijke ontkoppeling van mijn stroomcircuit in huis, vol met LED lampen en zonnepanelen op het dak. Verder is een deel van het stroomcircuit in huis niet geaard en zijn de kosten van dit vervangen en het aanleggen van een aparte stroomgroep dusdanig hoog dat een Audes een goedkope optie was in verhouding. Een Niagara levert die ontkoppeling niet, daar is een balanced power transformator design voor nodig. Plixr en kennelijk dus ook Keces maken die ook. Plixr is getest in de grote power conditioner vergelijkende test.
Ik heb niet al die power conditioners naast elkaar gehoord, dus het is moeilijk om er normatieve uitspraken over te doen.
-
October 12, 2023 at 8:10 pm #190528Jaap VeenstraKeymaster
Klopt. Sorry. Je kan alleen elders gehoste plaatje posten. Dus bijvoorbeeld vanaf Google Photo’s. Je kan dan een link maken en die invoeren in in het veld als je op het foto-icoontje klikt.
Je kan wel foto’s – en andere media – direct posten in de Groepen.
-
July 11, 2024 at 3:28 pm #203836Dewit DewitParticipant
Hallo Martijn,
Naar aanleiding van dit interessante artikel heb ik vorige week een Audes ST900dc gekocht, ik hoor meteen vanaf het begin iets meer dynamiek, diepte en detail, hoop dat het nog een stukje beter zal worden.
Ik heb op de Audes aangesloten: ATC CA2 voorversterker, ATC P1 eindversterker, Merason DAC1, Cambridge Audio 851n streamer, Melco N1. Aangesloten speakers zijn ATC scm 19.
Nu heb ik ook nog een Linn Karik mk3 cd speler en een Netgear GS308 Switch, deze twee heb ik niet op de Audes aangesloten omdat ik er geen geen plaats voor heb in de Audes. De Linn & Netgear zitten in een apart stekkerblok en stopcontact.
Ik heb begrepen dat dit stekkerblok met de Linn Karik mk3 en de Netgear GS308v3 ook in de Audes geplaatst kan worden zodat ik meer ruimte heb voor evt. andere spullen zoals platenspeler en phono? Rekening houdend met het maximale vermogen wat de Audes ST900dc aankan.
bvd.
Dewit
-
July 11, 2024 at 6:08 pm #203837AndyParticipant
Beste,
Graag antwoord ik op uw vraag daar ik een tijdje geleden me in dezelfde situatie bevond als U.
Ik heb een half jaar geleden ook de Audes 900DC gekocht en kan beamen wat U beschrijft als zijnde dynamiek en detail. Het wordt nog iets beter maar dit duurt maanden.
Al mijn toestellen zijn erop aangesloten. Om dit te kunnen doen heb ik een Supra 6-voudig stekkerblok gekocht en deze rechtstreeks in de Audes aangesloten. Zo had ik dus genoeg stekkers om al mijn toestellen op de Audes aan te sluiten (een 10-tal vermoed ik). Dit is geen enkel probleem want ik merk – indien alles aanligt – dat ik hooguit 1 ampère verbruik heb. Ok ik heb geen zware versterkers (buizen, monoblokken). Het zijn Lyngdorf versterkers en de grootste verbruiker is volgens mij mijn Revox B77.
Ik denk dat je al heel zware toestellen moet hebben om naar een zwaarder type Audes over te schakelen.
Hopelijk heeft deze info U wat geholpen.
grtjs
Andy
-
July 11, 2024 at 7:02 pm #203838Martijn (redacteur)Keymaster
Jazeker. Ik heb er zelf een Wireworld Matrix blok aan hangen, met een Eesential Audio Tools kabel omdat ik al mijn kabels van Essential Audio Tools heb. Voor mij de ideale combinatie met Audes, maar dat is maar net wat je zoekt in een kabel. Audes verkoopt zelf ook stroomblokken, toen ik de Wireworld Matrix kocht nog niet.
-
July 12, 2024 at 3:40 pm #203842Dewit DewitParticipant
Hallo Martijn & Andy,
Bedankt voor jullie antwoord. Voor de Netgear 308 Switch kan ik daar beter ook een Power x stroomadapter opzetten en dan in het stekkerblok zetten? Ik zie bij Amazon een van 109 & een van 69 euro.
In de handleiding staat echter wel ” Benutzen sie dieses Gerat nicht mit steckeradaptern.
Bedankt nogmaals!
-
July 12, 2024 at 4:55 pm #203848Martijn (redacteur)Keymaster
Je hebt de iPowerX en de iPower2. Een iPower2 is wat ik zou doen. Het verschil tussen een X en een 2 is het maximale vermogen dat ze kunnen afgeven, maar voor een switch heb je maar heel weinig nodig (0,5 Amp).
Ondanks dat gezegd wordt dat je beter geen switch mode power supplies in de Audes moet stoppen doe ik dat wel. Schone, zoals die van iFi. Ik hoor geen verschil.
(Het gaat om de vervuiling van een switch mode power supply op de secundaire winding van de transformator, die kan doorwerken in de andere stopcontacten op de Audes en zo de andere aangesloten apparatuur negatief kan beïnvloeden. Met een iFi is die er niet/nauwelijks, althans, ik hoor geen verschil.)
-
July 12, 2024 at 11:29 pm #203854Dewit DewitParticipant
Hallo Martijn,
Dus de Ifi IPower2 die zwarte voor 79 euro, o.a. bij Wifimedia. Er zijn er van 5, 9, 12 en 15 volt. Maakt het uit hoeveel volt?
Bedankt!
-
July 13, 2024 at 9:31 am #203857paul vdwParticipant
Als aanvullend commentaar, waarom niet beide opties uitproberen en luisteren? De iPowerX biedt superieure specificaties en een lagere ruisvloer en wordt algemeen erkend als een significante upgrade.
Met een goed systeem kun je verwachten dat de hoge frequenties beter en meer gecontroleerd worden weergegeven.Daarnaast zal er minder vervorming in het middengebied zijn, wat resulteert in duidelijkere instrumenten, verbeterde vocalen en een ruimtelijker geluid.
Zelfs een hoorbare verbetering in één van die gebieden kan het relatief kleine prijsverschil van 40 Euro meer dan waard maken. Zorg er wel voor dat andere onderdelen van je systeem, zoals de voedingen, van goede kwaliteit zijn om het maximale uit de iPowerX te halen.
-
July 13, 2024 at 9:40 pm #203893Martijn (redacteur)Keymaster
Jazeker. Kijk op het labeltje van de switch hoeveel Volt je nodig hebt.
-
July 13, 2024 at 10:30 am #203861paul vdwParticipant
Als die verbetering aanspreekt en om de kans op succes te vergroten, is het beter om de (308) switch te vervangen door de alom en hier geprezen Netgear GS108 en DAN de iPowerX toevoegen.
It never ends 😉 -
July 13, 2024 at 11:39 am #203869Martijn (redacteur)Keymaster
Ik heb zowel een iPower2 als een iPowerX in huis, en ik gebruik ze vaak voor review doeleinden. Ik hoor geen verschil.
-
July 13, 2024 at 6:20 pm #203872paul vdwParticipant
Dat kan, maar om het verschil te horen, zou ik zeker overwegen om een betere switch te installeren. Er is een hoorbaar verschil tussen de beide power supplies. Ik zou minstens het niveau van de door Alpha Audio aanbevolen Netgear GS108 proberen. Overigens de Netgear GS105e/108e kan worden afgeregeld op minder stroomverbruik en dat klinkt nog beter, altijd in combinatie met de iPowerX.
-
July 13, 2024 at 7:53 pm #203876Martijn (redacteur)Keymaster
Ik geloof dat je nog niet door hebt dat ik degene ben die op de bank in Haarlem al die switches geluisterd heeft. Wel humor dit.
-
July 13, 2024 at 8:47 pm #203890paul vdwParticipant
Nee, dit is geen grap en ja hoor, als iemand van de positieve werking van het netwerk, verschillende switches, de voeding en de ethernet en AC- en DC kabels overtuigd is…nice to meet you! Ik volg regelmatig het nieuws hier en heb met veel belangstelling de switch test gelezen. Vandaar mijn verbazing dat het verschil tussen de iPower2 en de iPowerX in combinatie met je switch niet te horen is ;-). Food for thought.
Hierboven:
“Ik heb recent alle aanpassingen weggehaald om te valideren dat het niet ‘gewenst gehoor’ is: …. ethernetkabel rechtsreeks in de router (zonder switch)”Enkele observaties:
– welke switch? Ik kan het hierboven niet zo snel terugvinden.
– zou het kunnen dat de iPowerX (of -2) met een (bepaalde) switch (bv. Netgear GS108) beter ongewenste bijeffecten onderdrukt dan met een andere switch?
– zou het direct inpluggen in de Audes van een iPower smps juist het gebruik van een iPower, of het relatieve verschil tussen 2 varianten, minder hoorbaar maken? Zodat iemand die “direct in de muur” of een powerbar gaat een andere waarneming doet?
Behalve subjectief (of beperkt objectief) zijn prestaties in audio afhankelijk van de (unieke) set en de power en alles daaromheen zodat generaliseren soms maar beperkt mogelijk is. Het intrigeert mij als iemand iets anders hoort dan ik maar ik accepteer dat volledig en registreer het als een data point. Er is geen absolute waarheid in audio, daar kunnen we het misschien over eens zijn ;-).
-
July 13, 2024 at 9:52 pm #203894Martijn (redacteur)Keymaster
Ik gebruik de DLink DGS-108 met een LHY25VA voeding.
Binnen en buiten de setup thuis heb ik de iPower2 en de iPowerX voor verschillende doeleinden gebruikt. Het verschil tussen de oorspronkelijke iPower en de iPowerX is duidelijk, maar tussen de iPower2 en de iPowerX nauwelijks.
-
July 13, 2024 at 11:30 pm #203896paul vdwParticipant
Bedankt voor de info. Hoewel jullie ook de Netgear GS108 gebruikten in de test naast de D-link DGS 108 is de laatste dus in jouw set beland.
Hierboven heb ik het over mijn ervaring met de Netgear GS108 en GS105e in combinatie met de iFi psu. (Ik gebruik inmiddels de ifi Elite naast andere merken en een betere DC kabel maar dat is een ander verhaal; klinkt nog beter maar volgt niet altijd de wet van verbeterde meeropbrengst).
Behalve verschillende boards is de D-link 5V en de Netgear 12V, en de Netgear managed versie“105/8e” kan met power saving mode nog verbeterd worden.
Ik ben ervan bewust dat voor vergelijking ideaal gesproken de verschillende switches op dezelfde manier gebruikt zouden moeten worden, dus niet alleen dezelfde powersupply.
Dit zijn standaard switches:
– gebruikt in de allerlaatste meter(s) netwerk en direct gekoppeld aan de muziekserver
– al of niet geaard
-mogelijk gedeeld met tot 7 andere apparaten al of niet voor audio
– met verschillende lengtes en verschillende kwaliteit netwerk kabel (bv. Unshielded vs. Shielded)
– absoluut niet verbeterd of zelfs maar ontworpen voor audio
– dat er alternatieven zijn; audiofiel en ook in glasvezel en wifi
-
July 15, 2024 at 3:39 pm #204004Pieter ClaesParticipant
Mooie set heb je daar Dewit! Audes en ATC gaan goed samen.
-
July 17, 2024 at 2:12 pm #204077Dewit DewitParticipant
Dankjewel Pieter,
De Audes heb ik nog niet zo lang, dus nog even geduld hebben voordat het helemaal optimaal gaat klinken.Mvg
-
December 29, 2024 at 1:21 pm #208481CKNDParticipant
Reactie op de verkeerde plek geplaatst
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.