Wednesday, June 19, 2024

Je beste tweak!

Viewing 27 reply threads
 • Author
  Posts
  • #168412
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   We proberen natuurlijk weleens wat op Alpha. Denk aan de bruggetjes achterop de speakers vervangen voor mooiere versies. Of andere voetjes onder een versterker of streamer. Of wat te denken van betere of andere spikes onder speakers. Allemaal tweaks die wel wat doen…

   Wij zijn heel erg benieuwd naar de beste tweak die u hebt gedaan. Even een glas wijn buiten beschouwing gelaten :-).

  • #169010
   RokxRokx
   Participant

   In het topic over de kabels werd gesproken over kurk.deze week was ik toevallig in de xenos. Kurken onderzetters gekocht. Deze heb ik geknipt in stukjes van 3×3 cm. Ik heb 2 op elkaar gelegd en deze onder de voetjes van mijn cd-speler geplaats.

   Nu hangt het relatieve succes van een tweak natuurlijk af van de kwaliteit van de verschillende onderdelen in de gehele audio-keten. Recent heb ik mijn Gamma-verlengsnoer vervangen door een Monster-stekkerblok (via marktplaats). Dat gaf een groot verschil, meer rust en ruimte en het geluid. En de bas lijkt ook wat toegenomen. Nu vindt ik dat wel lastig te beluisteren . Ik heb B&W CM1’s op stands. Ze klinken fijn, maar ik mis wel de “ballen”, vooral bij stevigere muziek.

   Anyway,terug naar de kurk en de keten. Mijn audio apparatuur staat in een goedkope ikea.jullie meubel met een Tv er bovenop. Een meubel die veel trillingen doorgeeft. Duidelijk te voelen als bij het afspelen van muziek de hand op het meubel en de cd-speler wordt gelegd. En verdomd…na het plaatsen van het kurk was het trillen veel verminderd. En het geluid? Alsof er meer stilte in de muziek zit, meer diepte.

   Mijn volgende tweak? Een nieuw audio/tv meubel, misschien zelfbouw. Iemand ideeën of tips?

  • #169016
   Jan KarssenJan Karssen
   Participant

   Dag Rokx,
   Wellicht dat het meubel wat ik heb staan (eigen ontwerp) je wat verder op weg helpt: http://bit.ly/1P4HHVV

  • #169017
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Rokx,

   Klopt dat een meubel heel veel verschil kan maken. Wij gebruiken dat meubel niet voor high-end tests. En als we het inzetten, gebruiken we anti-vibratie voetjes. Dat scheelt zeker veel!

   Leuk dat het kurk hoorbaar is. Dion Audio doet het standaard onder de versterkers, dacs en voortrappen.

  • #169019
   MarcelMarcel
   Participant

   Wat grappig. Alle exotische tweakjes waar de hoofdprijs voor moet worden betaald kunnen mij gestolen worden. Bij een versterker begrijp ik dat sowieso nooit.

   Gister maar eens vilt onder de versterker en cd speler (ding is 20 jaar oud of zo) gedaan. Ondanks dat ik vaker dingen over trillingen lees kon ik mij dat nooit voorstellen….tot ik net m’n hand eens voor de gein op m’n apparatuur deed. Verdomme, wel degelijk trillingen!

   Het vilt ga ik er niet meer afhalen en het standaard audiofiele rijtje verbeteringen laat ik lekker achterwege want het is maar net wat je wilt horen. Ik hou het op lekker een muziekje luisteren 🙂

   Naar kurken onderzetters heb ik toevallig vorige week gekeken. Action zit hier het dichtste in de buurt. Zij hebben echter alleen van die grote dikke (1cm) kurken onderzetters voor pannen. Of werkt dat minder goed? Ze zijn nl. vrij hard.

  • #169025
   SanderSander
   Participant

   Mijn Pro-Ject RPM 1 Carbon staat op een 3CM massief eiken plint met sorbothane voeten van Thorlabs. Dit was met name nodig omdat we een wiebelige houten vloer hebben in ons huurhuis.
   Nu kun je er naast staan springen en doen zonder dat de platenspeler overslaat. 🙂

   Mijn massief eiken meubel wil ik verkopen, aangezien ik mijn installatie toch in een stand heb staan.

  • #169489
   Rob DekkersRob Dekkers
   Participant

   Ik weet niet of je t een tweak kan noemen en ook niet of ik er nou trots op moet zijn maar mn spullen staan op berkenmultiplex plaatjes die weer op een stepjes-formaat fietsband liggen, zeg maar turbo-luchtkussen 2.0. Mn vrouw wilde dr een sok omheen breien maar dat vond ik te ver gaan. Wij kunnen t nu idd. heel bont maken voor de boel overspringt. En dat is dus een voordeel.

  • #169566
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Jammer dat Jaap het niet een keer wil proberen. Weet zeker dat hij versteld zou staan van het effect van piepschuim, kurk demt trillingen maar is lastiger op het juiste formaat te krijgen. Had het al eerder te berde gebracht, Bijna alles wat in een doos zit, wordt omsloten door piepschuim omdat deze de schokken het beste opvangt. Als de kast / apparatuur of luidsprekerboxen op piepschuim staat de weergave echt beter wordt. En ook al vaker geopperd zorg dat luidsprekerboxen zoveel mogelijk vrije ruimte rondom hebben, 1mtr. doet wonderen met 3D en het midden/hoog, ook de hoogte van de tweeter kan wonderen verrichten, op oorhoogte plaatsen is een tweak die beslist niet vergeten mag worden. Marcel raad ik aan om eens te luisteren naar een goeie versterker de verschillen zijn gigantisch. Ik dacht vroeger net zo, tot ik mijn Quad versterker even inruilde voor een QSC stond versteld van het klankverschil. Een https://www.hegel.com/ versterker of QII-EIGHTY zal je echt op andere gedachten brengen.

  • #169617
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ik heb een plank multiplex berken met schuin afgezaagde randen onder mijn set.

  • #170223
   Michel SchlösserMichel Schlösser
   Participant

   Roon core verplaatst van een iMac naar een Intel NUC7i5 met alleen ROCK erop. Deze in de meterkast gehangen en rechtstreeks aangesloten op de router. Voorlopig niets meer veranderen en niet meer aankomen.

  • #170474
   Bas HaenraetsBas Haenraets
   Participant

   Ik probeerde ooit berken multiplex onder mijn Naim UQ2/NAP100 setje, maar dat sloeg al het leven uit de muziek. De boel na een week weer teruggeplaatst op het meubel (ik weet eigenlijk niet eens wat voor hout het is… massageproduceerde kast gemaakt in Indonesie) waar het in stond. Instant verbetering! (Is het niet gebruiken van berken multiplex een tweak?)

   Zonder dollen: ik denk dat een switch met een goede voeding voor mijn streamer plaatsen mijn beste tweak is geweest. De switch kostte vrijwel niks (Netgear GS308, 26 euro), de voeding was iets duurder (SBooster 12V, tweedehands voor 200 euro) maar het resultaat is bijzonder prettig. Minder schreeuwerig geluid, prettiger om langere tijd naar te luisteren. De netwerkkabels zijn eenvoudige CAT6a kabels van de computerwinkel. Ik heb ook een Meicord liggen, maar dat verschil hoor ik eigenlijk niet.

  • #170535
   Arne TossensArne Tossens
   Participant

   Het vervangen van spikes door IsoAcoustics Gaia III.
   Mijn Focus 340 stonden op SoundCare spikes op parket, maar bij luide basrijke partijen durfde het wel ‘dreunen’.
   In eerste instantie had ik dit wat weggewerkt via DSP op de Linn, maar daarmee klonk het laag soms ook niet meer krachtig genoeg.
   De SoundCare’s vervangen door de Gaia’s. Dat doet wel iets aan het algemene klankbeeld wat ietsje rustiger wordt. Maar met wat testen bleek dat zonder DSP het helemaal niet meer ‘dreunde’, en in de plaats kreeg ik die mooie afgelijnde en gecontroleerde bas respons waar ik daarvoor alleen maar van kon dromen.
   Ik had de Gaia’s van de dealer op proef gekregen, maar moest er niet lang over doen om te vragen of ik dat setje niet meteen mocht houden.

  • #170555
   Anonymous
   Inactive

   Synergistic Research Orange zekeringen in mijn Hegel H590, wát een verschil

  • #170556
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ik blijf dat bijzonder vinden… een zekering. Dat betekent in zekere zin dat deze in de signaalweg staat of invloed heeft op de stroomkring. Kan natuurlijk. Maar toch :-).

  • #170557
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dat is inderdaad een top-tweak!

  • #170561
   Anonymous
   Inactive

   Sterker, een zekering maakt deel uit van de stroomkring 🙂

  • #170562
   Marco TuinsmaMarco Tuinsma
   Participant

   Ja, dat wilde ik ook zeggen, anders hebben die powerkabels en gefilterde stroomblokken ook geen zin.
   Ik vond het dus ook een vreemde uitspraak van Jaap.

  • #170640
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ik heb mijn Auralic Aries G1 via WiFi aangesloten op het netwerk. Vergeleken met de bekabelde route van modem naar switch naar de Auralic en grote verbetering. Er trok een gordijn op voor de luidsprekers, details beter hoorbaar en een natuurlijker geluid. Ik kan het iedereen aanraden voordat je gaat investeren in dure kabels en switches. Tip kwam van forum lid Huite Vogelaar, nog bedankt ?

  • #171515
   elian kruikelian kruik
   Participant

   Al mijn stroom kabels heb ik afgewerkt met ader eindhulzen. Alle kabeleindjes zitten nu strak in een koperen hulsje afgeknepen met een ader eindhulstang. Voordeel is dat alle kabeleinden nu netjes in de connectoren geklemd zitten met optimaal contact als gevolg. Alle beetjes helpen..

  • #171516
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dat is zeker een interessante tweak!

    

  • #171520
   Harm RekersHarm Rekers
   Participant

   Mijn beste tweak; dat ik mijn €2000 kostende Lichtnetfilter er tussen uit heb gehaald.
   Nu alle audiocomponenten aangesloten op een door mij geupdate (lichtnetkabel) Kemp Powerbar stekkerdoos.

  • #171521
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dat kán inderdaad beter zijn… maar dat geldt niet voor iedereen. Als wij hier de conditioner verwijderen stort het in elkaar.

  • #171522
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dat kán inderdaad beter zijn… maar dat geldt niet voor iedereen. Als wij hier de conditioner verwijderen stort het in elkaar.

  • #171523
   Marco TuinsmaMarco Tuinsma
   Participant

   Jaap, dan moet je eerst de apparatuur van de conditioner halen, dan blijft t heel.
   hahaha.

  • #171524
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Hahahaha! True…

  • #171525
   Harm RekersHarm Rekers
   Participant

   Het ging om een Kemp Power Source netfilter, en toen ik de Kemp Powerbar aansloot in plaats van de Power Source kwam de muziek meer tot leven. Het stereobeeld en ruimtelijkheid leek ook iets beter en de bastonen leken misschien ook strakker, en ook geen irritatie (scherpte) bij de hoge tonen. Ik heb wel een netsnoer met 5 mm² aders gemonteerd aan de Kemp Powerbar.

    

    

  • #171526
   Marco TuinsmaMarco Tuinsma
   Participant

   @ Harm Rekers.
   dat is GEEN gamma snoertje nee. hahaha

   Ik gebruik zelf  een Oehlbach 909 met een AQ Z3 netsnoer. Deze zijn beide uitgevoerd met 3m2 aders.
   deze combi geeft bij mij thuis erg veel rust maar ook helderheid en plaatsing.
   ik moet wel er bij vertellen dat ik verder geen idee heb hoe het in combinatie met andere powersockets of netfilters zal klinken, omdat ik die eigenlijk nooit in huis heb gehad, ( en nu ik dit zo schrijf,denk ik, “waarom eigenlijk niet??”..

   in ieder geval is het mij wél duidelijk dat het gebruik ervan of het achterwege laten een enorm verschil maakt.

  • #171527
   Harm RekersHarm Rekers
   Participant

   Nee GEEN Gamma, maar wel bij de KARWEI gekocht (HANDSON Aansluitsnoer Neopreen 5 x 2,5 mm²).
   Alles maakt verschil, maar het is mij wel duidelijk geworden, dat je de stroom vanaf de wandcontactdoos tot aan de speakerunit (bas) geen strobreed in de weg moet leggen.

  • #169496
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Ik vind het wel een prima tweak hoor! Desktop-speakers op een soort faom werkt ook heel goed. Reduceert resonantie door het bureau als een malle!

  • #169567
   Alpha AudioAlpha Forum
   Keymaster

   Dag Ferdy,

   Hoe kom je erbij dat ik het niet wil proberen? Dat heb ik toch nooit gezegd (niet dat ik weet in ieder geval). Ik denk dat piepschuim heus wel wat doet. Al gok ik dat het te hard is om echt te ontkoppelen. Niet voor niets gebruikt Townshend veren en Isoacoustics een soort speciaal rubber. Daarbij moet de ‘ontkoppelaar’ in verhouding staan tot het gewicht van de speaker.

   Maar goed: ik kan me best voorstellen dat het iets doet. En het zal zeker beter zijn dan niets onder de speaker.

Viewing 27 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.
×